2x-asus-s-x58-express-high-end-a-extrem
Hardware Článek 2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 11. 2008 01:00 13

Seznam kapitol

1. Úvod ... 2. Testovací sestava 3. Asus P6T Deluxe OC Palm - balení 4. Asus P6T Deluxe OC Palm - specifikace 5. Asus P6T Deluxe OC Palm - bližší pohled
6. BIOS a zhodnocení 7. Rampage II Extreme - balení 8. Rampage II Extreme - specifikace 9. Rampage II Extreme - bližší pohled 10. BIOS a zhodnocení

Dnes si představíme další desky s čipovou sadou X58 Express pro platformu Core i7. Tento článek bude ale trochu jiný, představíme si totiž desky dvě. Jeden základní model P6T Deluxe, a potom skutečného ledoborce mezi Core i7 základními deskami. Absolutní high-end desku Rampage II Extreme, v hodnotě přes deset tisíc korun pro největší extrémisty

Reklama
2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozložení komponent je obdobné jiným deskám. Osazení jediné grafické karty vám umožní využít jediný PCI slot, v případě dvou grafik máte smůlu. Všechny důležité konektory jsou u okraje desky, trochu nepohodlně jsou umístěny tlačítka Tweak-It. Protože ale deska spíše patří na stůl, než do skříně, je jejich umístění pro svůj účel praktičtější. Součástky jsou samozřejmě pouze kvalitní, napájení procesoru je 16-ti fázové. Další části mají své exklusivní napájení (ukážeme si ho za chvíli). Pro montáž chladičů a pamětí je místa dostatek, taktéž pro demontáž u plně osazené desky. Na desce nenacházím nějaký závažnější nedostatek. Spolu s R.O.G. deskou také přichází několik unikátních funkcí, kromě klasických funkcí (LED signalizace napětí) se podívejme na další novinky:

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

Tweak-It a Probe-It: První funkce jsou tlačítka na desce. Pomocí nich a připojeného displeje, je možné ladit všechny volby BIOSu kdykoliv. Použití je jednoduché, stačí na displeji sledovat text a pomocí malého joysticku listovat menu a volbami. Naprosto všechny volby lze měnit a nastavovat, klidně i během spuštěného testu.

Druhá funkce usnadňuje život přetaktovačům, kteří již nemusí hledat přímo součástky desky na kterých se měří napětí komponenty. Asus všechny tyto "měřící body" komponent vytáhl na okraj desky a vybavil malými konektory. V sáčku jsou k nim sondy, do kterých napíchnete voltmetr a měříte. Tohle je první splněný sen extrémního přetaktovače.

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

- Demontovaná Power Card -

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

Power Card: Napájení procesoru 16-ti fázemi jsem již zmínil. Tato přídavná karta je samostatné 3-fázové napájení pro řadič pamětí a QPI. Toto napětí je zcela oddělené od systému, a má eliminovat problém s vysokým napětím pro DDR3 platformy Nehalem. U této desky by mělo být bezpečné nastavit do pamětí jakkoliv vysoké napětí, bez ohrožení procesoru. Nevím, zda deska funguje i bez tohoto modulu - nezkoušel jsem to.

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

Fujitsu ML kondenzátory: Napájení severního můstku a pamětí je 3-fázové. V obvodech jsou tyto velmi odolné a kvalitní kondenzátory. Jejich největší výhodou jsou velmi vysoké pracovní teploty, které i při extrémním přetaktování zajistí jejich efektivní funkci.

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

SupremeFX: Poslední vyzdvihovanou funkcí je PCIe zvuková karta standardu X-Fi. Jak již ale víte, uvnitř se žádný čip Creative nenachází. Karta je osazena kodekem ADI, a podpora EAX 4.0 a dalších X-Fi funkcí je pouze softwarová. Přibalený X-Fi software je Trial verze, klíč na odemčení ale v balení najdete.

Specifikace

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska podporuje pouze nové procesory s jádrem Bloomfield pro patici LGA1366. Možnosti přetaktování se také mění podle osazeného modelu, to se týká především pamětí DDR3. Pro nejdražší model existuje možnost osazení i rychlých DDR3-1600MHz. Deska po přetaktování základní frekvence zvládne i paměti na vyšší frekvenci. Výrobce v tomto případě za žádné vyšší přetaktování pamětí neručí a neudává ho. S levnějšími modely se musíme smířit s paměťmi 1066MHz, po přetaktování ale lze dosáhnout i na 1333MHz. Moduly lze osadit v maximální kapacitě 12GB, tedy šest modulů po 2GB.

K rozšíření je k dispozici trojice PEG portů pro grafické karty. V režimu dvou karet, pracují dva modré se šestnácti PCIe linkami. Pokud se rozhodnete osadit grafiky tři, režim PCIe se změní na x16 + x8 +x8. Samozřejmostí je podpora obou používaných Multi-GPU se třemi grafikami.

Možnosti připojení pevných disků jsou klasické a ničím nevynikají. Na desce najdeme pouze sedm SATA konektorů. Z externího čipu vychází jeden SATA a eSATA na zadním panelu. Floppy port a PATA na desce najdeme. Mezi další možnosti připojení patří dvojice Firewire, dvanáct USB portů. Se sítí je možné komunikovat skrze dvě síťové karty.

2x Asus s X58 Express - High-end a Extrém
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní panel je kvalitně vybaven a postrádat nebudeme téměř nic. Zleva: PS2 klávesnice + 2x USB, tlačítko Clear CMOS, LAN + 2x USB, Firewire + eSATA, LAN + 2x USB, Audio konektory na přídavné kartě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama