70-procent-cechu-loni-pouzivalo-chytry-telefon
Novinka 70 procent Čechů loni používalo chytrý telefon

70 procent Čechů loni používalo chytrý telefon

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 3. 2020 17:00

Podle analýzy Českého statistického úřadu používalo chytrý mobilní telefon v minulém roce téměř 70 procent Čechů starších 16 let. Je to o sedm procentních bodů více než v předchozím roce. Celkově mělo mobil v ČR 97 procent lidí a internet využívalo 81 procent uživatelů.

Reklama

Mezi mladými lidmi mezi 16 a 24 lety používá chytrý mobil 99 procent z nich. Naopak tři čtvrtiny seniorů dávají přednost mobilnímu telefonu bez operačního systému. S rozvojem používání smartphonů rapidně přibývá i počet osob, které používají svůj telefon k přístupu na internet. „Zatímco v roce 2010 se z mobilního telefonu připojovala na internet čtyři procenta osob starších 16 let, v roce 2019 to byly téměř dvě třetiny. Nejčastěji tak činí mladí lidé, kde mezi osobami ve věku 16 až 24 let internet v mobilu používá 97 procent z nich,“ uvádí se ve zprávě ČSÚ. Na konci roku 2018 bylo v Česku 8,3 milionu telefonů s aktivní datovou službou pro přístup k internetu. Z 82 procent šlo o trvalý přístup v rámci měsíčního paušálu.

Přes sociální sítě je v kontaktu se svými přáteli více než polovina dospělých a účet na sociálních sítích má také 45 procent firem. Mezi Čechy roste i obliba internetového bankovnictví a online nakupování. Internetové bankovnictví mají již téměř dvě třetiny dospělých (63 procent) a přes internet v roce 2019 nakoupilo 59 procent osob.

70 procent Čechů loni používalo chytrý telefon
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač a internet se nachází už téměř ve všech domácnostech. V roce 2019 byla bez internetu již jen necelá pětina českých domácností. Tři čtvrtiny z nich tvořily domácnosti seniorů, kteří ve většině případů uvádějí, že internet doma nechtějí nebo s ním neumějí pracovat. Naopak 97 procent dětí žije v domácnostech s připojením k internetu a 92 procent má doma počítač nebo tablet.

Alespoň s jedním bezpečnostním incidentem se v roce 2019 setkala téměř pětina osob, přičemž nejčastěji se jednalo o obdržení podvodného e-mailu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama