amd-690g-idealni-zakladni-deska-s-hdmi-pro-pc-k-televizi
Hardware Článek AMD 690G - ideální základní deska (s HDMI) pro PC k televizi?

AMD 690G - ideální základní deska (s HDMI) pro PC k televizi?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 4. 2007 01:00 64

Seznam kapitol

1. Čipset AMD 690G a 690V 2. Testovací sestava 3. Základní deska Biostar TA690G AM2 4. BIOS desky a přetaktování
5. Testy 6. Přehrávání a akcelerace videa 7. Zkušenosti a závěr

V polovině minulého měsíce, u příležitosti výstavy CeBIT byl oficiálně představen nový chipset společnosti AMD pro platformu AMD Athlon 64 AM2. Tato novinka na poli čipsetů je prvním skutečným AMD čipsetem a má se stát přímým konkurentem pro sady Nforce 6100, a v určitém segmentu možná bude moci konkurovat i Intelu G965, obě tato integrovaná grafická řešení totiž tato novinka AMD „strčí do kapsy“ bez větší námahy.

Reklama
AMD 690G - ideální základní deska (s HDMI) pro PC k televizi?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako první se dnes podíváme na toto řešení desky ve standardu mATX, v příštím testu ale již vyzkoušíme plnohodnotnou – velkou deskou formátu ATX od výrobce Gigabyte. Dnes se ale zaměříme na desku Biostar TA690G AM2, která je dle mého názoru velice podařená a pozornost si zaslouží hned z několika hledisek. Nejprve se ale musíme podívat na funkce které nám čipová sada jako taková přináší.

Specifikace

AMD 690G - ideální základní deska (s HDMI) pro PC k televizi?
i Zdroj: PCTuning.cz

Severní můstek novinky představuje čip RS690G, kde písmeno „G“ označuje plnohodnotné integrované grafické jádro Radeon X1250, které by se dle specifikace výrobce mělo výkonem nejlépe podobat kartám kolem modelu Radeon X700 minulé generace. Jsou v něm však implementovány novější technologie Avivo které jsou doménou skutečných grafických čipů rodiny „X1xx“, a proto by toto řešení mělo nabídnout mnohem více například při akceleraci videa.

Pokud narazíte později na označení RD690V jedná se o „ořezané“ grafické jádro Radeon X1050 který je v podstatě ekvivalentem staršího Radeonu X300. Grafické jádro umístěné v severním čipu právě ze své podstaty minulé generace postrádá "Shader model 3.0" a je to samozřejmě pouze DirectX9 čip. Svým výkonem ale plně postačuje pro plnohodnotný běh Windows Vista a systému Aero a jak si ukážeme později je velice zdatným „zápasníkem“ i v dalších „sportech“.

Samotné grafické jádro je taktováno frekvencí 400MHz a grafická paměť je pouze sdílená, technologie „UMA“ by měla zabezpečit efektivnější přenos dat mezi systémovou pamětí a samotným grafickým jádrem a je plně konfigurovatelná z BIOSu desky, a to včetně přetaktování jádra.

Hlavní devizou nového čipu a jeho grafického řešení je však podpora pro akceleraci přehrávání multimédií, ovšem zde nastala kompromisní situace. Na jednu stranu AMD implementovali podporu AVIVO a akceleraci i nových „HD“ kodeků videa, což na druhou stranu stálo čip několik „pixel shader“ jednotek a všechny „vertex shader“ jednotky. Tím vyvstává otázka, že sice bude přehrávání videa ve vysokém rozlišení méně zatěžovat procesor a obraz bude podstatně kvalitnější, ale na hraní her můžeme zcela zapomenout? Tuto otázku zodpovíme až v pozdějších kapitolách testů, kde se na hry i přehrávání videa podíváme důkladněji.

Od severního můstku se nyní přesuneme k druhému čipu sady, oba čipy jsou spojeny pomocí „Hypertransportu“. Jižní můstek, ale už důvěrně známe – SB600, stejný používá i sada RD600 Crossfire pro Intel procesory. Specifikace se od těch pro Intel platformu mnoho neliší a podpora všechny možných RAID konfigurací, SATA disků, LAN, USB je zaručená. Kompletní možnosti najdete ve srovnávací tabulce níže.

AMD 690G - ideální základní deska (s HDMI) pro PC k televizi?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je patrné z přehledu specifikací jediný "oficiální" rozdíl obou čipových sad AMD, jak 690G tak 690V je pouze v absenci HDMI funkcí a s tím spojených vlastností. Odlehčená verze čipsetu je tímto odsunuta téměř pouze pro komerční - kancelářské využití. Pokud se podíváme na srovnání s konkurencí je dnešní novinka jasným "lídrem" a v mnoha ohledech má nad řešením Nvidie značně navrch. Jediným zaváháním je absence podpory "shader modelu 3.0", což jak si později ukážeme se nikde prakticky neprojeví, jedině možná v herních benchmarcích.

AMD 690G - ideální základní deska (s HDMI) pro PC k televizi?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr této kapitoly se podíváme na oficiální prohlášení výrobce AMD, co má čipová sada RD690 splňovat a co přináší :

Windows Vista™ Premium Experience: Tento čipset představuje stabilní a dostatečně výkonné řešení pro maximální využití všech možností systému Windows Vista, včetně 3D Aero rozhraní bez nutností pořízení další grafické karty.

Rock Solid Stability for Commercial Platforms: Výrobce zařazuje toto řešení jako etalon stability pro náročné komerční využití, tato čipová sada by měla být schopná bez problémů fungovat v těch nejnáročnějších podmínkách pod neustálou zátěží.

Superior Graphics Performance: Výrobce poukazuje na velice kvalitní řešení celé A64 platformy pro veškeré nasazení při maximální kvalitě obrazu, využitelné hlavně v domácích multimediálních centrech založených na této architektuře.

Enhanced Video Performance: Poprvé se můžeme setkat v integrovaném řešení s funkcí AVIVO a všemi výhodami v přehrávání obsahu s tímto systémem spojeným. Nízká zátěž procesoru a skvělá kvalita obrazu s možností připojení několika displayů zároveň.

Best Display Capabilities: Plný integrovaný HDMI výstup a implementace HDCP technologií zaručují plnou využitelnost v budoucnu pro veškerá možná nasazení systému, jak v domácnosti tak ve firmách. Desky obsahují i DVI výstupy na monitor, což je poprvé co takové řešení přináší integrovaná grafika.

Universal Connectivity: Tento čipset, hlavně jižní můstek dovolí připojovat velké množství zařízení, nejsou nutné různé USB huby a podobné pomůcky, množství konektorů je nadstandardní a plně dostačuje nadprůměrným požadavkům.

Všem doporučuji shlédnout reklamní Flash prezentaci na stránkách AMD / ATi, kde jsou velice dobře demonstrovány všechny možnosti platformy založené na tomto čipsetu - odkaz zde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama