AMD Radeon RX 480 (p)review: rychlejší, úspornější, lepší!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Radeon RX 480 (p)review: rychlejší, úspornější, lepší!

AMD Radeon RX 480 (p)review: rychlejší, úspornější, lepší! | Kapitola 15

Adam Vágner

Adam Vágner

29. 6. 2016 03:00 471

Seznam kapitol

1. AMD Radeon RX 480: představení a parametry 2. Testovací sestava 3. Dirt Rally 4. Doom 5. Fallout 4 6. Metro: Last Light Redux 7. Rise of Tomb Raider 8. Total War: Warhammer
9. AMD Radeon RX 480: chování boost v AvP 10. AMD Radeon RX 480: chování boost v Crysis 11. Testy provozních vlastností: Teploty 12. Chování ventilátorů 13. Hlučnost 14. Spotřeba, poměr výkon/watt 15. Závěrečné shrnutí

S Radeonem RX 480 dnes AMD uvádí novou generaci čipů. A rovnou vám řeknu, že nový výrobní proces konečně řeší nejpalčivější (doslova) problém starších Radeonů – vysokou spotřebu nehodnou karet střední třídy a špatnou efektivitu. Zatím nemáme naměřeno vše, co bychom chtěli, ale první várku výsledků vám přesto nabídneme...

Reklama

Závěr nechám tentokrát z několika důvodů otevřenější. Tím nejpodstatnějším je to, že kvůli scházejícím ovladačům srovnáváme jen na malém vzorku her (v některých případech problematických), a proti malému množství karet.

Výsledky Radeonu RX 480, které zatím mám, mě určitě potěšily. RX 480 totiž konečně řeší největší hříchy několika minulých generací Radeonů, i když se nedá říct, že by to nemohlo být lepší.

„Recyklováním“ starších čipů na vyšších taktech se AMD u Radeonů 200 a 300 dařilo držet výkon, ale se zvedáním taktů se výrazně zhoršovaly provozní vlastnosti karet.

Radeony R9 390 a 390X se v nereferenčním provedení staly suverénně nejžravějšími kartami vůbec, a přitom nabízely výkon někde na úrovni vyšší střední třídy (když zohledníme, že se highend posunul na ceny v rozmezí 20–35 tisíc korun). S RX 480 se zase spotřeba této kategorie karet, které nejsou vysloveným highendem, dostává na normální úroveň.

Lepší než GTX 970 a za lepší cenu, o R9 390 nemluvě

RX 480 nabídne obdobný poměr výkon/watt jako v tomto ohledu výborné karty s architekturou Maxwell. Oproti Radeonům řady 300 je to tedy obrovský skok k lepšímu, dá se říct, že AMD stáhlo náskok, který měla architektura Maxwell. O něco lepší bude i poměr cena/výkon.

Při hodnocení karty se musíme zabývat primárně tím, co můžete v současnosti pořídit. RX 480 oproti GTX 970 nabídne lepší výbavu (včetně dvojnásobku paměti). Ještě atraktivnější volbou pro běžné domácí hraní budou v tomto ohledu 4GB karty (i když u nich by měly být níže taktované paměti) – alespoň pro rozlišení full HD (i když tam už se u některých nových her budete s kapacitou pamětí dostávat na hranu).

O něco méně spokojení budou asi věční optimisté, kteří se těšili na grafiku, co to po přetaktování „nandá“ GeForce 1070 nebo GTX 980, bude mít spotřebu GTX 960, na čipu kolem 60 °C, tichý chladič a bude stát něco přes šest tisíc – to jsou veskrze shrnuté ty nejoptimističtější představy, co se objevovaly v „únicích“ a v diskuzích.

Referenční chladič mě zrovna nenadchnul. Na vině je motorek ventilátoru, samotný chladič by v klidu při 700 ot./min nebylo slyšet vůbec a při běžných cca 2000-2200 ot./min v zátěži by také nebyl extrémně hlučný. Ale motorek dává jeho zvukovému projevu grády.

Netuším, do jaké míry je to kusová záležitost a jak moc se může lišit vydařený kus od nevydařeného, ale v tomto ohledu se nijak významně neliší od levnějších referenčních chladičů, které se mi dostaly do rukou – podobné vrčítko bylo k vidění třeba na referenčních GeForce 670, 660 a řadě starších Radeonů. Kdysi jsem to bral za normální vlastnost radiálních ventilátorů, po zkušenostech se highendovými referenčními modely GeForce už vím, že ani odstředivý ventilátor vrčet nemusí a nemusí nutně trpět podobnými parazitními pazvuky.

Potud by to všechno vypadalo pěkně, jenže jsou tu také nové karty Nvidie. A je trochu děsivé, když si uvědomíte, že GPU Boostem přiškrcená GTX 1080 (Founders Edition) má při příkonu, který je o cca 10–20 W vyšší, dvojnásobný výkon. V podstatě jsme tak opět tam, kde jsme byli u minulé generace grafik. Nutně se tak nabízí otázka, jak budou nové Radeony vypadat vedle připravovaných GTX 1060. Jestliže jste s nákupem grafiky dlouho vyčkávali na uvedení Polarisů, rozhodně ještě chvilku vydržte.

Zejména to platí, pokud preferujete tiché chlazení, rozhodně vám doporučím počkat na nereferenční karty. Dalším, možná ještě přesvědčivějším argumentem, proč nechvátat, by mohly být zvěsti o brzkém uvedení GTX 1060, od níž se očekává, že bude přímým konkurentem dnes uvedeného modelu AMD.

Heuréka RX 480 ještě v podstatě nezná, takže jsem prošel jen několik známých obchodů. Nejlevnější RX 480 jsem objevil v Digitoru (100MEGA Distribution), jestliže máte ještě lepší tip, určitě se ozvěte. Bohužel není skladem a otázka je, kdy bude.

AMD Radeon RX 480 (p)review: rychlejší, úspornější, lepší!
i Zdroj: PCTuning.cz

Komu bych teď doporučil referenční kartu? Snad pilným studentům, kterým právě začínají prázdniny, během školního roku na hraní čas neměli a už nechtějí dále čekat.

I těm, co už teď vědí, že GeForce kupovat nebudou, bych určitě doporučoval počkat minimálně na nereferenční modely. Výrazně vyšší výkon se od nich asi čekat nedá, ale při nepříliš vysokém příkonu RX 480 se můžeme s výkonnějšími nereferenčními chladiči dočkat i celkem tichých a chladnějších karet (a to se asi v létě bude hodit).

A všem ostatním bych určitě doporučil posečkat na brzkou odpověď Nvidie, když už jsme na nový proces vydrželi čekat tak dlouho.

AMD Radeon RX 480 (předběžné hodnocení)
KLADY
AMD Radeon RX 480 (p)review: rychlejší, úspornější, lepší!
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Radeon RX 480 (p)review: rychlejší, úspornější, lepší!
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Poměr cena/výkon výrazně lepší než minulá generace referenční chlazení je hlučné
efektivita srovnatelná s GeForce s architekturou Maxwell téměř stejná spotřeba jako dvakrát výkonnější GTX 1080 Founders Edition
výrazné skokové zlepšení spotřeby oproti minulým generacím Radeonů  
8 GB paměti  
zajímavá cena  
   
Orientační cena s DPH: 7 465 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama