240GB SSD: Kingston HyperX Savage a Crucial MX200 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 240GB SSD: Kingston HyperX Savage a Crucial MX200 v testu

240GB SSD: Kingston HyperX Savage a Crucial MX200 v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 5. 2015 03:00 18

Seznam kapitol

1. Mainstream s 240 GB od Kingston a Crucial 2. Balení disků 3. Kingston Savage: představení disku 4. Crucial MX200: představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější)
7. Testy malých souborů (důležité) 8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Start Windows, shrnutí výkonu 11. Závěr

Po dvou testech SSD disků do slotu PCI-E si dnes představíme dvojici klasických SSD s diskovým rozhraním SATA 6 Gb/s a podstatně přívětivější cenou (kolem tří tisíc Kč). Prvním je Kingston HyperX Savage s novým řadičem Phison a druhý pak menší verze oblíbeného Crucial MX200 s čipem Marvell.

Reklama

Mainstream s 240 GB od Kingston a Crucial

Po testech dvou SSD pro PCI-E, velmi zajímavých zejména jejich vysokým výkonem, se dnes podíváme na druhou stranu cenového spektra. Sešly se nám tu v jednu chvíli dva běžné SSD disky a bylo by škoda je neotestovat a rozšířit tak výsledky o dva moderní disky pro SATA 6 Gb/s. Naštěstí je pryč doba, kdy se ještě řešilo, zda pořídit SSD, nebo větší disk mechanický. Dnes už platí, že do stolního počítače je SSD jedinou rozumnou volbou (přinejmenším na systémový disk), do notebooku snad i volbou jedinou. Ve stolním počítači ještě lze velká úložiště z klasických disků tolerovat, systém bez SSD je ale dnes už hřích. Uživatel přichází zbytečně o čas, a čas jsou peníze.

Kingston HyperX Savage a Crucial MX200
i Zdroj: PCTuning.cz
Kingston HyperX Savage a Crucial MX200

Otázkou snad může být pouze kapacita. Osobně mi přijde ideální velikost SSD kolem 500GB. Takový disk je ale přeci jen stále nákladnější. Vetšina lidí se tedy v současnosti spokojí se 240GB disky s přijatelnější cenou – jsou velice populární a prodávají se zřejmě nejlépe ze všech kapacit SSD. Pokud má sloužit pouze jako disk pro systém a pár aplikací, dá se s tím žít a pro počítače s menším rozpočtem jde stále o skvělou volbu. Nic menšího bych ale nedoporučoval. V dnešním testu se podíváme na dvojici právě takhle velkých disků.

Crucial MX200

Každý z disků je něčím zvláštní, v obou případech jde stále o žhavé novinky. Crucial uvedl model MX200 (250 GB) někdy v dubnu jako reakci na požadavky zákazníků. Ti si stěžovali, že model MX200 je dostupný pouze v kapacitách 500 GB a 1 TB, což jsou samozřejmě značně dražší disky. Oba ale dopadly v testech velmi dobře, hlavně poměrem ceny a výkonu. Novinkou je také systém DWA (Dynamic Write Acceleration). Tento systém pracuje v základu jednoduše, disk nemá žádnou pevně danou cache, onou cache je celá volná kapacita disku. Technologie využívá toho, že lze použité paměťové čipy přepínat mezi režimem MLC a SLC. Prázdné buňky jsou v režimu SLC, u kterého je zápis výrazně rychlejší než u MLC. Problém je ale zřejmý – pokud disk jako cache používá volnou kapacitu diskového prostoru, čím bude disk plnější, tím bude cache menší a bude mít méně prostoru pro technologii urychlení zápisu. Výrobce tvrdí, že se to v reálu neprojeví, já si to ale nemyslím. Ostatně se podívejme na měření, byť syntetické – tento fenomén krásně dokumentuje:

Funkce DWA na disku od Crucial
i Zdroj: PCTuning.cz
Funkce DWA na disku od Crucial

Je jasně vidět, že do poloviny disku je rychlost zápisu kolem 400 MB/s, firmware se stále snaží udržovat část čipů v režimu SLC a zbytek v MLC. Poté, když dojde k zaplnění disku nad polovinu, už není možné udržet tolik čipů v režimu SLC a firmware musí ukládat data nejprve do SLC i MLC. Rychlost zápisu pak znatelně klesá. Graf ukazuje pokles někam k 300 MB/s. Někteří testeři zaznamenali další pokles se zvyšujícím se zaplněním disku až někam k 100 MB/s. V této fázi už disk nemá k dispozici žádné SLC a ani mnoho MLC čipů ke cachování a výkon drasticky klesá. Tato technologie je přítomná u kapacit 120 GB a 240 GB, větší disky ji paradoxně nemají, byť by byla velikost cache v režimu SLC vzhledem ke kapacitě mnohem větší. Na tento fenomén je nutné pamatovat, disk má optimální výkon jen pokud je zaplněn maximálně do poloviny.

Kingston HyperX Savage

Druhý testovaný disk je na trhu také pár týdnů a nenese žádnou zvláštní technologii na zvýšení výkonu zápisu, což jak už víme, je spíše dobře. Výkon bude konzistentnější. Zajímavostí tohoto druhého disku je řadič Phison. Kingston (myslím) poprvé vůbec použil tento kontrolér ve svých SSD. Upřímně, bude zajímavé sledovat, jaký výkon disk nabídne, jelikož jde spíše o nižší třídu řadičů, používaných v levných SSD. Kingston ale tento disk nabízí v řadě HyperX, tedy střední vyšší třídě lepších produktů pro hráče a nadšence. Je možné, že tento čip ve své nové revizi už tak pokročil, že si může na vyšší třídu klidně troufnout, což ukáže právě test. Zajímavé je také cenové srovnání, podívejme se na udávané parametry dostupných disků:

Klikněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Klikněte pro zvětšení

Pokud budeme porovnávat dle kapacity, je nabídka extrémní. V ČR je k dispozici několik desítek disků s různými cenami. Vybral jsem jen několik srovnatelných, jak výkonem, tak cenou. Všechny disky pro SATA 6G jsou limitováné propustností rozhraní, hodnoty čtení a zápisu někde mezi 400–500 MB/s jsou daným maximem. V tomto směru nebude mezi disky velkého rozdílu, drobné výkyvy výkonu uživatel nepozná. Využitelná kapacita je také víceméně stejná. Jediným vodítkem může být preference výrobce a cena. Ve výběru mám disky od 2600 Kč s DPH (Kingston V300) až po 3400 Kč s DPH (Samsung EVO 850). Námi testovaný Crucial je za solidních 2970 Kč s DPH a Kingston za 3290 Kč. To jsou zcela běžné ceny, nijak se nevymykající ostatní nabídce na trhu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama