AMD zveřejnilo detaily k nové generaci 6nm mobilních procesorů Zen3+ Ryzen 6000 Rembrandt
i Zdroj: AMD
Novinka AMD zveřejnilo detaily k nové generaci 6nm mobilních procesorů Zen3+ Ryzen 6000 Rembrandt

AMD zveřejnilo detaily k nové generaci 6nm mobilních procesorů Zen3+ Ryzen 6000 Rembrandt

Václav Vlček

Václav Vlček

18. 2. 2022 08:43 1

Pokročilý výrobní proces, menší spotřeba a lepší výkon, AMD by chtělo letos chtělo ovládnout trh s notebooky.

Reklama

Na veletrhu CES 2022 představilo AMD nastávající ředu procesorů Ryzen 6000 s kódovým označením Rembrandt. Ty nabídnou vylepšenou architekturu Zen3+ a integrovanou grafiku založenou na RDNA 2 architektuře. To vše vyrobené u TSMC pokročilým 6nm procesem. 

AMD Ryzen s architekturou Rembrand. Zdroj: AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Ryzen s architekturou Rembrand. Zdroj: AMD

První modely ze série HS s deklarovanou spotřebou 35W určené pro lehké a přenosné notebooky by měly nabídnout turbo dosahující až na 5 GHz u nejvyšší varianty. AMD také přejmenovalo integrovanou grafiku na Radeon 600M.

Nová generace integrovaných grafik AMD 600M. Zdroj: AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Nová generace integrovaných grafik AMD 600M. Zdroj: AMD

Pro relativně “výkonnější” herní notebooky (pořád mluvíme o integrované grafice) bude určená 680M, která nabídne 12 výpočetních jednotek (768 jader) a poběží až na frekvencích 2,5 GHz. Konstrukčně je z velké části stejná jako desktopové modely, takže výkonem bude mobilní 680M blízko desktopové RX 6400

Připojit půjdou až 4 nezávislé monitory s podporou FreeSync technologie. Podpora HDMI 2.1 a DisplayPort 2 je potvrzena, záleží jen na výrobci, co do notebooku osadí.

Běžné integrované grafiky většinou nestačí ani na základní hraní v 1080p s minimálními detaily. U nové řady 600M si ale AMD věří a tvrdí, že si poradí s většinou AAA titulů i když u těch náročnějších bude potřeba samozřejmě stáhnout detaily na nízké nebo střední nastavení. Podle AMD by měla nová 680M osazená v Ryzen 7 6800U být dvakrát rychlejší než konkurenční Intel Iris Xe. Podle benchmarků na dodaných prezentacích nabídne průměrně 48 fps v Cyberpun 2077 a výborných 132 fps u CS:GO.

AMD slibuje i podporu FSR (FidelityFX Super Resolution) a RSR (Radeon Super Resolution), díky kterým by pak integrovaná 680M měla překonat i některé starší generace mobilních dedikovaných grafik. Samozřejmě na úkor kvality obrazu, ale pokud se díky tomu stanou některé tituly hratelnými, proč ne. 

Notebook s novou generací CPU s jádry Zen3+ by měl zvládnout až 24 hodin běžného provozu. Samozřejmostí je plná podpora zabezpečení ve Windows 11. Novinka podporuje USB 4.0, paměti DDR5, PCIe 4.0 a nejnovější standard Wi-Fi 6E. Díky podpoře DisplayPort 2 rozhraní připojíte i monitory s rychlejší obnovovací frekvencí i když otázka je, k čemu to s integrovanou grafikou bude. 

AMD Ryzen 6000 Zdroj:AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Ryzen 6000 Zdroj:AMD

V galerii níže najdete prezentace zveřejněné AMD, ve kterých srovnává novou generaci Rembrandt s poslední 12. generací Intelu. Staví proti sobě nejvýkonnější modely obou výrobců, tedy osmijádrový AMD Ryzen 9 6900HS proti Intel . Je to samozřejmě srovnání připravené AMD, takže to berte s rezervou, ale i tak jsou čísla úctyhodná. 

AMD chce uvést procesory z řady HX pro herní notebooky a U pro tenké mobilní stroje během března, řada Pro určená do pracovních strojů pak přijde později.

Nejenom procesory AMD koupíte u našeho partnera CZC.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama