420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek 420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power | Kapitola 12

Pavel Boček

Pavel Boček

19. 9. 2016 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Linkworld! Značka, ze které těm, kteří se s ní už důvěrněji seznámili, vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Zdroje Linkworld byly stejně jako mnoho jiných střepů velice oblíbené na přelomu tisíciletí. Nicméně i dnes jedou dál a tento 420W model nyní koupíte za pouhých pět set korun. Na čem všem se šetřilo a povedlo se na něm aspoň něco?

Reklama

Hodnocení, závěr

Myslím, že bylo už od počátku celkem jasné, že tento šrot rozhodně neprojde. Trochu ztrácím iluze, že kterýkoliv z těchto krámů, nehledě na označení (papír snese všechno), skutečně zvládne víc jak 300 W. Trochu jsem doufal, že by tento „420W“ model už mohl, když už má ty lépe dimenzované primární tranzistory, ale nene, ani tady nic.

Je těžké rozhodnout, který z těch levných křápů recenzovaných v posledních měsících je nejhorší, každý měl svoje hrůzy. Nicméně myslím, že Linkworld LPJ9-25 3*SATA stále může být vítězem. Jediná pozitivní věc, na kterou si vzpomenu, je použití PWM mikročipu SanKen místo zastaralého a nebezpečného samooscilačního obvodu two-transistow forward. Nezabije tak vaši desku s 8, 10 či 15 V místo 5 V. No a vlastně ještě jedna věc, nějak to zvládlo udržet rozumné zvlnění. Zbytek je příšerný.

Regulace napětí je, v kombinaci s nefunkční ochranou proti podpětí, tak špatná, že bych to nedal ani k Pentium III či podobnému HW. V závislosti na konkrétním souběhu zátěže napětí u této věci kolísají v celém spektru. Specifikace ATX, regulace napětí, co to je? To jsou nějaké nadávky, ne?! Pokud ještě pamatujete doby, kdy pevné disky hořely jako na běžícíjm páse, nezřídka i s dalšími komponentami, tak právě věci jako tato byly obvykle příčinou. Sice z jiného důvodu, ale nakonec to stejně může vaše komponenty zabít. Nyní už snad vidíte, proč. Tehdá totiž většinou nikdo nevzal ani multimetr z tržnice aby se vůbec podíval, co z toho leze, nikdo tedy vlastně ani moc nevěděl, co je na tom špatně.

Je snad i samozřejmé, aniž bych to musel nějak moc rozepisovat, že to používá špatné a poddimenzované komponenty. Pokud by v tom nebyla alespoň jakási zátěžová ochrana, tak by se to nejspíš rozpustilo nebo chytlo plamenem. Poddimenzovaná tlumivka v PFC tedy rozhodně. Navíc se kvůli tomu výrazně propadá účinnost a zdroj jako celek šíleně topí. Jako vážně, nějakých 60 %? To už jsem v roce 2016 opravdu nečekal. Nadto zdroj používá Y kondenzátory bez bezpečnostní certifikace, což je reálné riziko požáru či úrazu elektrickým proudem. Neměl bych opomínat ani použití tavného lepidla, zejména v kombinaci s vnitřními teplotami zdroje je to labůžo. Vskutku, je myslím jednodušší to shrnout těmi dvěma dobrými věcmi, jak jsem udělal výše, zbytek je naprostá tragédie.

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Linkworld LPJ9-25 3*SATA
KLADY
420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz
420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
levnýnezvládá dodat specifikovaný výkon
funkční ochrana proti „přetížení“tragická účinnost
PWM mikrokontrolér s integrovaným tranzistorem pro SBšpatné součástky
solidní zvlněníchybějící součástky
 pro fixaci součástek použito tavné lepidlo
 s vyšší zátěží neuvěřitelně peče
 poddimenzovaná, přehřívající se a zapáchající tlumivka PFC
 šílená regulace napětí, nefunkční UVP
 nebezpečné Y kondenzátory
Orientační cena s DPH: 500 Kč

Poděkování

Děkuji sponzorům za příspěvky na nákup tohoto zdroje.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. - můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama