aplikace-zachranka-pomaha-uz-4-roky-letos-nabidne-videoprenos-z-mista-nehody-i-reseni-pro-tlacitkovy-telefon
Apple Novinka Aplikace Záchranka pomáhá už 4 roky. Letos nabídne videopřenos z místa nehody i řešení pro tlačítkový telefon

Aplikace Záchranka pomáhá už 4 roky. Letos nabídne videopřenos z místa nehody i řešení pro tlačítkový telefon

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 3. 2020 13:31 3

Záchranka oslavila včera čtyři roky své činnosti. Do telefonu si ji stáhlo už 1,259 milionu Čechů a Češek, od spuštění si s ní přivolalo pomoc 46 368 lidí. Aplikace za svou popularitu vděčí hlavně inovacím, které získala v loňském roce. Kromě nouzového tlačítka, interaktivního návodu první pomoci, lokátoru s pohotovostmi a pohotovostními lékárnami a nejobsáhlejší databáze AED v ČR (více než 2000 AED), uživatelům nabízí i tzv. varovná upozornění.

Reklama

Jedná se o systém doplňkového varování obyvatel na vybraném území v krizových situacích. Aplikace umožňuje zaslání notifikace s varováním před život ohrožujícími událostmi, a to ve spolupráci s krizovým řízením města či kraje. Představuje tak jednu z cest tzv. reverzní tísňové linky – pomáhá předcházení dalších zranění a tím i nadměrnému využití tísňové linky. Varovná upozornění již fungují v Praze, Plzni a celém Jihomoravském kraji, s dalšími městy a kraji pracují vývojářina zapojení.

Velkým úspěchem minulé sezony bylo také spuštění aplikace v Maďarsku. Uživatelé aplikace Záchranka tak po Rakousku a slovenských horách nemusejí složitě řešit kontaktování tísňové linky v dalším evropském státě. Po přejetí maďarských hranic jednoduše stisknou ve své české aplikaci Záchranka tlačítko, vyberou z tabulky, co se jim stalo a telefonicky se spojí se záchranáři. Jazykové bariéry se nemusejí obávat – aplikace odešle jejich polohu, informace uvedené v profilu i vybraný stav přímo maďarským záchranářům, kteří tak budou vědět, co, kde a komu se stalo.

Aplikace Záchranka pomáhá už 4 roky. Letos nabídne videopřenos z místa nehody i řešení pro tlačítkový telefon
i Zdroj: PCTuning.cz

Ke čtvrtým narozeninám si aplikace Záchranka v dubnu nadělí nový web, na kterém bude ještě přehledněji vysvětleno to, jak aplikace funguje. A to nejen v České republice a v zahraničí, ale i pro horskou či vodní záchrannou službu. Pokud se totiž volající nachází v dosahu vodních či horských záchranářů, posílá jim automaticky aplikace Záchranka také informace o poloze a stavu člověka v nouzi. Vodní a horští záchranáři tak vyráží na pomoc ještě před příjezdem sanitky.  Kromě toho chce letos tým aplikace Záchranka přijít s řešením pro seniory a integrovat aplikaci Záchranka do tlačítkového telefonu. 

Aplikace Záchranka pomáhá už 4 roky. Letos nabídne videopřenos z místa nehody i řešení pro tlačítkový telefon
i Zdroj: PCTuning.cz

Zásadní a naprosto revoluční novinkou roku 2020 ale bude videopřenos z místa nehody na linku 155. Pokud operátor či operátorka tísňové linky uzná za vhodné, bude moci aktivovat po dohodě s volajícím video přenos. Záchranářům se tak otevře nový rozměr tísňového hovoru – člověku v nouzi budou moci ještě přesněji poradit s první pomocí, neboť se nebudou muset spoléhat pouze na popis poranění, který může být v krizových situacích pod vlivem šoku či stresu zavádějící. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama