AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 10. 2012 06:01 73

Seznam kapitol

1. Poslední 2. AMD FX-8350 3. Jak funguje Turbo Core FX 4. Testovací systém 5. Syntetické testy - Paměti 6. Syntetické testy - Výpočetní operace 7. Praktické testy I. - Komprese, multimédia 8. Praktické testy II. - PS, Excel, šifrování disku, JS
9. Praktické testy III. - 3D rendering + Multitask 10. Systémový test - PC Mark 7 11. Herní testy - Hry, Dos Box, PhysX 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu a ceny 14. Přetaktování 15. Zhodnocení a závěr

Téměř na den přesně, rok po uvedení prvních procesorů architektury Bulldozer, uvádí AMD mírně vylepšené nástupce s jádrem architektury Piledriver. Nejvýkonnější model FX-8350 přináší vyšší frekvence, efektivitu a výkon. V provozních vlastnostech k výrazným změnám nedošlo, vše vám ukážeme v dnešní recenzi.

Reklama

Za poslední rok se toho v AMD událo mnoho, jde o firmu zmítanou problémy a drastickými úspornými opatřeními. Letos muselo už deset procent zaměstnanců opustit svá místa, dalších patnáct procent to čeká v těchto dnech. Kromě běžných pracovníků, odešla také většina vedoucích pracovníků. Navenek se zdá, že AMD neví kudy kam a vše tohle je zoufalé řešení bez koncepce. Problém jsou ale peníze, ty AMD zkrátka nemá. Ty jsou alfou i omegou, a kvůli nim se dějí tyto veletoče. První, druhý i třetí kvartál byly katastrofální (ztráta dohromady 700 milionů dolarů), prodeje CPU i GPU jsou nejslabší za poslední čtyři roky, stejně jako hodnota akcií. Bulldozer a jeho neúspěch zkrátka nalomil AMD vaz, zlomila ho pak už je zkostnatělost a neschopnost se dost rychle prosadit v ultra mobilním a také tabletovém byznysu. Už jsem to jednou komentoval, tedy jen připomenutí a citace:

Po neúspěchu Bulldozeru dochází v AMD k velké restrukturalizaci a krácení zdrojů, mnoho lidí bylo propuštěno, spousta projektů zastavena. Aby společnost přežila, musí hledat nové rezervy a hlavně zeštíhlit rozbujelou a neefektivní administrativu a výrobu. Nový ředitel se dal do práce s vervou a už navždy mu zůstane přezdívka "Rory-Kat". Společnost se rozhoduje mezi řadou projektů a strategií. Hlavním pilířem zisků do budoucna zůstávají grafická jádra, heterogenní procesory zvané APU v desktopu a Cloud servery. AMD také uspíší uvedení ultra mobilních APU a oznámilo, že do pár let zcela opustí 40-50 procent PC byznysu. Tedy se bude soustředit na obory kde jsou dnes peníze.

Výkonný desktop kde by mohlo AMD soupeřit s Intelem po stránce výkonové dostává jasnou červenou a bude ukončen. Posledním produktem bude řada procesorů FX2 (FX-8300/6300/4300) s jádrem Piledriver. Ty budou posledními výkonnými procesory do desktopu bez grafického jádra. Aby se to změnilo, musel by se stát zázrak a AMD by muselo vytvořit konkurenceschopnou architekturu jako v době Athlonů 64. Vzhledem k faktu, že "Šinkansen" jménem Intel uhání neúprosně vpřed, je to v nejbližších letech nepravděpodobné aby jej AMD v "motoráku" dostihlo. Ukončení vývoje "performance" desktopu ale neznamená, že AMD nebude dále vyvíjet slíbené pokračovatele Bulldozeru. Budou ale určení do APU/serverů a výkon nebude jejich prioritou.

Vhledem k osekání všech výdajů na desktop, je architektura Piledriver v čipech FX pouze mírně vyladěným Bulldozerem. Vývojářům nic jiného nezbývalo, vše bylo věnováno na optimalizaci APU Trinity jež má celkem výrazně přepracované jádro proti Bulldozeru. Byť jsou tedy Trinity i FX2 označené jako Piledriver, jejich jádra jsou zcela odlišná. Procesory FX-8300 jsou spíše jen Bulldozerem revize C0 (původně nazvané jako FX-8170), jde o jakýsi hybrid mezi skutečným jádrem Piledriver v Trinity a jádrem Bulldozer ve stávajících čipech. U FX přibyly některé funkce, problémy ale většinou zůstaly neřešené. Zvýšily se takty a to je v podstatě vše. Také nárůst výkonu tomu odpovídá.

Na webu se spekulovalo, že AMD se na Piledriver "vykašlalo" a naděje vkládá do architektury Steamroller, je to pravda. Tato architektura (kvůli nedostatku financí odložená až na rok 2014) by měla (dle AMD) konečně vyřešit všechny problémy Bulldozeru/Piledriveru v čipech FX. Osobně tomu nevěřím a předpokládám, že půjde opět pouze o kosmeticky laděný Piledriver. Setkáme se s ní ale pouze v APU (Kaveri) a Opteronech. Peníze na přechod na 28nm výrobu nejsou a dlouho ještě nebudou. Příští rok dorazí na trh pouze pár novinek, mírně vylepšená APU rodiny Trinity 2.0 a (28nm TSMC) Kabini neboli Brazos 3.0. Vše založené na architektuře Steamroller je odloženo na další rok.

Nejbližší budoucnost

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Takhle měl podle únorové prezentace vypadat rok 2012 a 2013. Bohužel špatné hospodářské výsledky firmy roadmapu zcela "překopaly". Letošní rok ještě jede dle plánu, APU Trinity je na trhu a Vishera pro desktop přichází dnes. Příští rok ale bude jiný. Do výkonného desktopu (AM3+) nepřijde nic nového, možná nějaký z dalších modelů s jádrem Piledriver s o kousek vyšší frekvencí. Snad třeba dorazí FX-8370 když už FX-8170 nedorazil. Osobně o tom ale pochybuji, žádný nový FX se letos také neobjevil a nabídka zůstala od uvedení vloni v říjnu stejná. Oranžové pole "Kaveri" z roadmapy se odsouvá až na rok 2014. Mělo jít o první APU na bázi jádra Steamroller, bohužel tape-out byl odložen ze dvou důvodů. AMD má nyní jiné (existenční) starosti a 28nm výroba v GF není ještě připravená. Uvidíme příští rok, zatím by podle aktuální roadmapy mělo vyjít jen APU Trinity 2.0 a "Kabini" s jádrem Jaguar. V desktopu bude celý příští rok ještě "úřadovat" AM3+ a FX-8300.

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na konkrétní čipy FX2, zastavme se u tohoto notoricky známého obrázku. Ten nám říká, že Bulldozer byla první modulární architektura, nesoucí Flexibilní FPU jednotku (jedna z největších chyb této architektury), AVX, XOP a FMA4 instrukce. Piledriver by měl přinést o kousek vyšší výkon, druhou generaci modulární architektury a vyšší takty a výkon. My se právě nacházíme v tomto okamžiku roadmapy. Třetí inkarnací Bulldozeru bude Steamroller, ten přinese opět vyšší výkon, více jader a frekvence. Zatím ale návrh tohoto čipu není hotov, počkáme si na něj až do příštího roku, uveden na trh bude v roce 2014. O posledním Excavatoru neví nikdo nic, a to platí i o inženýrech v AMD. Neexistuje v podstatě ani předběžný návrh této architektury, AMD se k němu teprve dopracuje. V tuto chvíli není jasné kdy přijde a na jakém výrobním procesu. Je to budoucnost roku 2015-2016.

Nové FX

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

V první vlně se dostane na trh pouze první čtveřice procesorů. Tento týden by se měly na pultech obchodů objevit modely FX-8350, FX-8320, FX-6300 a FX-4320. Zbytek bude uveden průběžně. Tabulka ukazuje všechny modely. Nejvýkonnější je FX-8350 se základní frekvencí "magických" 4 GHz. To je vskutku impresivní takt. I když už to tak velké terno není, Intel má na trhu nativní šestijádro Core i7-3970X s taktem všech jader v zátěži na 3,8 GHz a to už není tak vzdálené nejrychlejšímu FX. Specifikaci všech modelů vidíte v tabulce, u všech je k dispozici odemčený násobič usnadňující taktování.

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD staví svůj nejvyšší model FX-8350 proti Intelu Core i5-3570K, tedy proti čtyřjádru bez HT. AMD nabízí svůj procesor za cenu 195 dolarů. Ostatně doporučené ceny vidíte na obrázku. I když je papírově FX-8350 ve všech parametrech lepší než konkurent, výkonově na něj stále nestačí. Což přiznává i AMD, poznámka k tomuto slajdu zní, že nejde o srovnání výkonu ale pouze pozicování na trhu.

Piledriver

Jelikož AMD uvádí jádro v procesoru FX2 (FX-8300) jako Piledriver a nikoliv Bulldozer, musíme si říci k jakým došlo změnám. Osobně jsem přesvědčen, a je pro to řada důkazů, že jde jen o mírně (v podstatě vůbec) upravené jádro Bulldozer (čip Orochi). Hlavní je totiž výrobní revize, jádro se totiž stále hlásí jako Orochi revize C0, Bulldozer je Orochi B2. Dokonce se nezměnilo ani napájecí schéma SVI2.0 jež bylo pro Trinity (mobilní Piledriver) požadováno. Zkrátka a dobře, jádro Piledriver v čipu FX je spíše drobně upravené jádro Bulldozer FX, v APU Trinity je zcela jiný Piledriver - více upravený. Snímky jader v Trinity a FX2 tedy nemohou být stejné, což také nejsou. Podívejme se na obrázky:

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Snímky jsou přímo z ftp AMD, nalevo je jádro Orochi-B a napravo Orochi-C neboli Piledriver. Pro zvětšení si na obrázek klikněte. Podrobným zkoumáním zjistíme, že se kromě barev obrázku nezměnilo zcela nic. Jádra jsou prostě totožná, pokud k nějakým změnám došlo, jde o drobná vylepšení - nezjistitelná pouhým okem. Půjde spíše o přeprogramování dekodéru, cache a úpravu mikro-kódu než hardwarové úpravy. Dokonce si nejsem jistý, že jde zde implementován "Resonant mesh" pro lepší a úspornější distribuci frekvence po čipu. Já myslím, že zde tato technologie není a najdeme ji pouze v Trinity, opravdovém Piledriver jádře. Jádro v čipu FX2 je totiž takový hybrid s naroubovanými novými instrukčními sadami a to je tak všechno.

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

S popisem novinek začněme u prvního slajdu, ten sice patří k prezentaci k Piledriveru u Trinity, ale i tak lze nějaké informace použít i dnes. Nás se týká pouze řádek ISA additions a Piledriver enhancements over Bulldozer. Vše ostatní se týká pouze APU a platí pro srovnání jádra Llano a Trinity. Co si z toho tedy vzít? - Piledriver rozšiřuje stávající instrukční sady o AVX 1.1, FMA3, F16C, BMI1, TBM a TCE. Doplňuje tak stávající XOP, FMA4, SSE4 a AES. Dále AMD slibuje zvýšení IPC jádra Piledriver, redukci nežádoucímu průchodu úniku proudu z čipu, omezení spotřeby čipu, vyšší frekvence.

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní struktura výpočetní pipeline se nezměnila, zůstala zachována. Změny se dočkaly jednotlivé komponenty řetězce. Začněme Front-endem, ten zůstal stejně velký a opět nebyl fyzicky nijak změněn, byl ale přeprogramován. Funkce "Branch prediction" by měla být efektivnější a lépe předvídat pořadí instrukcí, lépe s nimi nakládat. To by mělo zefektivnit výkon v řádu 1-2 procent. Také výpočetní část byla vylepšena a zefektivněna, to by mělo přinést nárůst výkonu kolem 1 procenta. Změn se dočkala i L1 cache, L2 cache a prefetcher, ten umí nyní nepoužitá data lépe tagovat a rychleji tím vyměnit data jež nejsou potřebná. Nové instrukce už jsem zmínil. Změny proběhly spíše v nastavení hardwarových bloků než v jejich fyzické změně. Jádro tedy zůstalo víceméně stejné. U Trinity jsou ale patrné kapacitní členy pro Resonant mesh, u jádra Orochi-C0 nic takového vidět není.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama