amd-am2-ticha-r-evoluce-nova-platforma-v-akci
Hardware Článek AMD AM2: tichá (r)evoluce - nová platforma v akci

AMD AM2: tichá (r)evoluce - nová platforma v akci

Jurin

Jurin

23. 5. 2006 01:00 802

Seznam kapitol

1. Socket AM2 2. Procesory AM2 3. AMD Athlon 64 X2 5000+ 4. Přetaktování
5. Testovací sestava 6. Syntetické testy 7. Další testy 8. Závěr

Dnešní den byl společností AMD vybrán jako den představení nových procesorů Athlon pro platformu nazvanou Socket AM2. Jelikož k nám do redakce také dorazil testovací kousek procesoru AMD Athlon X2 5000+ a zbrusu nová základní deska, přinášíme Vám článek, který odhalí první zkušenosti a výkon této evoluční platformy AMD.

Reklama
AMD AM2: tichá (r)evoluce - nová platforma v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Původní datum představení nových procesorů bylo nastaveno na 6.června 2006, firma AMD se však nakonec rozhodla jejich příchod poněkud uspíšit a to především z konkurenčních důvodů. Firma Intel, odvěký to rival AMD totiž se svými novými procesory již pomalu vystrkuje drápky, byť bude ještě nějakou dobu trvat, než se skutečně objeví na trhu. Proto raději AMD vypouští nové procesory dříve, než se původně plánovalo. Startovat měly na Computexu, my jsme ale rádi, že je můžeme otestovat již dnes.

Dnešek, tedy 23.května 2006 je dnem D pro AMD. Původní označení, se kterým jste se jistě setkali bylo M2, které bylo později upraveno na AM2. V případě nového socketu jde o mírně přepracovaný socket 940, který již známe od dob uvedení prvních AMD Athlonů FX či serverových AMD Opteronů.

Se staršími a hojně rozšířenými sockety 754 a 939 se bude lišit v několika vlastnostech. Tou hlavní a nejzásadnější je podpora novějších pamětí DDR2.
Původně byla plánována pouze podpora DDR2 - 667, nicméně konkurenční Intel brzy představí čipsety Broadwater s podporou DDR2-800, podporuje AMD i DDR2-800.

Protože podpora nových pamětí vyžaduje určité změny jak na bázi paměťového řadiče (který je jak jistě víte u Athlonů 64 integrován do procesoru) tak i výměnu socketu.
Samotné jádro procesoru je upraveno pouze minimálně, je přidána technologie Pacifica (virtualizace, což je schopnost spustit a provozovat více operačních systémů na jednom počítači) a bezpečnostní technologie Presidio. A samozřejmě změna u paměťového řadiče.

Tyto změny sebou ale nesou jisté problémy. Jednak došlo ke zvětšení plochy samotného čipu a také zvýšení počtu transistorů díky přidání virtualizace a bezpečnostní technologie. To sebou přirozeně nese i zvýšení výrobních nákladů, které se v konečném výčtu odrazí v ceně na trhu. Zajímavostí je však to, že se podařilo zmenšit plochu vyrovnávací paměti cache L2. Ideální představu získáte z přehledu dole.

Srovnání procesorů

  • AMD Athlon SanDiego (revize E4) - 106mm2 (plocha jádra), 41,4mm2 (plocha L2), 120 milionů tranzistorů
  • AMD Athlon AM2 (revize F) -  126mm2 (plocha jádra), 38,7mm2 (plocha L2), 129 milionů tranzistorů
  • AMD Athlon X2 (revize E6) - 194mm2 (plocha jádra), 82,8mm2 (plocha L2), 233 milionů tranzistorů
  • AMD Athlon AM2 X2 (revize F) - 220mm2 (plocha jádra), 77,4mm2 (plocha L2), 243 milionů tranzistorů

Nové procesory jsou zatím vyráběny 90nm technologií, přechod na 65nm by mohl přinést jednak snížení ceny, snížení spotřeby a také zmenšení plochy čipu. Podle AMD by masová produkce čipů vyráběných 65nm procesem měla začít někdy v druhé polovině roku 2006. Jaká bude skutečnost se ještě ukáže, rozhodně nám ale nezbývá než jim přát jen to nejlepší. Konkurenční Intel je v tomto ohledu přeci jen o kousek dále.

Provedení socketu AM2

AMD AM2: tichá (r)evoluce - nová platforma v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro zvětšení

Jak jsem zmínil výše, je socket AM2 přepracovaným socketem 940 (940 pinů), tyto dva sockety však nejsou kompatibilní. Na obrázku nahoře můžete vidět jeho částečnou úpravu v porovnání se socketem 754/939. Pro ideální představu však budou vhodnější následující fotografie.

A nový socket AM2, obrázek jsem převzal ze serveru Anandtech
i Zdroj: PCTuning.cz
A nový socket AM2, obrázek jsem převzal ze serveru Anandtech


Starší socket 939

Úprava nového socketu spočívá v přemístění orientace šroubů a přidáním další dvojice, možnost použít starších chladičů tady však je. Je ale nutno si pohlídat, zda je skutečně Váš stávající chladič kompatibilní. Problémy mohou nastat především u rozměrnějších chladičů, které mohou díky svému čtvercovému tvaru základny zasahovat do růžků. Speciálně starší boxované chladiče vůbec na nový socket nenainstalujete.

Jak je dobře vidět na obrázku, není umělohmotná část čtvercová. Stejně tak může nastat problém u některých vodních chlazení. Nově vyráběné chladiče určené výhradně pro socket AM2 budou se staršími sockety 754/939 nekompatibilní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama