Antialiasing - vyhlazování teoreticky i prakticky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Antialiasing - vyhlazování teoreticky i prakticky

Antialiasing - vyhlazování teoreticky i prakticky | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

7. 6. 2009 00:00 37

Seznam kapitol

1. Aliasing - jak vzniká 2. Vady hran 3. Další typy vad, Antialiasing 4. MSAA - srovnání kvality 2× 4× a 8× - I 5. MSAA - srovnání kvality 2× 4× a 8× - II 6. Testovací sestava, metodika, srovnávací tabulka 7. Testované hry 8. 3DMark 06 - Deep Freeze 9. Call of Duty World at War
10. Crysis 11. Far Cry 2 12. F.E.A.R. 2 Project Origin 13. Race Driver GRID 14. Half Life 2 Episode Two 15. Unreal Tournament III 16. Warhammer 40k Dawn of War II 17. Průměrné poklesy AA 18. Druhý pohled na výsledky, závěr

Zapnutí antialiasingu neboli česky vyhlazování hran je jeden z nejčastějších a nejjednodušších způsobů, jak razantně zvýšit (nejen) u 3D počítačových her kvalitu obrazu. Ale antialiasing, to nejsou jen zubaté hrany, ale i mnoho dalšího. A právě o tom a o dopadech AA na výkon u dnešních grafických karet bude tento článek.

Reklama

Jagged Edges

alt
zdroj: 3dcenter.org

Kupříkladu je nutné vykreslit takovýto trojúhelník. Má velikost cca 4×15 pixelů, avšak jeho strany se přesně neshodují s hranicemi jednotlivých pixelů.

alt
zdroj: 3dcenter.org

Výsledný obraz pro rasterizaci proto ani zdaleka neodpovídá skutečnosti. Obraz se totiž vytvořil tak, že systém zkontroloval, jakou barvu má střed pixelu (ony červené tečky). Pokud byl střed modrý, obarvil pixel modře. Pokud byl střed bílý, obarvil pixel bíle. Tímto způsobem vznikají ony nepopulární zubaté hrany, které se nazývají jagged edges.

Crawling

alt

Nyní si zkuste auto představit v pohybu. Každá zatáčka znamená změnu úhlu, pod kterým se díváte na model svojí káry a pochopitelně i otřesné "ježdění zubů" po hranách. To je způsobené tím, jak se při změně úhlů mění i pozice jednotlivých trojúhelníků. Tato "vada" se nazývá crawling.

Unconnected lines

alt

Zkusme jít trochu do extrémů. V případě, že budeme vykreslovat tenké objekty jako jako jsou například lana na naší lodi či stožáry v dálce, dojde k úplnému rozpadu těchto objektů na nesouvislé kousky. Je to dané tím, že lana jsou tenčí než jeden pixel a nastane situace, kdy je lano mezi dvěma středy pixelů a nevykreslí se. Jenže u druhého pixelu se už lano vykreslí a u třetího zase ne. Tento jev se nazývá Unconnected lines.

alt

Pokud půjdeme ještě do většího extrému, mohou jednotlivé objekty začít úplně mizet a zase objevovat. Tento jev se jmenuje flickering (poblikávání). Všimněte si například venkovního schodiště na protějším domě v GTA IV. Jsou z něj vidět téměř jenom schody.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama