AMD A10-7850K: podrobný test CPU i GPU a přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD A10-7850K: podrobný test CPU i GPU a přetaktování

AMD A10-7850K: podrobný test CPU i GPU a přetaktování | Kapitola 13

Michal Šimonek

Michal Šimonek

14. 4. 2014 02:50 28

Seznam kapitol

1. Testovací sestava a přehled všech testů 2. Měření výkonu CPU – paměťový subsystém a výpočty 3. Testy CPU – výpočty a komplexní výkon 4. Měření výkonu CPU – rendering a komprese 5. Měření výkonu CPU – šifrování, foto a práce s videi 6. Herní testy s iGPU – benchmarky 7. Výkonové testy s iGPU – hry
8. Měření výkonu iGPU – moderní hry 9. HSA, OPEN CL test i provozní vlastnosti 10. Steamroller B vs Piledriver – srovnání jader takt na takt 11. Přetaktování CPU a iGPU 12. Několik výsledků z přetaktování 13. Závěrečné zhodnocení

Novou architekturu AMD a APU Kaveri jsme si už představili i s prvními testy. Nyní se kromě klasických testů podíváme na výkon v aplikacích podporujících heterogenní architekturu (výpočty na CPU i GPU), porovnáme výkon s předchozím Richlandem při stejných taktech a dost prostoru věnujeme také přetaktování CPU i GPU.

Reklama
AMD A10-7850K: podrobný test CPU i GPU a přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD má na letošní rok v segmentu procesorů naplánovaných pouze několik novinek. Uvedení APU AMD Kaveri pro desktop bylo z pohledu většiny z nás asi tou nejvýznaměnší. Další novinkou je příchozí AMD Kabini do socketu AM1 (konečně tedy budeme mít i u těchto levných procesorů možnost kombinovat různé desky s různými procesory). Pokud AMD ještě něco v naprosté tajnosti nekutí, je to pro letošní rok u procesorů všechno. Možná se ještě dočkáme uvedení nějakých nových modelů dnes už postarších Vishera FX, ale to je zatím ve hvězdách...

Procesor je vhodný jako multimediální domácí PC, anebo procesor pro méně majetné hráče. Došlo k dalšímu mírnému posunu výkonu, s přimhouřením obou očí je APU použitelný i pro mainstreamové rozlišení 1080P. Procesorová část se ukázala technologicky nabitá novinkami, jmenujme konfigurovatelné TDP, přehrávání videa s rozlišením 4K, True Audio, Mantle, architekturou HSA a mnohé další. Využití HSA je však zatím v plenkách a ačkoliv na papíře vypadá dobře, v praxi je to minimálně prozatím okrajová záležitost.

Samotný výkon procesorové části je hlavně díky nižšímu taktu v průměru jen o kousek vyšší než relativně levný Richland A10-6800K. Příjemný je nárůst výkonu na stejných taktech (ostatně to bylo u nové architektury záměrem). Grafická část s jádrem využívajím architekturu GCN je i přes nízký takt jádra dostatečně výkonná. Jak jste si mohli povšimnout v samotných grafech, někdy je výkon i významně vyšší než u Richlandu s HD 8870D. Domnívám se ale, že samotné DDR3 už takto výkonné jádro dost brzdí, hlavně po jeho přetaktování. Při nákupu sáhněte určitě po rychlejších kitech, pomohou i 2133MHz či ještě rychlejší (pochopitelně ale připlácejte s mírou).

Provozní vlastnosti APU dopadly téměř na výbornou, procesoru bude vyhovovat i 350W zdroj, který je dnes už obvyklým minimem. Ani dodávaný chladič nemá potíže APU uchladit (procesor téměř netopí), jen je hlučnější, takže určitě stojí za to nahradit jej nějakým levnějším tichým chladičem.

Škoda je, že lze nové procesory osadit pouze do nejnovějšího socketu FM2+. Samotný čipset A88X není moc odlišný od loňského A85X. Plusem budiž to, že by se za rok měly objevit procesory AMD Carizzo, pro které by patice FM2+ měla stačit také.

Dostáváme se k jedné z mála stinných stránek – žel bohu docela podstatné. Za APU Kaveri zaplatíte u testovaného nejvyššího modelu okolo 4200,- Kč s daní (za A10-7700K potom už přívětivějších 3750,- Kč). To bohužel není zrovna málo. A v potaz je nutné brát i případný další příplatek na rychlejší (a dražší paměti). V některých obchodech je alespoň bonusem dodávaný kupón ke stažení hry Battlefield 4. Jak takový BF4 na Kaveri vypadá, si můžete prohlédnout v níže uvedeném videu (testovaném ještě s původními prosincovými ovladači).

Na ocenění to ale stačit nebude (byť těsně). Z mého pohledu se i tak jedná o povedené APU, se silně vylepšeným IPC (výkonem na takt), konfigurovatelným TDP, s podporou akcelerací videa 4K, s velkým množstvím podporovaných instrukcí, moderním grafickým jádrem, podporou openCL, HSA, True Audio či Mantle. U běžného zákazníka bude ale těžké zdůvodnit, proč měnit například z Richlandu na Kaveri. Cena je stále o nějaké 3 až 4 stovky vyšší, než by se slušelo. Nynějšími kupujícími budou hlavně nadšenci značky a příležitostní hráči, které zláká jako bonus přibalený kupón na BF4.

AMD A10-7850K: podrobný test CPU i GPU a přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení procesoru a i jedné prodejní sestavy děkuji obchodu Hal3000

Za zapůjčení SSD disku potom děkuji společnosti Kingston HyperX

Za věnování pamětí a CPU patří poděkování společnosti AMD

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti Asus

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama