A teď zpět k cenové válce: bingbook versus chromebook
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek A teď zpět k cenové válce: bingbook versus chromebook

A teď zpět k cenové válce: bingbook versus chromebook | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 1. 2015 03:00 12

Seznam kapitol

1. Zmrtvýchvstání netbooků 2. Od netbooků přes levné notebooky k chromebookům 3. Když každý výrobce chce svůj MacBook Air... 4. S bingbookem proti chromebookům
5. Silné a slabé stránky chromebooků 6. Silné a slabé stránky bingbooků 7. Tak který?

Bylo nebylo, notebooky se prodávaly za krásných a luxusních třicet, padesát anebo sto tisíc. Potom přinesl Asus koncept velmi levného, pomalého a plastového stroje – netbooku, který přišel na šest a půl tisíce. S postupem času se netbooky podařilo nahradit dražšími ultrabooky, ale pak přišel Google a problém s levnými stroji je tu zas.

Reklama

Podobně jako v roce 2007 i dnes Microsoft zareagoval. Jako alternativu k chromebookům nabídl „bingbooky“. V podstatě jde o téměř identický hardware jako u chromebooků, ale se specializovanou verzí Windows 8.1 with Bing. Najdeme v nich dvoujádrové procesory Celeron N2840 na 2,16 GHz anebo čtyřjádrový Atom Z3735F na 1,33 GHz doplněné o 2 GB nebo 4 GB RAM. Úložiště SSD mívá kapacitu 32 GB – a to proto, že na 16 GB se nainstalované Windows 8.1 včetně záložní partition jednoduše nevešly (anebo mívají klasický 500GB disk). Podobně jako u chromebooků může jít o počítače zcela pasivní, což je praktické, protože to dovoluje bezproblémovou manipulaci za provozu. Z hlediska Windows 8.1 je to konfigurace celkem minimalistická, ale browser i kancelářské aplikace na tom spustíte.

Asus X553MA
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus X553MA

Fundamentální výhodou bingbooků je kompatibilita s Windows. Můžete si nainstalovat libovolné aplikace kompatibilní s Windows, pokud na jejich provozování stačí výkon hardware.

Až si vyzkoušíte chromebook, nejdříve budete oslněni jeho rychlostí startu a minimalistickým nastavením. Pak vás okouzlí, že ho lze velmi snadno uvést do továrního nastavení (powerwash)...

a to, že vaše soubory jsou zakryptované, takže i když o stroj přijdete, nedojde k úniku dat. A ukládání dat na cloud je pohodlné (i když je diskutabilní, do jaké míry je ve skutečnosti diskrétní).

Velmi zajímavé je tvrzení, že na chromebooku nelze chytit malware. Je to asi tak pravdivé, jako že na Apple nelze chytit virus: Za čtrnáct dní používání jsem kdesi polapil malware, které mi samo o sobě dokázalo na zapnutém chromebooku otevřít prohlížeč a v něm otevírat záložky s nabídkami „webových her zdarma“. Podle všeho jde o slabinu v tom, že systém dovoluje „tichou instalaci pluginů“ bez vědomí uživatele, přičemž malware tento mechanismus umí využít. V přehledu pluginů přitom nebylo nic podezřelého. To znamená, že v ChromeOS díry nejen jsou, ale jsou známé a tvůrci malware je aktivně využívají.

Ale budiž, dokud používáte jenom internetové služby, tak je to bez problémů. Problém nastane ve chvíli, když chcete dělat něco navíc a potřebujete doplňkové aplikace. Najednou zjistíte, že jich je mnohem méně, než nabízí například Android. Připojit se s androidím tabletem k NASu a přehrávat videa různých formátů je pohodička, na chromebooku až tolik ne. Čtení chráněných PDF? Problém. Kvalitní hry? Problém. Přestože se objevují zprávy o tom, že ChromeOS získá schopnost spouštět aplikace pro Android, nepochybně narazíme na limity, protože jen těžko budete na levném chromebooku hrát hry vyžadující snímání náklonu a podobně.

V tomhle směru jsou bingbooky mnohem přirozenější. Jsou sice hardwarově tragicky osekané, ale pořád jde o plnohodnotná Windows, takže máte obrovskou zásobu software podle vašeho výběru. Nemusíte se přeučovat na nový systém – i když pravda u chromebooků toho moc k přeučování není. Provedení bingbooků je plastové, klávesnice jsou laciné, obrazovky jsou TN a to velmi slabé TN, které „mají tolik barev, kolikrát pohnete hlavou“. Zoufalá kvalita displejů vynikne hlavně při srovnání s IPS obrazovkami cenově srovnatelných tabletů – ale co? Jsou to pořád Windows.

Bingbooky umí to, co zvládnou chromebooky, ale naopak to neplatí. Mají za sebou obrovskou knihovnu software, což je tak silný argument, že si někteří uživatelé možná pletou bingbooky s normálními notebooky. Mimo nižší kvalitu provedení lze na bingboocích kritizovat hlavně tragicky nízkou kapacitu úložiště, protože ze 32GB SSD toho vážně moc nezbude. A také nižší kapacitu paměti, kterou nelze jednoduše rozšířit. (Měl jsem sto chutí testovací bingbooky rozebrat, abych se podíval, „jak vypadá křeček uvnitř“, ale z pochopitelných důvodů jsem to udělat nemohl. Buď jak buď, Windows hlásí, že bingbooky mají jen jeden paměťový slot, což znamená, že rozšíření paměti nebude zcela jednoduché.)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama