AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů

AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 5. 2011 02:00 40

Seznam kapitol

1. Úvod 2. AMD Phenom II X4 980 Black Edition 3. Testovací systém 4. Syntetické testy – paměti 5. Syntetické testy – benchmarky 6. Praktické testy I.
7. Praktické testy II. 8. Herní testy 9. Spotřeba a teploty 10. Shrnutí výkonu 11. Přetaktování 12. Zhodnocení a závěr...

Společnost AMD uvedla před pár dny poslední procesor stávající architektury Phenom II. Jde o nejrychleji taktovaný procesor v historii tohoto výrobce. Má procesor s výrobní technologií 45 nm, byť s taktem 3,7 GHz a čtyřmi jádry, na současném trhu vůbec co nabídnout? Odpověď na tuto otázku se dnes pokusíme najít v testech.

Reklama
AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastnosti a přetaktování

Pokud jste recenzi četli pozorně, jistě vám neunikl zvláštní „feeling“ kolem tohoto čipu. Jde o to, že tento konkrétní procesor nevydává AMD jako soupeře konkurenčním procesorů, na to zkrátka nemá, ale vydává ho jako finální poctu této generaci čipů s ohledem na taktování. Black edice s nejlepším 45nm křemíkem, jež AMD vyrobilo, míří do rukou nadšenců a taktovačů. Ať si ještě pohrají před příchodem nové architektury. Tento procesor má na to být 7GHz králem a pravděpodobně s ním ještě uvidíme několik pěkných výsledků pod dusíkem. Limitovaná výrobní kapacita jen dokresluje autentičnost tohoto procesoru jako finálního „majstrštyku“, který dokázalo AMD vydolovat z 45nm výroby. Podívejte se na frekvence z přetaktování a nikdo nemůže říct ani „ň“. 5 GHz na vzduchu si Intel se svými 45nm čipy nikdy dovolit nemohl. Ano, komplexnost Nehalemu je na hony vzdálená architektuře Stars, ale i tak ze srovnání vychází lépe AMD. Přejme jim to...

Výkon

Výkon je pouze o pár procent nad předchozím modelem a desítky procent pod high-endem Intelu. Jak už jsem naznačil před chvilkou, tenhle procesor už nemá ambice trhat rekordy na své základní frekvenci a zatápět konkurenci, je zde pro nadšence. Jeho místo je v rukou zapálených příznivců značky a taktovačů. Ti jeho výkon snad dokáží využít k poslední várce rekordů v taktování, před příchodem zcela nové generace čipů. Ty přinesou mnohem víc výkonu a snad i dobré taktování, Phenomy II budou zapomenuty.

Názor

Nebýt tak zajímavého taktování, řekl bych: „zcela zbytečný produkt.“ O jeden stupeň si můžete násobič zvýšit u předchozího modelu a dosáhnete na stejný výkon. Proč je ale tento procesor výjimečný, jsem vysvětlil v odstavcích výše. Tento procesor není o frekvenci 3,7 GHz, ale o křemíku na kterém je postaven. AMD nám s ním hrdě ukazuje, co dokázali vykouzlit z 45nm výroby a my jim tleskáme. V tomto směru totiž Intel dostal pomyslně „na frak“, jeho 45nm čipy nikdy nedosáhly takového stupně vyladění. Upřímně to Intel vlastně nepotřeboval, jelikož měl k dispozici 32nm výrobu velice brzy a tu využil. Z pohledu 45nm technologie ale tuto bitvu vyhrálo AMD, i když krapet pozdě. Poslední z rodu Phenomů ukázal, že právě z nouze vznikají nejlepší technologie.

AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky do testu zapůjčili: Gigabyte

AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory do testu zapůjčil: AMD

AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama