ArcaniA: Gothic 4 — opět pekelně náročné RPG
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek ArcaniA: Gothic 4 — opět pekelně náročné RPG

ArcaniA: Gothic 4 — opět pekelně náročné RPG | Kapitola 10

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

10. 11. 2010 02:00 46

Seznam kapitol

1. Nový vývojář, jiný engine 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK na nejvyšší detaily bez AA 4. Výsledky GK na střední detaily bez AA 5. Vliv procesoru na hru, 3D Vision 6. Vliv nastavení na hru I
7. Vliv nastavení na hru II 8. Vliv nastavení na hru III 9. Vliv nastavení na hru IV 10. Závěr 11. Galerie in game screenshotů

Herní série Gothic je mimo jiné známá svou poměrně nevalnou optimalizací a tím i vysokými hardwarovými nároky téměř každého dílu. Na letošní předvánoční trh dorazilo čtvrté pokračování a bohužel musím už předem prozradit, že historie se opakuje a na nejvyšší nastavení si dnes čtverku zahraje málokdo.

Reklama
ArcaniA: Gothic 4 — opět pekelně náročné RPG
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jste po zkušenostech s minulými díly možná tak trochu čekali, i čtvrtý Gothic je extrémně náročnou hrou, která váš počítač řádně prověří. Pokud si hru chcete zahrát na nejvyšší detaily, měl by být váš počítač osazen tím nejvýkonnějším hardwarem současnosti, a to doslova. V rozlišení 1920 × 1200 px při nejvyšších detailech totiž hra na GeForce GTX 480 běžela v průměru jen 34 fps. To přitom mluvíme o nejvýkonnější jednočipové kartě současnosti s cenou okolo deseti tisíc korun! Nároky Gothicu 4 jsou jednoduše opravdu pekelné a pokud máte v počítači třeba nově uvedené ATI Radeon HD 6800, připravte se na nutnost snižování detailů. Ani to však nutně nemusí znamenat záchranu, protože ani na střední hry neběží ArcaniA: Gothic 4 nějak zázračně a třeba s GeForce GTS 450 jsem v rozlišení 1680 × 1050 px naměřil jen 25 fps. To znamená, že i u nových grafických karet budete muset snižovat detaily až na minimální. Majitelé starších karet pak hru třeba ani vůbec plynule nerozjedou, protože i při minimálních detailech hra rozhodně nejede na kdejakém šrotu.

ArcaniA: Gothic 4 — opět pekelně náročné RPG
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už jsou hardwarové nároky tak extrémní, nejspíš oprávněně čekáte vizuální stránku, ze které se posadíte na zadek. Bohužel tomu tak není. Na jednu stranu nevypadá ArcaniA: Gothic 4 rozhodně špatně a ve hře je spousta míst, která se vám budou po vizuální stránce opravdu zamlouvat. Obrázky z takových míst najdete v galerii v další kapitole. Gothic 4 ale rozhodně není žádným milníkem v oblasti počítačové grafiky a není mi tak jasné, proč by hra měla mít výrazně větší nároky než třeba i dnes naprosto fantasticky vypadající Crysis či ArmA 2. Spíš to říká něco o špatné optimalizaci, čímž už koneckonců výrazně trpěl před pár lety i třetí díl. Třešničkou na dortu je pak chybějící vyhlazování hran. Vzhledem k nárokům hry by si jej však takřka nikdo nemohl dovolit a zuby nejsou ve hře zase tak patrné.

Poděkování

Děkujeme partnerům Acer, Asus, Gigabyte, Intel a MSI, kteří zapůjčili další vybavení na testy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama