2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 2. 2020 15:00 21

Seznam kapitol

1. Nové NVMe disky Adata s Realtek 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a vliv teploty na výkon 10. Závěr

Dnes otestujeme zajímavý disk, který Adata oznámili před půl rokem, ale na trh dorazil až nyní. Předností je dobrá cena a pěkná kapacita 2 TB. Zajímat nás bude ale hlavně použitý řadič Realtek. Disk obsluhuje čtyřjádrový kontrolér RTS5762, se kterým se Realtek snaží proniknout do highendových disků NVMe.

Reklama

SLC cache a vliv teploty na výkon

Jelikož Adata nezmiňuje, jak pracuje SLC cache na jejich disku, musíme to prověřit sami. Disk bez chladiče a bez aktivního chlazení dosáhl teplotu až 83 °C. To je celkem hodně. Zde připomínám, že dříve testovaný disk Adata SX8200 Pro neměl s teplotou problém a jeho výkon se s ní nijak neměnil. Tentokrát je to podobné, teplota není problém z pohledu výkonu.

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

SLC cache funguje do kapacity 700 GB, což je hodně slušné. Zde pracuje disk se zápisem 1350 MB/s. Po vyčerpání SLC klesá rychlost zápisu na 300 MB/s, což je velká bída. Naštěstí je SLC cache tak velká, že v praxi to nebude problém. Kdo by přepisoval v kuse skoro polovinu systémového disku.

Teplota s chladičem klesla asi o 3 °C. Průběh se nijak zásadně po ochlazení nezměnil. Je sice kultivovanější, ale nijak diametrálně jiný. Doporučuji disk aktivně chladit. Přibalený chladič vám k tomu možná pomůže, je to jen malý plíšek, i bez něj to bude víceméně stejné.

2 TB SSD Adata XPG SX8100: Solidní výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama