Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

26. 10. 2011 03:00 26

Seznam kapitol

1. Arctic = ArcticCooling 2. Multimedia od Arctic? 3. Zpracování 4. Vnitřní konstrukce a hardware
5. Hardware II. 6. Testy 7. Test výkonu a OS 8. Resumé

Kdo by očekával od vyhlášeného výrobce počítačových chladičů zrovna takový produkt? Podíváme se mu dnes detailně na zoubek a zjistíme, jak se Arctic s touto výzvou popral. Pasivní chlazení a poměrně zajímavý design zatím slibují, že by o produkt mohl být zájem. Zabijákem se však zdá být cena a několik nepovedených detailů...

Reklama

Kdo marně přemýšlí nad tím, cože to je vlastně za značku, která tento produkt nabízí, samozřejmě se jedná o jednoho z nejznámějších výrobců tichých chladičů pro počítače, tedy Arctic Cooling. Jsem si jistý, že většina čtenářů někdy měla nebo ještě má ve svém PC alespoň ventilátor této značky. Já osobně pamatuji dobu, kdy 80mm ventilátory s automatickou regulací a s nenápadným logem „AC“ byly vlastně klenotem na trhu a především špičkou v nízké hladině hluku.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

A právě tento trend se stal jakýmsi mottem společnosti, které přináší i do dnešní doby, i když s trochu pozměněným, respektive zkráceným názvem. V roce 2010 totiž došlo na rozšíření produkce i do dalších segmentů trhu, což byla ideální příležitost pro volbu „úspornějšího“ názvu. Ono i vypuštění slova „cooling“ naznačuje směr, jakým se nově Arctic snaží vydat – tedy nejenom na pole chladičů, ale i dalších zajímavých produktů. Motto se tedy změnilo na „kouzlo inovací“ a možná i díky němu tu dnes máme testovaný produkt – multimediální centrum MC001.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě ale na chvíli k výrobci jako takovému. Společnost Arctic Cooling byla založena v roce 2001, letos tedy slaví své desáté narozeniny. Zprvu se produkce zaměřovala výhradně na výkonné a hlavně tiché chladicí systémy pro PC a také cílové trhy byly značně omezené, tedy Evropa, převážně pak Německo a Švýcarsko. Hned rok na to ale začíná firma expandovat i na východní trhy, tedy do Asie. Rok 2005 pak přináší otevření hranic i do USA a následně i další státy jižní i severní Ameriky. Zatím poslední významný rok je právě 2010, kdy se mění název společnosti a začíná rozšiřovat sortiment.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobně sice nejsem zastáncem firmy, která pokrývá takovou šířku trhu, protože mám pak vždy takové produkty kupovat. Bohužel asi zastávám názor, že každý by se měl držet svého kopyta. A kopytem Arcticu jsou především tiché chladiče, tak proč vyrábět něco tak odlišného, jako jsou RC modely nebo hudební sluchátka? Pokud by ale Arctic nezačal vyrábět i takové produkty, asi bychom dnes neměli o čem mluvit, protože právě multimediální centrum MC001 je jedním z nejnovějších produktů této značky. Teď tedy konec úvodních slov, pojďme se podívat reálně na testovaný produkt.

Specifikace

Než se podíváme na tabulku se specifikací, je třeba si říci, že Arctic tento produkt nabízí nikoliv pouze v jedné variantě konfigurace, ale rovnou v pěti. Ty se však nijak zásadně neliší, nicméně ty dvě základní verze nejsou kompletním multimediálním centrem, protože se vlastně jedná jen o case s deskou, procesorem a grafickou kartou, tedy barebone PC. Až vyšší tři modely nabídnou kompletní řešení, do kterého už nemusíte dokupovat ani pevný disk a ani paměti.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

IR ovladač, který je možné pořídit jako volitelné příslušenství

Jediným příslušenstvím, které tedy bude chybět, je dálkový ovladač (cena cca. 290,-Kč s DPH).

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíte v tabulce, tak my jsme k testu dostali tzv. střední verzi, která sice nabídne pouze DVD optickou mechaniku, za to je vybavena ale 120GB SSD diskem, který podpoří tichý provoz zařízení. Modelové označení je kompletně MC001-DVDS. Nejvyšší je pak verze s BluRay, která však SSD nahrazuje standardním 2,5“ HDD o kapacitě 500 GB, což je škoda, ale jedná se v podstatě o logický krok z důvodu kapacity.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama