ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 11. 2019 03:00 26

Seznam kapitol

1. Disk S50 na OEM platformě Phison E16 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Syntetické testy – body 7. Start Windows a shrnutí výkonu 8. SLC cache a výkon versus teplota 9. Závěr

Společnost ADATA uvádí na trh svůj první PCIe 4.0 SSD disk. Ten je založený na stejném kontroléru jako všechny aktuální disky pro sběrnici PCIe 4.0, nabízí ale vyladěný software a tím pádem i nižší teploty. Nepotřebuje masivní chladič, takže se vejde všude, i do notebooku.

Reklama

Disk S50 na OEM platformě Phison E16

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

S platformou X570 a novými Ryzeny 3000 přišla do střední třídy sběrnice PCIe 4.0. Ta samozřejmě nabízí dvojnásobnou šíři než její předchůdce, tedy i dvojnásobnou rychlost. Ideální věc pro rychlé disky. Na trhu je v tuto chvíli pouze jedno řešení pro PCIe 4.0. Tím je řadič Phison PS5016 v několika variantách. Ta nejvýkonnější je označená E16-32. Má 32 kanálů k připojení paměťových čipů. Další výrobci kontrolérů zřejmě zareagují později, možná čekají na Intel, možná vyčkávají, jaký bude zájem. Phison je nyní jediná možnost. Samsung a Micron svůj řadič PCIe 4.0 představí fyzicky na CES.

V Adata vsadili na jistotu

Pokud vás SSD zajímají, možná jste na Computexu v záplavě disků pro PCIe 4.0 s řadičem Phison zaznamenali jeden odlišný. Ten byl právě od Adata, používal totiž čip od Silicon Motion. Ten se ale nakonec ukázal jako pomalý a zaostalý, takže u Adata nakonec také použili řadič Phison. Dnes testovaný disk se tedy vůbec neliší od ostatních na trhu. Jen cena je nižší, papírové hodnoty mírně vyšší, a hlavně nemá masivní chladič. Tím pádem se dá osadit kamkoliv, což ostatní disky znevýhodňuje. Uvidíme ale, zdali tenký plíšek disk uchladí a ten nebude ztrácet výkon.

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Upřímně, vysoké hodnoty čtení a zápisu (sekvenční čtení a zápis) jsou na SSD to nejméně důležité. Navíc v každé aplikace je hodnota jiná, v reálu jsou hodnoty jinde. V marketingových slajdech to ale vypadá hezky a lidé na to slyší. Hodnota čtení a zápisu kolem 5 GB/s zkrátka vypadá fajn. Z praktického hlediska ale nebude mít tento parametr zásadní vliv. Tím ale neříkám, že je to špatné – naopak. Já jsem také příznivcem vysokých rychlostí čtení a zápisu, a PCIe 4.0 disky mne lákají, ovšem počkám na vyladěný kontrolér od Samsung nebo Intel s čipy MLC.

PCIe 3.0 vs 4.0

V tabulce se podívejme, jak je na tom PCIe 3.0 a 4.0. Současné nejvýkonnější disky NVMe používají rozhraní x4, tedy čtyři linky PCIe. Ty mají v reálu propustnost 3,94 GB/s jedním směrem. Je tedy jasné, že při započtení režie sběrnice, řadiče a rozhraní, není možné v reálu překonat sekvenční čtení a zápis někde kolem 3,8 GB/s. Sběrnice PCIe 4.0 tuto hodnotu zdvojnásobuje. Jedním směrem lze v reálu počítat s přenosem až 7,7 GB/s. To je hodně a bude ještě dlouho trvat, než se této hranice běžné disky dotknou. Zde je přínos PCIe 4.0 velký a posouvá možnosti dosažení limitu daleko do budoucnosti.

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

POZOR! Nejdůležitější parametr SSD disků (disků vůbec) není sekvenční čtení a zápis, který právě limitovala sběrnice PCIe, ale výkon ve čtení malých souborů. Tam limit sběrnice nebyl a dlouho nebude, v tomto směru je stále limitujícím faktorem rychlost řadiče a přímo paměťových čipů. Na revoluci v tomto směru stále čekáme, a příchod PCIe 4.0 na tom nic nemění. Upgrade PCIe přináší zrychlení pouze v sekvenčních hodnotách, tedy paradoxně v nejméně potřebné oblasti.

Adata Gammix S50

Všechny 3D TLC disky využívají algoritmus se SLC cache, disk Adata (OEM Phison) není jiný. Tentokrát ale výrobce o této schopnosti mlčí, nenajdete o ní zmínku ani na webu, ani v technických datech. Zdá se, že Adata a další výrobci tuto skutečnost tají. Já samozřejmě velikost i funkci vyzkouším, je to nejzásadnější parametr u všech 3D TLC (a QLC) disků. Trochu málo informací najdeme přímo u výrobce kontroléru, který tuto funkci u řadiče přiznává. Jaká je kapacita se ale nedozvíme. Uvidíme z praktického měření.

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli jsou na trhu dvě SSD Adata Gammix S50. Začínáme kapacitou 1 TB a končíme 2 TB. Kromě kapacity se jinak parametry neliší. Výkon je stejný o obou variant, jiná jen jen výdrž a samozřejmě cena. Disk s kapacitou 1 TB disk stojí 6300 Kč, 2TB model 12 500 Kč. V ČR jsou běžně k dostání, takže není problém je koupit. Ceny jsem vzal z CZC, který má disky skladem.

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama