4× Radeon RX 570: OC, undervolting a hlučnost na videu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 4× Radeon RX 570: OC, undervolting a hlučnost na videu

4× Radeon RX 570: OC, undervolting a hlučnost na videu

Adam Vágner

Adam Vágner

6. 6. 2019 03:00 2

Seznam kapitol

1. Když mikrofon do jacka nestačí 2. Na čem budeme nahrávat 3. Jak probíhá měření hlučnosti 4. ASRock RX 570: přetaktování GPU 5. ASRock RX 570: podvoltování GPU 6. ASRock RX 570: přetaktování pamětí GPU 7. MSI RX 570: přetaktování GPU 8. MSI RX 570: podvoltování GPU 9. MSI RX 570: přetaktování pamětí GPU 10. Sapphire Pulse RX 570: přetaktování GPU
11. Sapphire Pulse RX 570: podvoltování GPU 12. Sapphire Pulse RX 570: přetaktování pamětí GPU 13. Sapphire Pulse ITX RX 570: přetaktování GPU 14. Sapphire Pulse ITX RX 570: podvoltování GPU 15. Sapphire Pulse ITX RX 570: přetaktování pamětí GPU 16. ASRock RX 570: hlučnost 17. MSI RX 570 Armor OC: hlučnost 18. Sapphire RX 570 Pulse OC: hlučnost 19. Sapphire RX 570 Pulse ITX: hlučnost 20. Závěrečné shrnutí

Dnes se na čtveřici modelů RX 570, které jsme měli v testu minulý týden, podíváme trochu netradičně. Zkusíme, jak dobře jdou přetaktovat, jak se jejich vlastnosti změní při podvoltování GPU a na videu si porovnáme jejich hlučnost. Budete mít možnost přesvědčit se na vlastní uši, jak na tom jejich chladiče jsou.

Reklama

V tomto článku volně navážeme na test Radeonů RX 570 z minulého týdne. Podíváme se, co se bude dít při jejich podvoltování a přetaktování a pokud vám moc neříkají grafy s hlučností, určitě vás potěší, když si je budete moci poslechnout na vlastní uši a jednotlivé chladiče si porovnat v praxi. Jinak se totiž hlučnost posuzuje dost špatně, jeden člověk vám řekne, že je karta hlučná, a druhý se bude do krve hádat, že ji má doma a při hraní o chladiči ani neví, jak je krásně tichá.

U každé z karet jsem vyzkoušel a logoval přetaktování čipu, podvoltování čipu a takt pamětí.

V testech hlučnosti si pak můžete podívat na tři scénáře – první je šest průběhů benchmarku AvP na jinak pasivně chlazené sestavě. Vše, co mikrofon nahrává, je jen šum na pozadí a samotná grafická karta.

Na druhém ze tří videí je zachycený hluk cívek. Ale u nich to chce už hodně cvičené ucho, Radeony RX 570 nejsou zase tak žravé a cívky necvrlikají tak hlasitě jako u 200W karet.

Třetí video je pak hlučnost v celém pracovním rozsahu otáček chladiče. Na něm se můžete přesvědčit, jak jsou na tom ventilátory na minimálních otáčkách a jak postupně jejich hlučnost roste. V kombinaci s logy z Afterburneru si pak můžete udělat představu, jak na tom karty budou, pokud kvůli taktování ventilátory víc „ohulíte“, anebo naopak na jaké otáčky musíte větráky stáhnout, aby karta byla tichá.

Když mikrofon do jacka nestačí

Na Youtube najdete hromadu nahrávek hlučnosti grafických karet od jejich pyšných majitelů. Jenže potíž je už v tom, že jen málokdo má možnost protočit několik grafických karet a srovnat je navzájem alespoň za stejných podmínek. A co je horší, většina z nich vzniká tak, že někdo vezme do ruky telefon nebo kameru a krouží kolem grafické karty v zátěži. A takový výsledek spíš nadělá víc škody než užitku. Jednak jejich autoři s kamerou mávají pokaždé jinak, přibližují se a vzdalují, jednak kvalita záznamu obvykle stojí za starou bačkoru a jako bonus ono záznamové zařízení ještě často dynamicky upravuje hlasitost nahrávání v závislosti na tom, jaký je v okolí hluk, aby nahrávka byla co nejzřetelnější a nebyla přebuzená. Navíc zařízení zvuk při nahrávání často ještě filtruje (protože hučení a šumění je obvykle na záznamu spíš nežádoucí). V mobilu s tím u nahrávání nenaděláte prakticky nic, a u kamer je taky malý zázrak, když vám nějak dovolí aspoň napevno nastavit hlasitost mikrofonu. A aby to nebylo všechno, když je nahrávka příliš hlasitá, může se vám stát, že Youtube audiostopu normalizuje – sníží její hlasitost, aby neděsila diváky se sluchátky na uších.

Můžete se podívat, jak vypadá video natočené na vestavěný mikrofon kamery Canon Legria HFR506, která aspoň umožňuje nastavit hlasitost mikrofonu na konstantní úroveň. I tak vidíte, že přinejmenším zpočátku toho přes šum mikrofonu moc slyšet není.

Na počítači se s automatickou regulací a filtrováním u mikrofonu domluvit dá. Ale také to není tak jednoduché. Nejdřív jsem zkoušel různé mikrofony pro PC, ale zijstil jsem, že tudy cesta nevede. Vysoká míra vlastního šumu zabíjela jakékoliv snahy o nahrávání karet při nižších otáčkách ventilátorů. Zkoušel jsem různé desky a různé integrované zvukovky, zkoušel jsem běžné samostatné zvukové karty nebo zvukovkou do USB, ale nebylo to lepší. A tak jsem trochu pátral, v čem je problém, a zijstil, že to o moc lepší nikdy nebude, protože výrazný šum je mikrofonům pro PC s připojením přes ušmudlaného 3,5" jacka vlastní bez silnějšího napájení.

Jako další se tedy nabízelo nějaké profesionálnější řešení – studiový mikrofon s fantomovým napájením. Jednak jsem ale neměl vůli ani čas ponořit se do problematiky kolem studiových mikrofonů a jejich různých charakteristik natolik, abych vybral pro daný účel to nejrozumnější zařízení, a jednak se mi protočily panenky z cen, když nabídku nějakých rozumnějších mikrofonů a převodníků procházel.

Něco do USB

Naštěstí jsem při té příležitosti narazil i na produkty, které kombinovaly oba světy. Jsou to mikrofony pro počítačové žvanily, které mají vlastní napájení, vlastní převodník a o zachytávání zvuku se starají trošku jiné kondenzátorové kapsle než deseticentové pecičky v čínských headsetech a „stolních mikrofonech“ pro PC za stovku. Nezapojují se do zvukovky přes jacka, ale rovnou do USB, takže odpadá i takové to cvrlikání a vrčení, které je občas u některých počítačů slyšet ve sluchátkách třeba jen když pohnete myší.

Dnes už nejspíš málokoho překvapí, že USB mikrofony existují, v podstatě je to povinná výbava každého začínajícího youtubera a letsplayera, který chce v diskuzích slyšet i něco jiného, než jen že mu není rozumět a má si pořídit pořádný mikrofon. A najdete je už v každém větším e-shopu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama