5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590

5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590

Michal Šimonek

Michal Šimonek

17. 7. 2013 03:00 107

Seznam kapitol

1. Vishera, stručné představení 2. AMD FX-9590 a FX-9370 3. Testovací počítač ve zkratce 4. Testovací sestavy a výběr testů 5. Měření výkonu, benchmarky procesoru I. 6. Měření výkonu, benchmarky procesoru II 7. Měření výkonu, benchmarky procesoru III
8. Měření výkonu, benchmarky procesoru IV 9. 3D Marky a Unigine test (CPU) 10. Herní benchmarky a hry 11. Provozní vlastnosti 12. Přetaktování sestavy 13. Závěrečné zhodnocení

Dnes vám konečně můžeme oficiálně představit nejsilnější procesor AMD všech dob. Překvapuje v mnoha směrech, a to jak pozitivně, tak negativně. Má opravdu vysoký výkon, kazí si to spotřebou. Jde ho pěkně taktovat, cena vám ale vyrazí dech. Ať už si uděláte názor jakýkoli, věřte jedinému – AMD není ani zdaleka na lopatkách.

Reklama

Jen několik internetových magazínů dostalo tu možnost odzkoušet si nový AMD FX-9590 a PCTuning je jedním z nich. Trochu kontroverzní produkt – co do počtu kladů i záporů – si v dnešním textu představíme opravdu podrobně.

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory s jádry Piledriver přinesly na trh příjemné osvěžení ze strany AMD. Jsou tu s námi už bezmála 10 měsíců. Stačilo si přečíst několik zahraničních recenzí a bylo jasné, že takto měl vypadat původní Bulldozer. Výkon na takt vzrostl spíše jako při uvedení nové generace, než pouhého refreshe architektury. Největší výkonový skok Vishera přinesl ve hrách, kdy oproti podobně taktovanému (přetaktovanému) Bulldozeru byl rozdíl v průměru okolo 10%! K tomu si pak přidejte ještě o něco vyšší takty a celkový výkon procesoru se popohnal o dalších pár procent (cca 15% v hrách). Osobně jsem přerodu mého PC na Visheru nelitoval. Více o herním testu moderních procesorů si můžete přečíst například zde. Nedávnou recenzi slušného FX-6300 si můžete přečíst také na našem webu.

Vývoj AMD a spekulace

Asi před půlrokem se rojili informace, že AMD s klasickým desktopem končí. Nicméně dle posledních úniků to tak nevypadá. Letošní rok přináší nyní hned dvojici FX založených na platformě Vishera a v nedávné roadmapě s Opterony se objevuje Steamroller x86. Až pod ním druhý pás se vztahuje nejspíš k APU do serverů. Pokud se však Steamroller FX skutečně objeví, bude to až v roce 2014 (odhadl bych to na druhou půlku roku v rozmezí červen-září).

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

Níže je odhadovaná roadmapa, která vcelku koresponduje s tou převzatou z Coolaler webu.

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se nacházíme v období jádra Piledriver, které je tu s námi už delší čas. Dle všech zvěstí z Computexu se ještě letos dočkáme jádra Steamroller, který by měl nabídnout podstatnější změny (takový AMDčkovský tick-tock). Ostatně, nějaké níže taktované samply už po světě vesele kolují. S velkou pravděpodobností se bude jednat o platformu APU Kaveri. Zda přijde pouze do notebooků a až později do desktopu a nebo přijdou současně, to je zatím ve hvězdách. Koncept Bulldozeru nás pak neopustí ani v roce 2015, dočkáme se dalšího stavebního stroje - Excavatoru.

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

Vishera, jádro Piledriver ve zkratce

V říjnu dorazila čtveřice modelů, dva čtyřmodulové typy a po jednom s třemi a dvěma moduly. Svou pozornost nejvíce strhl FX-8350, který si v recenzích po celém světě vedl vcelku dobře. Velmi zajímavým a populárním se stal model FX-6300, nedávno představený FX-6350 není vyloženě také špatnou volbou...Doménou těchto procesoru je masivní multithread. Ještě zajímavějším produktem z mého pohledu je 95W FX-8300, ale nalézt ho k sehnání je jako hledat jehlu v kupce sena. Cena FX-8320 klesla pod 4000 korun s daní a ten se mi jeví spolu s FX-6300 jako nejvýhodnější koupě silnějšího procesoru AMD.

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD vodní chlazení (obdoba Antec Kuhler 920, eventuálně podobně výkonný Corsair H80) využívám v testování AMD procesorů. Nejedná se zdaleka o plnohodnotného vodníka, ale jakmile dojde na přetaktování výkonných čipů, vedou si tyto allinone chladiče dozajista lépe než sebelepší vzduchový chladič. Možná někteří nemusí souhlasit, ale mám to ověřené. Ani jinak kvalitní Noctua NH-D14 nedokáže uchladit při vyšším přetaktování procesory Gulftown, Bulldozer a nebo Sandy Bridge-E jako tyto pseudo vodní chladiče.

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro procesoru Vishera je zvané Piledriver. Avšak i tak se liší od APU Piledriver jádra. Původní die byla asi jen mírně poupravena a hlavně bylo odstraněno několik důležitých bugů. I díky tomu je nárůst výkonu odpovídající více než pouhému refreshy architektury. Rozmístění jednotlivých jader a cache je patrné s prezentačního obrázku. Funkce Resonant mesh je zcela jistě v procesorech Trinity a Richland, zda je však i v tomto FX, to je stále otázka. Spotřeba je při stejném nastavení nižší, to ano, ale samotný Resonant mesh je efektivní při jiných P-state než při vysokých 4 GHz v případě FX-8350. Oproti starému FX z roku 2011 dostal Vishera do vínku také další instrukční sady, jmenovitě AVX 1.1, FMA3, F16C, BMI1, TCE a TBM.

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotné die procesoru Vishera FX. Modravý nádech jsou jednotlivé dvojice jader, pod nimi a v druhé polovině nad nimi jsou části L2 cache. Obrovská L3 o kapacitě 8 MB se rozprostírá prostředkem téměř celé die. Pod ní je ještě prostor pro paměťový řadič. Na bocích i nahoře pak jsou další IO komunikační části a hypertransport okruh.

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

Velikost die čipu je na 32 nm veliká – kolem 315 mm². Čip disponuje čtyřmi bloky, které jsou aktivní v případě procesorů řady FX-8000. Můžeme je nazývat moduly. Každý modul obsahuje dvě core jednotky, to však nejsou jádra v pravém slova smyslu, jak je lze definovat zaběhlými formulemi. Jednotka core má k dispozici FP koprocesor, o kterou se musí dělit s druhou core jednotkou stejného modulu (a to může být občas kámen úrazu). Dělí se však společně také o dekodér, fetch a velkou L2 cache. Dále je uvnitř modulu dvakrát integer koprocesor – každá core unit ji má tedy vlastní. Zbylé rozložení L3 cache, hypertransportu a paměťového řadiče je srozumitelné z obrázku.

Čipset

AMD čipset je již zastaralý pro klasický desktop. 990FX vychází z předchozího 890FX čipsetu a ten naopak navazuje na letitý 790FX. Drobné změny tu však jsou. Uvidíme, zda budoucnost přinese zcela nový čipset a nebo nikoliv.

 5GHz procesor se stává realitou – AMD FX-9590
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor se domlouvá se severním můstkem přes hypertransport sběrnici verze 3.1. V případě procesorů AMD FX běží na základní hodnotě 2600 MHz, což je samo o sobě dostatečné. Severní s jižním můstkem komunikují rychlostí 4 GB/s. Samotný integrovaný paměťový řadič umístěný v procesoru pracuje na frekvenci mezi 2000 MHz až 2200 MHz. Procesor umí nativně paměti o frekvenci 1866 MHz. Jednotlivé počty PCIe linek, IO, SATA a USB můžete detailněji vidět ve schématu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama