AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 8. 2018 07:00 64

Seznam kapitol

1. AMD Ryzen Threadripper 2. generace 2. Novinky Ryzenu Threadripper 2990WX 3. Takty Ryzenu Threadripper 2990WX 4. Balení Ryzenu Threadripper 2990WX 5. AMD Ryzen Threadripper 2990WX 6. Testovací sestava a specifikace CPU 7. Syntetické testy – Paměti 8. Syntetické testy – Výpočetní operace
9. Komprese, multimédia, Javascript 10. Photoshop, Excel, šifrování 11. 3D rendering, Multitask, DOSBox 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu a ceny 14. Přetaktování Ryzen Threadripper 2990WX 15. Další aplikace a herní výkon v Legacy Mode 16. Hodnocení a závěr

V dnešní recenzi se podíváme na procesor, který si v ČR asi nikdo na běžné činnosti nekoupí. Spíše než využitelný procesor pro domácí PC je to zajímavost. Windows ani většina aplikací nedokáže tolik jader rozumně využít, smysl bude mít snad jedině v serverech nebo v pracovních stanicích coby alternativa dražších serverových procesorů.

Reklama

Spotřeba a teploty

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Měření spotřeby je stěžejním momentem recenze procesorů. K měření používám zásuvkový Wattmetr s přesností na několik procent, pro naše účely však dostatečné. Klidový odběr naší sestavy měřím po několik minutách ustálení počítače, v BIOSu nastavuji všechny úsporné funkce na Auto nebo Enabled. Zátěž pak měřím v programu Cinebench, kdy zaznamenávám nejvyšší odběr během celého testu. Zpravidla se to týká několika úvodních vteřin, kdy je spotřeba nejvyšší a postupně s menší zátěží CPU klesá a ustálí se.

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

POZOR! Spotřeba se výrazně liší dle nastavení BIOSu a režimu procesoru. Pokud necháte s posledním BIOSem vše na Auto, je klidový příkon kolem 75 W, v případě, že ale povolíte PBO Overdrive je i v klidu dvojnásobný, tedy kolem 140 W. Na to je nutné si dát pozor. V zátěži programu Cinebench byl příkon ve špičce 396 W, což je doslova masakr. V Prime95 to pak bylo konstantních 425 W. Šestnácti jádrový model z loňska si řekne o 136 W méně, také díky jen jednomu spoji skrze Fabric, u nejvyššího modelu třetinu energie spotřebuje právě několik spojení jader přes Fabric. To ale ještě nic není proti spotřebě v režimu Overdrive a přetaktování. To teprve uvidíte monstr–čísla.

Teplotu procesorů mám také změřenou, ovšem není zcela srovnatelná napříč modely. U různých platforem používám jiné chladiče a srovnávat pak výsledky nemá smysl, tedy budu asi vždy srovnávat jen napříč procesory změřenými s tím konkrétním chladičem, tedy AMD procesory s AMD procesory a tak podobně s dalšími. K testu jsem použil chladič NZXT Kraken X61.

Teploty

Spotřeba procesoru kolem 400 W znamená kolem 30–40 W tepla vyzářeného jenom z VRM! To je pro malý pasiv na desce Asus už značně vysoká zátěž. Pasiv prostě nestíhá a je to vidět na prvním obrázku. Během dvaceti minut se teplota VRM dostane až na hranici 100 °C a blíží se k vypínací hodnotě 110 °C. Proto Asus k Threadripperu 2990WX prodává speciální chladicí kit s malým ventilátorem. Tento kit já nemám, chladil jsem obyčejným ventilátorem položeným na pasivu VRM. S ním se teploty nedostanou nad 70 °C.

Bez aktivního chlazení VRM
i Zdroj: PCTuning.cz
Bez aktivního chlazení VRM

S aktivním chlazením VRM
i Zdroj: PCTuning.cz
S aktivním chlazením VRM

V klidu měl procesor kolem 40–45

°C

. V zátěži pak teplota Ryzenu Threadripper 2990WX vyskočila pouze na 62 °C, což není mnoho pro tento extrémní čip. Co by Intel dal za takovéhle teploty. Použitý vodní chladič je výkonný, tedy se nedivím. Zde je nutné říci, že maximální teplota rozvaděče tepla Ryzenů je 95 °C, poté se systém nemilosrdně vypne v rámci ochranných funkcí. Chladit musíte pod tuto hodnotu + rezerva pro horké dny, což nebude vzduchem úplně snadné, hlavně díky vysokým napětím čipů. AMD před použitím vzduchu a taktování důrazně varuje, Threadripper potřebuje vodu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama