Acer Ferrari One 200 — malý a luxusní s příjemnou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Acer Ferrari One 200 — malý a luxusní s příjemnou cenou

Acer Ferrari One 200 — malý a luxusní s příjemnou cenou | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

29. 1. 2010 02:00 32

Seznam kapitol

1. Acer Ferrari One — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Již téměř rok je na trhu druhá generace notebooku Acer Ferrari s označením 1200. Notebook s cenou okolo třiceti tisíc korun je však pro většinu uživatelů příliš drahý a Acer proto na konci minulého roku uvedl řadu Ferrrari One. Ta nabízí sice méně výkonný, pro většinu uživatelů však stále dostatečný výkon. A hlavní je cena. Ferrari za 15 tisíc?

Reklama

Acer Ferrari One

Acer Ferrari One 200 — malý a luxusní s příjemnou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsme v poslední kapitole, takže nejprve jako obvykle projdu v rychlosti všechny možné stránky Ferrari One 200. Začnu u dílenského zpracování. To je jedním slovem vynikající, na sérii Ferrari si Acer nechává záležet. Velmi spokojen jsem byl také s klávesnicí a tichým chlazením. Dále oceňuji svižnou reakci notebooku pod Windows 7, 500GB pevný disk či 4 GB operační paměti. Pro někoho může být také plusem, že notebook má port pro externí grafickou kartu, kterou však osobně spíše nedoporučuji, nevyplatí se to.

Někde uprostřed je cena. Zatímco u plnohodnotného Ferrari 1200 je jednoznačně vysoká, o Ferrari One to říct nelze. Ano, jsou i počítače s lepším poměrem cena/výkon (za 15 tisíc je např. Lenovo IdeaPad U350 s dvoujádrovým Core 2 Duo, který bude výrazně rychlejší než Athlon), ale s Ferrari One dostanete skvělé dílenské zpracování a jistou exkluzivitu celé řady. Cena je zkrátka odpovídající.

No a co se mi nelíbilo? Mezi největší mouchy Ferrari One 200 patří absence konektorů jako HDMI, FireWire, ExpressCard slot atd. a pak také velmi nízká výdrž na akumulátor. V této kategorii jsme zvyklí na vysoké hodnoty okolo osmi hodin jako třeba u Acer TimeLine 1810TZ, zatímco Ferrari One 200 vydrží jen tři hodiny. To je opravdu málo. Dále se také zahřívá šasi v zátěži a onen celkový výkon v zátěži je nízký. Zkrátka s víc než kancelářskou prací nepočítejte.

Shrnutí

Na Acer Ferrari One 200 se dá pohlížet ze dvou úhlů. Pokud se na něj díváme jako na exkluzívní netbook, překvapí vás příjemně svým výkonem, Athlon X2 L310 je proti jednojádrovému Atomu výrazně výkonnější. Také dílenské zpracování je špičkové nemluvě o jisté exkluzivitě řady Ferrari. Na druhou stranu netbooky stojí okolo deseti tisíc a za Ferrari One dáte tisíc 15. Zkrátka exkluzivní netbook, jak má být (ovšem i s mouchami jako výdrž akumulátoru či chybějící HDMI, které je v dnešní HD době opravdu problém).

Druhý úhel pohledu je CULV notebook v cenové relaci 15 tisíc včetně daně. Zde už Ferrari One 200 tak nevyčnívá. Tedy vlastně jak v jakém ohledu. Ve výkonu procesoru je podprůměrný, konkurence s Intel Core 2 Duo ULV je na tom výrazně lépe. Také výdrž na akumulátor je velmi nízká a konkurenční produkty ji mají i více než dvojnásobnou. Ferrari One 200 proti tomu staví vynikající dílenské zpracování a licenci Ferrari. A o tom to vlastně celé je.

Pokud chcete zažít ten pocit "mám něco exkluzivního," klidně si Acer Ferrari One 200 kupte, chybu s ním rozhodně neuděláte. Pokud však raději exkluzivitu vyměníte za výkonnější procesor a vyšší výdrž akumulátoru, je tu také za velmi dobře dílensky zpracovaný Acer TimeLine 1810TZ, případně Lenovo IdeaPad U350 (oba také za 15 tisíc s DPH).

Acer Ferrari One 200

Klady Zápory
+ skvělé dílenské zpracování - nedostatek portů (HDMI, FireWire...)
+ výborná klávesnice - nízká výdrž na akumulátor
+ tiché chlazení v klidu i zátěži - v zátěži se zahřívá šasi
+ dostatečný výkon pro kancelářskou práci ve Windows 7 - obecně nízký výkon pro náročnou práci i hry
+ exkluzivita řady Ferrari

Orientační cena včetně DPH: 15 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval zastoupení společnosti Acer, které do testu notebook zapůjčilo

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama