AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 10. 2012 06:01 73

Seznam kapitol

1. Poslední 2. AMD FX-8350 3. Jak funguje Turbo Core FX 4. Testovací systém 5. Syntetické testy - Paměti 6. Syntetické testy - Výpočetní operace 7. Praktické testy I. - Komprese, multimédia 8. Praktické testy II. - PS, Excel, šifrování disku, JS
9. Praktické testy III. - 3D rendering + Multitask 10. Systémový test - PC Mark 7 11. Herní testy - Hry, Dos Box, PhysX 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu a ceny 14. Přetaktování 15. Zhodnocení a závěr

Téměř na den přesně, rok po uvedení prvních procesorů architektury Bulldozer, uvádí AMD mírně vylepšené nástupce s jádrem architektury Piledriver. Nejvýkonnější model FX-8350 přináší vyšší frekvence, efektivitu a výkon. V provozních vlastnostech k výrazným změnám nedošlo, vše vám ukážeme v dnešní recenzi.

Reklama
AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Měření spotřeby je stěžejním momentem recenze procesorů. K měření používám zásuvkový Wattmetr s přesností na několik procent, pro naše účely však dostatečné. Klidový odběr naší sestavy měřím po několik minutách ustálení počítače, v BIOSu nastavuji všechny úsporné funkce na Auto nebo Enabled. Zátěž pak měřím v programu Cinebench R11.5, kdy zaznamenávám nejvyšší odběr během celého testu. Zpravidla se to týká několika úvodních vteřin, kdy je spotřeba nejvyšší a postupně s menší zátěží CPU klesá.

POZOR! Stejně jako výkonu, i spotřeba AMD FX je u různých desek rozdílná. Už u prvního testu FX-8150 jsem naměřil rozdíly ve spotřebě na deskách Gigabyte a Asus až o 20W, berte tedy spotřebu jako orientační. Předpokládám, že Asus bude nejvyladěnější platformou už vzhledem k vyššímu výkonu, v grafu je tedy měření z této desky.

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož spotřebu prvních AMD FX vůči konkurenci dávno známe, bude nás dnes zajímat hlavně spotřeba FX-8350 vůči FX-8150. Jelikož napětí je podobné, frekvence vyšší a křemík totožný, spotřeba nemůže být moc rozdílná. To se také potvrdilo, já jsem naměřil dokonce vyšší. Spotřeba FX-8350 je v zátěži o 11W vyšší než u FX-8150. Jde o téměř zanedbatelný rozdíl, i když jsem ale počítal s lepším výsledkem, minimálně o shodu a ne vyšší hodnotu. Jen pro zajímavost uvedu, že Core i7-3770K je o 87W úspornější a to je už opravdu významný rozdíl.

Teplotu procesorů mám také změřenou, ovšem není zcela srovnatelná napříč modely. Používám na všechny platformy jiné chladiče a srovnávat pak výsledky nemá smysl, tedy budu asi vždy srovnávat jen napříč procesory změřenými s tím konkrétním chladičem, tedy AMD procesory s AMD procesory a tak podobně s dalšími.

Teploty

AMD Piledriver FX – procesor FX-8350 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Podat objektivní zprávu o teplotách není téměř možné. Každý chladič má jiné schopnosti, pokaždé je jiná teplota a vlhkost v místnosti, což vždy ovlivní výsledek. Tedy jen pro ilustraci vám ukáži obrázek teplot pořízený během testu Prime95 Blend. Čidlo procesoru indikovalo teplotu celého čipu reálných 44 stupňů, jednotlivá jádra se pak zahřála na solidních 42-45 stupňů. S přetaktováním pak teplota stoupala až k 70-ti stupňům. Zde ale záleží na použitém chladiči.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama