Arctic Accelero Hybrid — prvotřídní vodní chlazení pro grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Arctic Accelero Hybrid — prvotřídní vodní chlazení pro grafiky

Arctic Accelero Hybrid — prvotřídní vodní chlazení pro grafiky | Kapitola 10

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

12. 9. 2012 03:00 8

Seznam kapitol

1. Chladiče Accelero pro chudé i bohaté 2. Přehled všech komponent Accelero Hybrid 3. Accelero Hybrid v detailech, kompatibilita 4. AMD Radeon HD 6970 — instalace chladiče 5. nVidia GeForce GTX 580 — instalace chladiče
6. AMD Radeon HD 6970 — testy při základním napětí 7. AMD Radeon HD 6970 — testy při VCore 1,300 V 8. nVidia GeForce GTX 580 — testy při základním napětí 9. nVidia GeForce GTX 580 — testy při VCore 1,15 V 10. Závěr

Univerzální chladič grafických karet bez kompromisů. Tak lze označit nový počin Accelero Hybrid od společnosti Arctic. Jak už název napovídá, chladič kombinuje klasické vzduchové chlazení s vodním okruhem. Že jde o naprostou špičku na trhu netřeba pochybovat, obhájí však Accelero Hybrid extrémní cenu převyšující tři tisíce?

Reklama
Arctic Accelero Hybrid — prvotřídní vodní chlazení pro grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Švýcarský Arctic je pravděpodobně poslední společností, která ve velkém měřítku vyrábí retailové univerzální chladiče grafických karet. S nejnovějším počinem Accelero Hybrid se výrobce rozhodl dobýt mety nejvyšší. Hybrid je totiž první univerzální chladič grafik na světě, který kombinuje vzduchové a vodní chlazení. Okruh vodního chlazení s 1× 120mm radiátorem je schopen odvést až 320 W odpadního tepla od grafického jádra (300 W u dosud nejvýkonnějšího Accelera Xtreme). Chlazení pamětí, napájecí kaskády a celého zbytku plošného spoje pak zajišťuje velká sada hliníkových pasivních chladičů ofukovaná 80mm ventilátorem integrovaným v krytce chladiče.

V praxi je tento systém chlazení skutečně velmi účinný a cíl výrobce, kterým bylo vyrobit nejvýkonnější chladič na trhu, je bezesporu splněn. Referenční chladiče grafických karet Accelero Hybird doslova „převálcovalo“ výrazně nižšími teplotami v řádu desítek stupňů i naprostou tichostí. O té se naopak u referenčních chladičů testovaných karet AMD Radeon HD 6970 a nVidia GeForce GTX 580 rozhodně nedá mluvit.

Také ve srovnání s dosud nejlepším chladičem Accelero Xtreme III si Hybrid vedl o něco lépe. Chladič ukázal o něco nižší teploty v kombinaci s nižšími otáčkami ventilátoru. Teplotní rozdíl však byl maximálně okolo pěti stupňů Celsia a rozdíl v rychlosti ventilátorů byl také velmi malý. Subjektivně mi dokonce Accelero Hybrid kvůli lehce vibrující pumpě a proudící kapalině přišlo nepatrně hlučnější než Accelero Xtreme. Rozdíl je ale velmi malý, oba chladiče jsou velmi tiché a v tomto ohledu patří k tomu nejlepšímu na trhu.

Arctic Accelero Hybrid — prvotřídní vodní chlazení pro grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkou předností Accelera Hybird je kromě ticha a výkonu také široká kompatibilita s téměř všemi výkonnými kartami na trhu včetně karet s dvojitým napájecím konektorem. Výjimkou jsou jen AMD Radeony HD 7900, pro které však Arctic prodává upravenou verzi Accelero Hybrid 7970. Potěší též fakt, že Hybrid odvádí veškeré teplo ven ze skříně, v příslušenství najdete přes třicet různých pasivů a u AMD Radeonu HD 7970 došlo k mírnému zvýšení OC potenciálu.

Mezi hlavní mínusy Accelera Hybrid patří v první řadě cena. Dát tři a půl tisíce korun za chladič grafické karty vyžaduje nejen velké zapálení pro věc, ale především plnou peněženku. Chladič je dále po přimontování k grafické karty velmi rozměrný, stejně jako Accelero Xtreme v počítači zabere tři sloty a radiátor obsadí některou z pozic pro 120mm vstupní/výstupní ventilátor ze skříně. Někomu také může vadit nepatrně vyšší hlučnost než u chladiče Accelero Xtreme, šlo ale o můj subjektivní vjem, oba chladiče jsou objektivně velmi tiché.

Shrnutí

Chladič Arctic Accelero Hybrid je nejvýkonnějším univerzálním chladičem grafických karet na trhu. Výkonnostní rozdíl však proti Acceleru Xtreme není velký, zatímco cena je téměř dvojnásobná. Pokud tak hledáte tichý a výkonný chladič pro svou kartu a potřebujete mít za každou cenu to nejlepší na trhu, poohlédněte se právě po Acceleru Xtreme III. Jestliže ale nemáte hluboko do kapsy, chcete si koupit to nejlepší na trhu anebo si už dlouho hrajete s myšlenkou vodního chlazení a plnohodnotný okruh se vám stavět nechce, je Arctic Accelero Hybrid dobrou volnou a budete s ním spokojeni.

Arctic Accelero Hybrid — prvotřídní vodní chlazení pro grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama