accelero-xtreme-gtx280-mraziva-geforce
Skříně, zdroje, chladiče Článek Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 3. 2009 06:00 18

Seznam kapitol

1. Legenda v chlazení 2. Accelero XTREME GTX 280 3. Testovací sestava 4. Výsledky testů 5. Extrém k extrému - hardmod 6. Závěr

Testy chladičů grafických karet se objevují méně často. My se dnes podíváme na jednu zajímavou lahůdku, gigantický chladič pro všechny karty GeForce GTX 200. I když jsem zpočátku neočekával žádné skvělé výsledky, možnosti chlazení mne doslova usadily. Je libo GeForce GTX 200 v zátěži na 40 stupňů? S tímto chladičem je to možné. A existuje i verze pro Radeon HD 4870X2!

Reklama
Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Arctic Cooling není nutné v naší zemi představovat, každý se jistě s nějakým produktem této firmy setkal. Portfolio výrobků je doslova obrovské, ať už jde o chladiče procesorů zdroje, ventilátory a mnoho dalšího. Většinu produktů této společnosti ponechme dnes stranou. Pro nás pamětníky, mají obzvlášť dobré jméno chladiče grafických karet.

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Každý, kdo má v živé paměti éru karet ATI Radeon 9700 a 9800, jistě si pamatuje doslovnou mánii s vyzbrojováním těchto karet právě chladiči Arctic Cooling Silencer. Obliba těchto chladičů ale sahá mnohem dále, už k daleko starším a méně výkonným grafickým akcelerátorům. První recenzi Arctic Cooling Silenceru jsme vám přinesli na podzim roku 2003, tedy před necelými šesti lety.

ATI Silencer

Obrovský zájem ale nastal až s kartami ATI Radeon X800, kdy si snad každý majitel koupil svůj ATi Silencer verze 4. Poslední revize byla uvedena v podobě ATI Silencer 5 revize 3. Já jej také měl, a jeho schopnosti byly skvělé. Také si vzpomínám, jak fandové (včetně mě) očekávali uvedení podobného chladiče pro řadu karet ATI Radeon X1900, kterého jsme se ale nikdy nedočkali. Místo dalšího očekávaného Silenceru, jsme se dočkali podivného monstra s názvem Accelero X2. Tento chladič měl několik zásadních nedostatků - chladil hůře než originální chladič a veškeré teplo vyfukoval do skříně. Tento produkt byl fiasko, a nejúspěšnější éra chladičů Arctic Cooling pro grafiky tímto produktem skončila.

Accelero

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším velkým hitem (úspěchu Silencerů ale nedosáhl), byla řada pasivních chladičů Accelero S1. Ty se daly osadit na ATI Radeony X1900, HD 3850 a 3870. Hlavně mezi uživateli Radeonů řady HD 3800 mají stále vekou oblibu. Dnes je možné tento chladič zakoupit v druhé verzi, kterou lze vybavit grafické karty Radeon HD 4800. Úspěšnou obchodní značku Accelero výrobce patřičně využívá, a představil pod ní mnoho dalších specifických produktů.

Accelero XTREME

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako exklusivní řadu chladičů, pro nejvýkonnější grafické karty, vzniklo několik modelů s označením XTREME. Prvním modelem se třemi ventilátory, byl chladič pro ATI Radeon HD 2900, následovaný modelem pro GeForce 8800 GTX. Nás ale zajímají spíše nové modely, pro moderní grafické karty. Zde jsou v nabídce tři verze. Koupit si můžete chladič pro ATI Radeon HD 4870 X2, karty GeForce GTX 200 a GeForce 9800 GTX+. Pro 55nm GeForce GTX 200 (GTX 260 a GTX 285) zatím žádný chladič není, je teprve ve výrobě. Výrobce jej ale na CeBITu předváděl, tedy se objeví jistě brzy. My se dnes podíváme a otestujeme model pro GeForce GTX 200, model označený jako Accelero XTREME GTX 280.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama