AMD E-350 Zacate proti Intelu Atom D525 s ION 2
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD E-350 Zacate proti Intelu Atom D525 s ION 2

AMD E-350 Zacate proti Intelu Atom D525 s ION 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 2. 2011 03:00 60

Seznam kapitol

1. Úvod – Souboj "mrňousků" 2. Představení desky Asus AT5IONT-I 3. Detaily desky Asus AT5IONT-I 4. BIOS desky Asus AT5IONT-I  5. Atom D525 a ION 2 v systému 6. AMD Fusion - akcelerace médií přes CPU i GPU 7. Atom a ION 2 - akcelerace médií přes CPU i GPU
8. Akcelerace převodu videa a efektů 9. Měření výkonu 10. Herní testy 11. Přetaktování 12. Teploty a spotřeba 13. Instalace PCI-e grafické karty 14. Závěr

Minulý týden jsme si představili dlouho očekávanou platformu AMD Brazos s procesorem Zacate E-350 a integrovanou grafikou Radeon HD 6310. Dnes proti ní postavíme konkurenční platformu Nvidia ION 2 s procesorem Intel Atom. Hodnotit budeme herní a aplikační výkon, přehrávání médií a podíváme se i na spotřebu.

Reklama

V předcházející recenzi základní desky od Asus E35M1-M Pro postavené na platformě Brazos jsme si představili platformu jako takovou, podrobně rozebrali architekturu a zhodnotili výkon procesoru. V recenzi nám ale chyběla hodně zásadní věc – srovnatelné řešení plnohodnotné konkurenční platformy. Já měl tehdy k dispozici jen malé kompaktní řešení (mini počítač Shuttle) s Atomem D510 a osekaným ION 2 s osmi CUDA jádry. Sháněl jsem tedy nějakou lepší alternativu, to jest základní desku do desktopu formátu mATX nebo ITX, jako srovnatelné řešení proti tehdy testované mATX desce Asus. Opět nám vyšli vstříc u stejného výrobce a poskytli nám tu nejlepší desku s Atom a ION 2, co mají v nabídce. Tou je model AT5IONT-I.

AMD E-350 Zacate proti Intelu Atom D525 s ION 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Jde o ITX desku osazenou Atomem D525 s frekvencí 1,8 GHz a plným ION 2 se šestnácti CUDA jádry. Tato deska nám poslouží jako podobné řešení, jež se může bez potíží utkat s řešením postaveným na platformě od AMD. I když jsem chtěl původně nějakou mATX desku se stejným počtem portů a výbavou, nic takového Asus v nabídce nemá. První mATX deska s procesorem Zacate je tedy mnohem lépe vybavená, ale také o kousek větší. Pro srovnání platforem jako takových jsou to ale adekvátní řešení. Obě desky mohu otestovat se stejným zdrojem a se stejnými diskem, jen paměťové moduly musí být vzhledem k použitým na druhé desce rozdílné.

Dnešní test bude tedy takový pomyslný duel, kdy budou stát obě řešení tváří v tvář proti sobě. Uvidíte jak si povedou v přímém srovnání, a kdo bude nakonec v té či oné operaci lepší. Samozřejmě jsme si také vzali k srdci vaše komentáře pod prvním dílem a přinášíme několik změn a oprav. Tentokrát použijeme samozřejmě i slabší napájecí zdroj (250 W) a také změříme spotřebu s různou kombinací disků včetně SSD. Dále doplníme měření herního výkonu v několika hrách a testech, čeká nás samozřejmě také test akcelerace přehrávání médií. Zde jsme vyhověli požadavkům několika čtenářů a předvedeme vám také akceleraci pomocí DXVA v několika programech.

Dále nás bude samozřejmě zajímat procesorový výkon, zejména převod videa, jež se i na HTPC může v omezené míře hodit. Převod videí z internetu do iPhonu nebo podobného zařízení totiž může zvládnout i takhle malý a relativně nevýkonný počítač, pokud mu v tom pomůže GPU. Na úplný závěr nás pak čeká přetaktování obou desek a procesorů, kdy si porovnáme, jak výkon na obou platformách narostl. Zde bych ještě chtěl oznámit, že jsme nezapomněli ani na třetího hráče v tomto segmentu - společnost VIA. I když jsou její desky většinou hodně drahé, máme objednanou jednu s nejnovějším procesorem Via Nano X2 na frekvenci 1,8 GHz. Uvidíme pro zajímavost, jak si stojí dnes v mini-počítačích i tato společnost. Pokud deska dorazí včas, setkáte se s třetí a závěrečnou částí našeho seriálu o těchto řešeních již příští týden.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama