AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 8. 2018 07:00 64

Seznam kapitol

1. AMD Ryzen Threadripper 2. generace 2. Novinky Ryzenu Threadripper 2990WX 3. Takty Ryzenu Threadripper 2990WX 4. Balení Ryzenu Threadripper 2990WX 5. AMD Ryzen Threadripper 2990WX 6. Testovací sestava a specifikace CPU 7. Syntetické testy – Paměti 8. Syntetické testy – Výpočetní operace
9. Komprese, multimédia, Javascript 10. Photoshop, Excel, šifrování 11. 3D rendering, Multitask, DOSBox 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu a ceny 14. Přetaktování Ryzen Threadripper 2990WX 15. Další aplikace a herní výkon v Legacy Mode 16. Hodnocení a závěr

V dnešní recenzi se podíváme na procesor, který si v ČR asi nikdo na běžné činnosti nekoupí. Spíše než využitelný procesor pro domácí PC je to zajímavost. Windows ani většina aplikací nedokáže tolik jader rozumně využít, smysl bude mít snad jedině v serverech nebo v pracovních stanicích coby alternativa dražších serverových procesorů.

Reklama

Shrnutí výkonu a ceny

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned v úvodu jsem avizoval, že nebudu tentokrát operovat s průměrnými grafy výkonu, ani „single“ ani „multi“. Nebylo by to vůči Threadripperu úplně fér, jelikož je pod Windows značně hendikepovaný jak schedulerem, tak aplikacemi a hlavně svou neobvyklou strukturou přístupu do paměti, kterou mnoho aplikací nechápe, jelikož s ní nepočítá. Zkusím to tentokrát jinak, podíváme se na několik grafů, kde si Threadripper vede skvěle, a kde naopak „kulhá na oba čipy“ bez přímého přístupu do pamětí.

Cinebench je jedna z mála aplikací, která škáluje s počtem jader téměř lineárně. Proti šestnáctijádru 1950X je nárůst výkonu 69 procent. Škálování může být maximálně 90 procent, jelikož oba čipy mají v plné zátěži asi o 10 procent lišící se takty. Podobné je to i u práce s Ray tracingem v aplikaci Pov–Ray. Vidíme nárůst výkonu 66 procent. Třetí test je multitask operace, kdy spouštím několik aplikací zároveň a měřím čas dokončení. Zde je o 43 procent rychlejší nový model 2990WX než slabší 1950X.

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Také Excel solidně škáluje s počtem jader, nárůst výkonu nejvyššího modelu proti šestnáctijádru je 46 procent. Zajímavý je pak poslední příklad, dekomprese v 7–Zip. Tam je model 2990WX rychlejší o 40 procent vůči šestnácti jádrům modelu 1950X. Situace se ale zcela obrátí u testu komprese...

Komprese je totiž ukázka právě té činnosti, kde žalostně schází rychlý přístup do paměti. U komprese totiž procesor přistupuje masivně do paměti, kam kopíruje komprimovaná data, poté je z ní bere a zase vrací na disk. Zde je 2990WX o 22 procent pomalejší než jeho starší šestnáctijádrový příbuzný. Není to aplikací, jelikož ta v dekompresi škáluje solidně. Stejný problém je vidět v testu WinRAR, kde je 2990WX stejně výkonný jako šestnáctijádro 1950X i když má dvakrát tolik jader. Zajímavý je i stav v Blenderu, který dobře škáluje s jádry. Pravděpodobně mu vadí nepřímý přístup do paměti a výkon 2990WX je v něm slabý. Stejně tak se nevede 2990WX dobře v převodu videa na posledním grafu.

Ceny

Pro přepočet ceny k výkonu jsem výkon všech procesorů průměroval, jinak bych neměl z čeho vyjít. I když je škálování pod Windows špatné, maximálně na úrovni šedesáti procent v několika málo testech, je Threadripper 2990WX samozřejmě výhodnější než nabídka Intelu. Ten je v multi–threadu většinou pomalejší, ale také je o pár tisíc dražší. Oba dva nejvyšší procesory Intelu i AMD si ale nemají co vyčítat, za procento jejich výkonu dáte přibližně stejnou částku, rozdíl v ceně je malý.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama