Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 5. 2009 00:00 12

Seznam kapitol

1. Opravdu jen monitoring? 2. 3x AeroCool 3. AeroCool EasyWatch 4. AeroCool DoubleBay Modern-V 5. AeroCool FP-01 6. Závěrečné zhodnocení

Už je tomu opravdu hodně dlouho, co se na našich stránkách objevila nějaká recenze monitorovacího panelu. Což je určitě škoda, jelikož tyto panely a regulátory jsou mezi uživateli velmi oblíbené a v současnosti jich na trhu najdeme obrovské množství. Dnešní článek tedy tento nedostatek napravuje a to rovnou trojící panelů od značky AeroCool.

Reklama
Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Před časem jsem jednomu známému stavěl nový počítač a v jeho požadavcích byl i nějaký jednoduchý monitorovací panel, který by dokázal zobrazit otáčky ventilátorů, případně nějaké ty teploty. Díky tomu jsem po delší době prošel aktuální nabídky různých internetových obchodů a zkoumal, jaké nové produkty se v tomto odvětví objevily. Po nějakém tom přebírání jsem nakonec skončil u jednoduchého a malého panelu právě od značky AeroCool, který nabízel základní požadovaný přehled za cenu těsně nad 300,-Kč s DPH. Jelikož ale tento panel má i svoje větší, ale také dražší bratříčky, napadlo mě napsat tuto recenzi, jelikož k těmto panelům na Internetu najít nějaký rozsáhlejší test, je v podstatě nemožné. Slovo dalo slovo a v redakci se nám objevily tři panely tohoto výrobce, na které se tedy podíváme v drobnohledu.

Základní dělení

Než se však k vybraným modelům dostanu podrobněji, rád bych ještě uvedl několik slov o monitorovacích panelech jako takových. Ty lze totiž dělit do několika kategorií, i když pokud budeme brát na zřetel právě toto dělení, tak už nelze mluvit čistě o monitorovacích panelech, ale spíše o funkčních přídavných panelech.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

NZXT Sentry LX Black - velice přehledný a designově povedený monitorovací panel.

Pouhý monitoring je totiž jen jednou možností. V takovém případě většinou dostaneme panel ve velikosti od 3,5“ (tedy malá pozice pro disketovou mechaniku) až po velké, které zaslepí třeba i dvě pozice 5,25“ (pozice pro optické mechaniky). Jeho nejpodstatnější částí je některá z forem LCD displeje, ať už řádkový nebo grafický. Nejčastější formou je však segmentový displej, který má již předem určené pozice všech zobrazených údajů. A právě mezi tyto patří i dnešní panely. Výhodou tohoto řešení je především nízká cena a bezproblémová přehlednost. Nevýhodu však vidím především ve zpracování, jelikož výrobci většinou využívají zbytečně moc barev a displej pak může působit spíše jako pouťová hračka, než jako informační panel. Mimo LCD zde pak najdeme mnohdy ještě několik tlačítek, které slouží především k nastavení funkcí, respektive jejich přepnutí a samozřejmě i pro změnu °C/°F.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

AeroCool CoolPanel II - rozšiřující panel včetně monitoringu, tento však není součástí testu.

Druhou možností jsou pak tzv. rozšiřující panely, které sice nemají žádnou monitorovací schopnost, ale bezpochyby nám zpříjemňují používání počítače. Vyvedou totiž nejpodstatnější konektory do přední části case. Jedná se především o další USB, eSATA nebo audio konektory. Výjimkou však není ani dnes tolik oblíbená čtečka paměťových karet. Musím však poznamenat, že tento typ panelu se velmi často objevuje v kombinaci s prvním typem, tedy mimo rozšiřujících konektorů je součástí i menší monitorovací panel.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Akasa AK-ALL-01BK - obdoba výše zmíněného, jen jiná značka.

Třetím a velmi rozšířeným typem funkčního panelu je pak tzv. regulátor otáček. Tedy panel vybaven několika potenciometry, které dovedou regulovat připojené ventilátory. To je praktické především pro výkonnější systémy, kde se bez několika ventilátorů prostě neobejdeme a zároveň nechceme vše přenechat pouze automatické regulaci. Zde se nejčastěji setkáme s velikostí do 3,5“ pozice. Výjimkou však nejsou ani větší panely, případně i tzv. digitální provedení, kde otáčky regulujeme za pomoci tlačítka a zobrazující se na displeji.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Akasa AK-FC-03 - velmi známý panel, který nabízí manuální regulaci a jednoduchý monitoring.

Nutno také poznamenat, že ve všech případech se můžeme setkat s různými kombinacemi, tedy např. regulace otáček včetně rozsáhlejšího monitoringu, apod. Speciálním typem čelních panelů jsou nakonec ještě tzv. multimediální moduly, které rostou na oblibě především v současné době, kdy je patrný rozvoj tzv. HTPC. Součástí takového panelu je totiž ještě dálkový ovladač a povětšinou i propracovanější software, který dokáže za pomoci ovladače bezproblémově ovládat celé PC. Panel jako takový je pak osazen informačním displejem (často VFD), který zobrazuje jen nejdůležitější informace o provozu systému. Ani zde není problém monitoring, většinou jsou však data získávána spíše softwarově s čidel základní desky, než aby měl panel vlastní čidla či konektory pro ventilátory.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

ThermalTake A2328 MediaLab - multimendiální centrum vhodné do HTPC.

Teď už ale raději dost teorie, nebudeme se toulat někde v jiných sférách. Raději se pojďme podívat podrobněji na dnes recenzovanou trojici panelů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama