AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu

AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 9. 2018 03:00 53

Seznam kapitol

1. AMD Ryzen Threadripper 2950X 2. Takty Ryzenu TR 2950X a režimy pamětí 3. AMD Ryzen Threadripper 2950X 4. Testovací sestava a specifikace CPU 5. Syntetické testy – Paměti 6. Syntetické testy – Výpočetní operace 7. Komprese, multimédia, Javascript
8. Photoshop, Excel, šifrování 9. 3D rendering, Multitasking, DosBox 10. Spotřeba a teploty 11. Shrnutí výkonu a ceny 12. Přetaktování Ryzen Threadripper 2950X 13. Výkon režimů pamětí UMA a NUMA 14. Hodnocení a závěr

Nástupce šestnáctijádrového Threadripperu 1950X nepřináší více jader, ale vyšší frekvence, lepší podporu pamětí, automatické přetaktování a zajímavý herní výkon. Spotřeba zůstala stejná, stejně tak i teploty. Škoda jen nulového přetaktování, to ale při základním výkonu asi není nutné řešit.

Reklama

AMD Ryzen Threadripper 2950X

Dnes je to skoro na den přesně rok, co jsem testoval první řadu Threadripperu od AMD. Model 1950X byl jako zjevení, za solidní cenu dodnes nabízí šestnáct jader, solidní spotřebu i nízké teploty. Pozitivně jsem také v recenzi hodnotil přetaktování procesoru i pamětí, vybavenou platformu a celkový dobrý dojem z celého systému. Také jsem nakonec udělil nejvyšší ocenění, protože Threadripper 1950X si ho jistě zasloužil. Po roce AMD začíná prodávat jeho nástupce, model Threadripper 2950X. Situace na trhu se ale radikálně změnila.

AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel od té doby uvedl na trh celou řadu Core i9 včetně osmnáctijádrového modelu Core i9-7980XE. Tedy AMD dostalo konkurenci, ovšem ne cenovou. Intel si u svých nejvyšších procesorů stále drží extrémní ceny a tlak AMD jej k ničemu nedonutil. Jediné, co se změnilo, jsou levnější CPU v nižších segmentech, kde AMD na Intel více tlačí. Do střední třídy přijde za chvíli i Core i9-9900K, což bude dle mého nejzajímavější CPU roku 2018 pro hráče a běžné uživatele. Brutální takty včetně přetaktování vysoko nad 5 GHz, osm jader s letovaným jádrem. Tohle bude po letech první mainstreamový procesor, který si koupím do svého počítače. Ten ale není konkurencí Threadripperům. Těm paradoxně vyrobilo konkurenci samo AMD.

Když jsem před rokem označil Threadripper 1950X za nejvýkonnější vícevláknový procesor pro desktop na trhu, byla to pravda. Dnes už tomu tak dávno není. První příčku drží Threadripper 2990WX, druhou model 2970WX, pak jsou zde Core i9-7980XE, Core i9-7960X a Core i9-7940X. Teprve až po nich se může o slovo přihlásit Threadripper 2950X.

Kam ho tedy zařadit, když už není v žádném směru „nej“? Své zákazníky si najde, hráči to ale nebudou. Ti mají na trhu desítku lepších voleb, profesionál s potřebou maxima vláken, zase už může sáhnou po vyšších konfiguracích. Šestnáctijádro nám zůstalo viset tak nějak „mimo čas a prostor“. Zajímavá je na něm snad jen cena. Za 24 tisíc korun zkrátka šestnáct jader jinde než od AMD nekoupíte. Z poměru ceny k počtu jader jasně vede.

AMD Threadripper je postaven na čipu Epyc se čtyřmi die, dvě jsou vypnutá
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Threadripper je postaven na čipu Epyc se čtyřmi die, dvě jsou vypnutá

Co vlastně přináší druhá generace Ryzenů obecně, jsme si už řekli u testu osmijádra Ryzen 7 2700X i nejvyššího modelu Ryzen Threadripper 2990WX (test zde). Proto jen zopakuji to nejzásadnější. AMD tvrdí, že vyrábí čipy na lepším 12nm procesu, který přinesl nižší napětí, lepší efektivitu a opravuje některé chyby prvních návrhů Zenu. Latence pamětí cache jsou opravdu lepší, a napětí nižší. Maximální frekvence křemíku se ale nikam neposunuly, stejně tak spotřeba nijak neklesla. Hlavní novinkou je tedy režim Turba, který vylepšuje stávající funkci o efektivnější vyhodnocování situace a tím pádem vyšší frekvence. Novinkou je pak automatické přetaktování PBO, které navýší všechny limity a procesor znatelně přetaktuje. Vše si ukážeme v praxi.

Modely a vlastnosti

V tuto chvíli jsou na trhu pouze dva nejvyšší modely, neboli Ryzen Threadripper 2950X a 2920X. Nejvyšší model je vybavený šestnácti jádry a oficiální cena je 899 dolarů. Druhý model má aktivních jader pouze dvanáct, je také o 250 USD levnější. Třetí model s osmi jádry letos AMD neuvedlo, asi se bude stále prodávat starší model 1900X, a nebo tento čip zcela zruší.

AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní vlastnost Threadripperů je jasná, a říká to i jeho název. Počet jader a zpracovaných vláken je u modelu 2950X roven číslu 32, což je opravdu velká výpočetní síla. K tomu připočtěme čtyřkanálový řadič pamětí a jejich maximální kapacitu 128 GB. Tohle všechno je důležité, ovšem Threadripper spolu s X399 nabízí ještě víc – ohromnou konektivitu. Přímo k procesoru je možné připojit čtyři grafické karty a tři M.2 NVMe disky s plnou konfigurací PCIe. Takovou možnost Intel v tuto chvíli nenabízí (a dlouho nabízet nebude), AMD je s X399 ve výhodě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama