ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0 | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 11. 2019 03:00 26

Seznam kapitol

1. Disk S50 na OEM platformě Phison E16 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Syntetické testy – body 7. Start Windows a shrnutí výkonu 8. SLC cache a výkon versus teplota 9. Závěr

Společnost ADATA uvádí na trh svůj první PCIe 4.0 SSD disk. Ten je založený na stejném kontroléru jako všechny aktuální disky pro sběrnici PCIe 4.0, nabízí ale vyladěný software a tím pádem i nižší teploty. Nepotřebuje masivní chladič, takže se vejde všude, i do notebooku.

Reklama

SLC cache a výkon versus teplota

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mne na 3D TLC discích zajímá nejvíc, je SLC cache. Než se na ní podíváme blíže, zastavme se u měření teploty. Už v úvodu jsem zmínil, že disk nemá žádný větší chladič, jako měl první testovaný PCIe 4.0 disk Corsair. Možná je to chyba.

Je zajímavé, co dokáží výrobci udělat se stejným hardwarem, ale svým softwarem (firmwarem). Disk Corsair bez chladiče atakoval teplotu 96 °C. V tu chvíli se disk doslova „zastavil“. Spustily se ochranné funkce a řadič se přepnul do nouzového režimu, kdy čtení a zápis z hodnot nad 4 GB/s spadne na 0,5 GB/s! Dnes testovaný disk Adata je na tom lépe. Výrobce nastavil nějaký bytelnější algoritmus hlídání teploty a výkonu. Disk bez chlazení dosáhl maxima 80 °C. Také průběh a funkce SLC cache je výrazně jiná než u Corsairu.

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

SLC cache u tohoto disku je nastavena na 500 GB, což je naprosto extrémní hodnota. Polovina kapacity disku v plné rychlosti, to tu ještě nebylo. Během zápisu v cache je rychlost zápisu cca 4,4 GB/s pro PCIe 4.0 a 3,0 GB/s ve PCIe 3.0. To je extrémní číslo. Poté ale rychlost padá (u obou PCIe) někam kolem hodnoty 0,2-0,8 GB/s. Tam pak vydrží po celou kapacitu disku. To už je mizerná hodnota, průběh jasně ovlivňuje "throttlování" kontroléru. Na grafu je to vidět. Teplota ale ani v extrému nepřesáhne 80 °C.

Pokud jsem disk ofukoval ventilátorem a udržel jej pod hodnotou 70 °C, byl průběh kultivovanější. To jsem ostatně čekal. Plná rychlost zápisu drží opravdu po celých 500 GB s několika malými výkyvy. Poté klesne, ale drží pěkně na 800 MB/s. To není špatné, naopak. Tohle je hned za Samsungem 970 Evo Plus, druhý nejlepší průběh disku s čipy 3D TLC.

Disk s aktivním chlazením funguje perfektně
i Zdroj: PCTuning.cz
Disk s aktivním chlazením funguje perfektně

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama