AMD Bulldozer – Nová architektura CPU od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Bulldozer – Nová architektura CPU od AMD

AMD Bulldozer – Nová architektura CPU od AMD | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 9. 2010 01:00 28

Seznam kapitol

1. Bulldozer, Bobcat – starý známý .. 2. AMD Bulldozer – Představení 3. Hlavní novinky architektury 4. AMD Bulldozer – Architektura podrobně 5. AMD Bulldozer – Architektura podrobně II.
6. AMD Bulldozer – Front-end (Prediction, Fetch a Dekodér) 7. AMD Bulldozer – Výpočetní jednotky 8. AMD Bulldozer – Paměťový subsystém 9. AMD Bulldozer – Úsporné funkce a Turbo 10. Závěr

Většina světových médií přinesla zevrubný pohled na novou architekturu procesorů AMD už minulý týden. My máme sice krapet zpoždění, nabídneme vám ale také více informací. Kromě obecně známých skutečností si podrobně popíšeme architekturu jádra, a pohovoříme více o výkonu budoucí generace procesorů AMD.

Reklama
AMD Bulldozer – Nová architektura CPU od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste článek pozorně četli až sem, máte myslím vcelku jasno. Architektura AMD Bulldozer je do jisté míry revoluční, v některých ohledech ale pouze dohání konkurenci a její architekturu Nehalem/Westmere. Pokud jsme si u první recenze Core i7 říkali, že Intel okopíroval zásadní znaky Phenomů, byla to do jisté míry pravda. Na první pohled viditelné vlastnosti byly první viděny u čipů AMD a Intel je adoptoval.

Jsou to zejména integrovaný paměťový řadič, výkonná sběrnice spojující procesor s jeho okolím (QPI). K tomuto kroku Intel dovedla nutnost srovnat krok s AMD v serverovém segmentu trhu. Pokud sledujete situaci kolem procesorů detailněji, tak ale víte, že architektura procesorů Nehalem a K8 (10h) je značně odlišná a spojovacím znakem jsou opravdu jen integrovaný řadič pamětí a QPI. Vnitřní uspořádání procesoru, systém zpracování dat je u obou rivalů jiný. Nehalem/Westmere je modernější architektura více reflektující soudobé aplikace a využití. V případě Phenomů II jde přeci jen o málo upravenou architekturu obstarožních Athlonů 64, jež si už zaslouží jít na odpočinek. Software se od jejich dob změnil a je to vidět i na výkonu současných procesorů AMD jež už nestíhají konkurenci.

Nyní se situace otáčí, a je zřetelně vidět, že AMD se naopak inspirovalo u úspěšné architektury dnešních Core i7, aby dohnalo svůj stále klesající podíl v serverech. Spousta principů a použitých technologií v těchto procesorech se nyní objevuje v architektuře Bulldozer. Ať jsou to instrukční sady, práce s paměťmi cache a jejich hierarchie, způsob zpracování instrukcí, predikce, branch fusion, úsporné funkce, Turbo mód. Je toho mnoho, co se v Nehalem/Westmere osvědčilo a nyní adoptuje do budoucích procesorů i AMD.

Na druhou stranu AMD nezůstalo jen u kopírování funkcí, to bychom jim hodně křivdili. Jejich návrh sdílených prostředků je v x86 procesorech ojedinělý a jde v podstatě o skok do neprobádaných vod. Někdo musí být ale průkopník, jinak by se vývoj zastavil. Intel je spíše opatrný a konzervativní, jde cestou menších postupných úprav. AMD ale vsází vše na jednu divokou kartu, což je celkem nebezpečné a už se jim to jednou vymstilo (65nm Phenomy).

Zdali se nová koncepce x86 procesoru prosadí, ukáží až první výsledky v reálných aplikacích. Podle mne je ale téměř vyloučené aby byly procesory architektury Bulldozer pomalejší než současné Nehalem/Westmere čipy. AMD hodně zapracovalo na nedostatcích současné architektury a mělo dost času na vyladění návrhu na "tělo" dnešním aplikacím. Vnitřní uspořádání procesoru bylo také uzpůsobeno vysokým pracovním frekvencím, tedy takty osmijádra kolem 3,4 GHz a více nebudou jistě problém. Zde záleží jak se vydaří výrobní proces a odladí prodejní revize procesorů.

Výkon

V tuto chvíli ještě neexistuje žádný finální procesor této architektury, a samotné AMD čeká na první vzorky na testování. Do ruky se mi sice dostala prezentace pro partnery, kde byl výkon naznačen (nebyl změřen jen simulován) v několika testech a grafech. Jména parterů a čísla jsou ale nadále pod NDA, tedy bych vám neměl prozradit více než se obecně traduje –  počet jader stoupl o 33 procent při navýšení výkonu o 50 procent. Já vám ale něco navíc řeknu, podle několika výsledků v prezentaci se dalo zřetelně vyčíst, že výkon na jádro by měl proti K8 (10h) narůst od 10-15 procent. Celkový výkon dnešního šestijádra (Istanbul) byl asi o 40 procent nižší než měl osmijádrový Valencia při podobné spotřebě. Pokud bude takto skutečný výkon vypadat, půjde o skutečně solidní počin hodný koupě nové AM3+ desky.

Názor

Po důkladném prozkoumání dostupných informací o nových procesorech AMD jsem na finální produkt skutečně velice zvědavý. Nový přístup může být pro x86 procesory skutečně zajímavým osvěžením, spolu s vysokými frekvencemi může jít skutečně o přelomový produkt. Nyní se mi zdá, že Bulldozer bude rovnoprávným soupeřem pro Sandy Bridge a to je dobře. Konkurence v High-endu tu dlouho chybí a Intel si diktuje ceny nejvýkonnějších procesorů opravdu troufale vysoké. AMD se u Bulldozeru soustředilo hlavně na serverový trh, i tak ale přinesou nové čipy zajímavé vlastnosti i domácím uživatelům. Nezbývá než držet AMD palce ať se podaří 32nm výrobu odladit co nejdříve a uvést první procesory s jádrem Zambezi podle plánu. PS. příště se podíváme na druhou novinku – jádro Bobcat.

Zdroje: Wikipedia, Citavia Blog, RealWorldTech, Anandtech, AMD a další ..

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama