amd-zen-se-odklada-na-rok-2017
Novinka AMD ZEN se odkládá na rok 2017!

AMD ZEN se odkládá na rok 2017!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 6. 2016 08:15 51

Možná jste se těšili na ZEN už letos, ale my vás varovali už dávno - uvedení až příští rok. 

Reklama
AMD ZEN se odkládá na rok 2017!
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi nadšenými příznivci AMD už od začátku roku panuje názor, že ZEN bude uveden ještě letos, bylo to ale spíše zbožné přání. Ještě v zimě jsem vám v jedné novince říkal, že uvedení je plánováno až na rok 2017. A jaká byla v komentářích mela, že to není pravda, Zen přeci vyjde ještě letos. Bohužel už potisící se mé zdroje potvrzují jako dobře informované.

Všechny procesory na bázi architektury Zen se odkládají na leden roku 2017, tedy se vánoční prodeje nestihnou. A důvod? - Pravděpodobně nejde o technické problémy, i když zpočátku byly, jelikož AM4 desky tu měly být už dva měsíce a stále nesjou. Jde o zcela klasické plné sklady starých čipů, kterých se musí prodejci nejprve zbavit. Jelikož APU a CPU od AMD nejsou prodejními trháky, jsou jich na skladech tuny. Prodejci a výrobci sestav tedy tlačí na AMD aby počkalo, a to jim vyhovělo. DigiTimes si dokonce myslí, že celá platforma AM4 bude odložena na leden, tedy desky nebudou uvedeny dříve - jak se myslelo.

Intel je na tom ale stejně, původně měl být Kaby Lake uveden už za pár měsíců - před vánoci. I ten byl ale odložen, ze stejného důvodu. Prodejci se nejprve musí zbavit zásob Haswellů a Skylaků. Podle zdroje, má Kaby Lake přinést jen mírný nárůst výkonu (což je jisté) a tak by se hůře prodával, pokud bude na trhu ještě levnější předchůdce. Shrnutí je tedy nasnadě, Kaby Lake i Zen si odbudou premiéru a dostanou se na trh až po výstavě CES 2017.

PS. Osobně tipuji, že AMD pustí recezne Zenu v prosinci, jako paper-launch pro nalákání zákazníků s dostupností až v lednu. Stejnou taktiku už použili třeba u Radeonu HD 7970 a i dříve. Podobně to udělala Nvidia s Pascalem GP104 ...

Zdroj: DigiTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama