Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry | Kapitola 7

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

26. 10. 2011 03:00 26

Seznam kapitol

1. Arctic = ArcticCooling 2. Multimedia od Arctic? 3. Zpracování 4. Vnitřní konstrukce a hardware
5. Hardware II. 6. Testy 7. Test výkonu a OS 8. Resumé

Kdo by očekával od vyhlášeného výrobce počítačových chladičů zrovna takový produkt? Podíváme se mu dnes detailně na zoubek a zjistíme, jak se Arctic s touto výzvou popral. Pasivní chlazení a poměrně zajímavý design zatím slibují, že by o produkt mohl být zájem. Zabijákem se však zdá být cena a několik nepovedených detailů...

Reklama

Posledním testem z dnešní trojice je test výkonu. Jelikož se jedná o multimediální centrum, kde se předpokládá především spuštění videa ve velkém rozlišení a v omezenější míře pak internet nebo hraní her, je výkon poměrně podstatným hlediskem při koupi.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Při testování byla snaha vyzkoušet nejenom herní potenciál, který samozřejmě není v tomto případě tak velký, jako u výhradně herního stroje, ale také schopnost práce s daty a především se zpracováním videa. Následující tabulka tak shrnuje výsledky ze sedmi různých benchmarků, kdy každý se zaměřuje na testování specifických činností a výsledkem by měl být přehled o výkonu celého zařízení.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

A resumé z těchto testů? Arctic rozhodně překvapil. Tak trochu skepticky jsem očekával, že díky atypické konstrukci, pro kterou bylo primární především pasivní chlazení, bude výkon spíše zanedbávat za konkurencí. Když ale srovnám výsledky s podobnými zařízeními, tedy obdobnou konfigurací, tak Arctic naopak vévodí. Samozřejmě nemůže konkurovat výkonnějším multimediálním centrům, proti kterým zaostává slabší procesor. Core2Duo a nebo moderní i3 jsou jednoznačně výkonnější, než zde přítomný Atom, nicméně i s jeho použitím bylo dosaženo velmi příjemných výsledků.

Operační systém

Co se týká operačního systému, tak v tomto případě asi není třeba zdlouhavého rozboru. Jednoduše jde o standardní verzi Windows 7 HomePremium, která je asi ideální volbou pro domácí použití, tedy pro zaměření tohoto zařízení. Jelikož my jsme dostali zařízení přímo od výrobce a bylo zasláno z Hong Kong – bylo tedy logické, že přibalený OS byl pouze v angličtině. V ČR by mělo být však možné koupit verzi s CZ operačním systémem, kde pak již není co dále řešit.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Windows 7 Home Premium je standardní výbavou testované verze MC001

Co je ale příjemné a značně atypické – nejde o nějakou startovací nebo předinstalovanou verzi plnou zbytečných aplikací, ale o standardní „krabicový“ operační systém, včetně instalačního média v balení. Takže přinejmenším za svoje peníze dostanete neořezaný systém.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se ptáte na multimediální výbavu, tak Arctic spoléhá především na Microsoft a jeho WindowsMediaCenter. Ten tedy samozřejmě v rámci operačního systému naleznete a zároveň je jeho integrace patrná všude, už od úvodní pracovní plochy, kde je připravena ikona. Osobně si myslím, že se jeho kvalita od dob XP verze zlepšila, takže se jedná o použitelný systém i pro multimediální zábavu, tedy ovládání dálkovým ovladačem a přehrávání hudby a videa.

Arctic MC001 – ledovec mezi médiacentry
i Zdroj: PCTuning.cz

Více asi netřeba k operačnímu systému dodávat, protože výbava HomePremium verze je známá asi většině uživatelů. Volbu platformy Microsoftu nepovažuji za špatnou, ba naopak se jedná pro běžného uživatele o nejběžnější řešení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama