2× AMD Epyc 7501 – 64 procesorových jader v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 2× AMD Epyc 7501 – 64 procesorových jader v akci

2× AMD Epyc 7501 – 64 procesorových jader v akci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 3. 2018 03:00 78

Seznam kapitol

1. Test unikátní Dual CPU sestavy 2. AMD Epyc – základní informace 3. Procesor AMD Epyc 7501 4. Testovací sestava a specifikace CPU 5. Propustnost pamětí – Aida 64 6. Arena Chess, Euler3D, wPrime, Pov-Ray
7. 7-zip, x264, Excel 8. Truecrypt, Cinebench R15, DosBox 9. Passmark a test výkonu SSD 10. Spotřeba a teploty 11. Hodnocení a závěr

V dnešním článku se podíváme na něco unikátního, počítač, jaký na PCT testujeme jen výjimečně – PC sestavu s brutálním procesorovým výkonem daným dvěma procesory Epyc 7501. Počítač, který zvládá zpracovat souběžně 128 vláken, má 256 GB paměti a rychlé SSD diskem. Pro mnohé počítač snů.

Reklama

Test unikátní Dual CPU sestavy

2× AMD Epyc 7501 – 64 procesorových jader v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní test bude hodně unikátní záležitostí, dokonce i v celosvětovém měřítku. Procesory Epyc mezi „běžnými lidmi“ moc nejsou, tedy spíše nejsou vůbec. Pokud už někdo staví sestavu s podobnou konfigurací, málokdy ji nabídne k testu nějakému magazínu. Recenze takové sestavy na webu nejsou, ať jsem hledal sebevíc, Google mi žádný civilní test dvou Epyců 7501 nenašel. Pokud nějaký test Epyců na webu je (našel jsem jeden s Epyc 7601), tak samozřejmě není proveden ve Windows a běžných aplikacích, ale na Linuxu a speciálním software.

Já vám ale ukáži měření v naší škále testů, tedy v aplikacích pro běžné uživatele. Tohle nestandardní měření počítače tedy berte jen jako zajímavost a kuriozitu, v reálu jej nikdo primárně na Excel používat nebude. Pro práci s videem nebo rendering jde ale o jasnou volbu profesionála, tolik procesorového výkonu v běžném stroji jen tak neseženete. Majitel tohoto počítače jej bude používat pro složité výpočty chování kapalin.

2× AMD Epyc 7501 – 64 procesorových jader v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

U Windows nastává ale jeden problém, který ale Windows 10 přeci jen řeší ze všechny Windows systémů nejlépe – malá využitelnost vysokého počtu jader v aplikacích. Už jsem to řešil mnohokrát, a zmiňoval třeba u recenze Core i9-7890XE, systém a většina běžných aplikací neumí sto dvacet osm vláken vůbec zpracovat, dokonce i se třetinou takového počtu mají problém. Tím chci říci, že škálování ve Windows nebude s počtem jader lineární, ani u aplikací, které jsou ultra multivláknové. Světlou výjimkou je například Cinebench R15, u kterého jde zátěž rozkládat perfektně a umí využít vše, co mu nabídnete. U všech ostatních aplikací je to trochu problém, ale i tak je výkon gigantický, ovšem ne využitý na sto procent.

Jelikož jsme se Epycům dosud nevěnovali blíže, protože jde o procesory do serverů a pracovních stanic, jež pokrývají zcela jiné weby, řekněme si v následující kapitole něco málo právě o nich. Úplnou neznámou však pro nás nebudou, tvoří totiž základ AMD Threadripper, který jsem testoval a který si odnesl hodně pozitivní hodnocení za výkon, teploty i spotřebu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama