2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 2. 2020 15:00 21

Seznam kapitol

1. Nové NVMe disky Adata s Realtek 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a vliv teploty na výkon 10. Závěr

Dnes otestujeme zajímavý disk, který Adata oznámili před půl rokem, ale na trh dorazil až nyní. Předností je dobrá cena a pěkná kapacita 2 TB. Zajímat nás bude ale hlavně použitý řadič Realtek. Disk obsluhuje čtyřjádrový kontrolér RTS5762, se kterým se Realtek snaží proniknout do highendových disků NVMe.

Reklama

Testovací sestava a specifikace

Měření disku jsem provedl desce na Asus Maximus XI Gene s procesorem Core i9–9900K. Coby zdroj posloužil Antec HCP–1200W, dále byl v sestavě pevný disk Intel a paměti Spectrix D80 od Adata (DDR4–4133 MHz). Pro testy procesorové jsem použil grafické jádro procesoru. Podívejte se na obrázek hlavní sestavy:

Z390 a deska Asus
i Zdroj: PCTuning.cz
Z390 a deska Asus

Neprovádím testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je složité porovnání, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 2.0.6821
  • ATTO Disk Benchmark 305
  • CrystalDiskMark 6.0.1
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 Pro 64–bit (včetně všech updatů) na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale mají blíže reálnému použití.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto má porovnání solid state disků s nainstalovaným OS blíže běžnému použití. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disku

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte většinu současných 2 TB SSD NVMe disků na českém trhu. Intel 660p je nejlevnější, ovšem má nejhorší parametry ve všech směrech. Proti Adata SX8200 Pro je náš disk levnější, ovšem bude mírně zaostávat výkonem. Z hlediska poměru výkonu a ceny, je jistě dobrá volba Patriot VPN100, všechny další disky jsou už výrazně dražší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama