Apple má pravdu: Do bezpečných OS backdoory nepatří!
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Apple má pravdu: Do bezpečných OS backdoory nepatří!

Apple má pravdu: Do bezpečných OS backdoory nepatří! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 2. 2016 03:00 64

Seznam kapitol

1. Bezpečný obchod s jablky 2. Do mobilu teroristy 3. Apple nechce spolupracovat?! 4. Pozitivní hacking: vládní backdoor pro naše dobro 5. Sázka na nejistotu

Jablečná firma se v mnoha případech chovala a chová jako by byla nadřazena všemu a všem. Povinné micro USB u telefonů? To platí jak pro koho, pánové! Tentokrát se ale Apple postavil proti narušování soukromí svých uživatelů a oslabováním bezpečnosti tvorbou backdoorů – a má pravdu.

Reklama

Šíření „velkých národních firewallů“, které vylezly z Číny, je strašidelné – a tyhle myšlenky začínají připadat skvělé dalším státům, které bychom považovali za pokrokové, jako je například Austrálie anebo Velká Británie. Velká Británie je zvlášť děsivým příkladem, jak se země, která se podílela na vzniku moderního světa, dobrovolně propadá do totality, protože nejen její politici, ale i řada občanů si myslí, že se dá „prozakazovat až do úplné Utopie“. Vážně.

Nedávno jsem viděl forenzní seriál BBC, kde lékařka provádějící pitvy konstatovala, že „problém je v tom, že dotyčná spáchala sebevraždu předávkováním prášky, které si objednala pro internetu a je tedy na čase objednávání  léků přes internet zakázat“. Prý s tím má dobré zkušenosti, podařilo se jí prosadit už několik zákazů. V zemi, kde se zakazuje všechno možné včetně sebeobrany, přijde politikům normální zakázat i kryptografii, protože zjevně netuší, že bez kryptografie nemůže fungovat žádná bezpečná komunikace, ať už jde o bankovní transakce anebo přenos mezi bezdrátovou klávesnicí a počítačem.

Ale tak už to je. Politici tu nejsou od toho, aby přemýšleli nad rozsáhlými potenciálními důsledky svých zásahů do technologií, které jsou mimo hranice jejich vize. Za posledních třicet let se ostatně ukázalo, že uvažování nad dlouhodobými důsledky svých rozhodnutí nepatří mezi nejsilnější stránky politiků – od deindustrializace Západu přes bezmeznou adoraci globalizace anebo deregulaci bankovního průmyslu. Jak to dopadlo? No na to se můžete podívat například ve skvělém filmu Sázka na nejistotu (The Big Short).

Byl bych velmi nerad, aby se za pár let točily filmy o tom, jak strašnou chybou byl zákaz kryptografie a rozparcelování internetu na národní záhumenky a jak se tím vytvořilo jedno fenomenální hřiště pro hackery a všelijaké kujóny, kteří si na svém feudálním datovém panství začali zavádět svoje vlastní pravidla hry. To by znamenalo konec volného toku informace a konec internetu tak, jak ho známe.

A tyhle snahy vidíme i u nás. Pokud máte v sobotu čas, můžete se i vy postavit proti snahám o zavádění cenzury a laskavé státní supervize nad internetem!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama