Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry | Kapitola 6

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

26. 10. 2011 03:00 26

Seznam kapitol

1. Arctic = ArcticCooling 2. Multimedia od Arctic? 3. Zpracování 4. Vnitřní konstrukce a hardware
5. Hardware II. 6. Testy 7. Test výkonu a OS 8. Resumé

Kdo by očekával od vyhlášeného výrobce počítačových chladičů zrovna takový produkt? Podíváme se mu dnes detailně na zoubek a zjistíme, jak se Arctic s touto výzvou popral. Pasivní chlazení a poměrně zajímavý design zatím slibují, že by o produkt mohl být zájem. Zabijákem se však zdá být cena a několik nepovedených detailů...

Reklama

Mimo zpracování a konfigurace jako takové, budou samozřejmě zajímavé ještě testy. A to nejenom testy výkonu, ale také spotřeby a teplot. Velmi příjemné je ale vědomí, že není třeba dělat test hlučnosti, jelikož jeho výsledek by byl tak trochu nevýrazný. 0dB je prostě jedna z největších výhod tohoto zařízení, o tom není pochyb.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Schéma pasivního proudění vzduchu uvnitř šas

Test spotřeby

Jelikož u multimediálního centra se přeci jen uvažuje o velmi častém a dlouhodobém používání, asi bude informace o spotřebě elektrické energie podstatnou informací. Že by měl být ale MC001 zrovna tím přístrojem, jehož následkem omdlíte při zúčtování energií? To určitě ne. Průměrně se totiž hodnota příkonu pohybovala kolem 35W, což je hodnota více, než uspokojivá.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

I přesto jsem ale naměřené hodnoty převedl do tabulky, abychom názorně viděli, jak příkon roste dle využití. Při standardní práci jsem se dostal maximálně na 37W při webovém browsování. To je dle mého názoru poměrně uspokojivá hodnota. V podstatě totožné číslo bylo naměřeno při testu videa, kdy jsem spouštěl video (1080p). Nárůst spotřeby se pak projevil jen u hraní her, kde jsem se dostal až za hranici 40W. I to je ale údaj velmi uspokojivý, protože takovýchto čísel v podstatě dosahujeme notebookem, takže multimediální centrum lze považovat za úsporné.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplotní testy

Ve spojitosti s tím, že se jedná o pasivně chlazený hardware, jsem byl poměrně dost zvědavý na teplotní výsledky. Problém byl však samozřejmě v možnostech měření, protože kryt z části slouží jako pasiv, takže jej nebylo možné odstranit a měřit přímo. Kombinoval jsem tedy výsledky z integrovaných čidel na CPU a GPU a zároveň zkoušel měřit IR teploměrem na místech, kam bylo možné dosáhnout.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky tedy shrnuje tabulka, ze které je patrné, že teploty se při běžné práci pohybují někde do 60°C maximálně. To je při pasivním chlazení příjemná hodnota, osobně bych čekal asi o něco vyšší. Jakmile se však spustí video, anebo nějaká ještě náročnější aplikace (v našem případě ji nahradil benchmark), stoupá teplota ještě o 10-15°C výše. K hodnotě vyšší než 76°C jsem se však nedostal ani při opakovaném měření. Testy probíhaly v místnosti, kde byla teplota vzduchu 18°C a pokud by Vás zajímala teplota venkovního krytu, tak jsem naměřil max. 39°C při spuštěném benchmarku.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama