Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 3. 2018 03:00 8

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Montáž a návody 4. Nastavitelnost 5. Mechanické vlastnosti a seřizování 6. Závěr

V době ultra-širokoúhlých monitorů se už pomalu zapomíná na klasické vícemonitorové konfigurace. Ty ale zdaleka nejsou mrtvé, zejména pak v profi využití. A když už více monitorů, tak to chce pořádný ergonomický držák. No a my se dnes podíváme na novinku od Arcticu Z2-3D.

Reklama

O nastavitelnosti držáku na monitoru si můžete leccos zjistit sami ze stránek výrobce nebo i selským rozumem z obrázků produktu. Co ale výrobce moc neřekne a z obrázků už vůbec nepoznáte, jsou mechanické vlastnosti a možnosti seřízení držáku. Není snad nutné vysvětlovat, proč jsou tyto faktory pro správný výběr klíčové.

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned na úvod musí být řečeno, že držák je z naprosté většiny kovový. Jediným místem, kde je použit plast na mechanicky zatěžovanou součástku, je onen multikloub připevněný VESA deskou k monitoru. Naštěstí je dostatečně masivní na to, aby odolal i dlouhodobé zátěži. Ono stejně když říkáme, že držák je kovový, tak to nemusí moc znamenat, protože řada slitin je skoro horších než vhodné plasty. Arctic uvádí, že jeho výrobek je ze slitiny hliníku ADC12.

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Hliník se poměrně lehce vychodí, tak jak jsou řešeny všechny ty klouby, které můžeme na držáku najít? Výrobce zvolil zajímavé řešení, kdy čepy kloubů jsou součástí hliníkového výlisku a jsou opravdu masivní (několik cm v průměru). Jako „ložisko“ pak slouží plastový kroužek, který díky velké styčné ploše dokáže odolat zátěži ramen. A jelikož je mezi výlisky i navzdory plastové vložce celkem vůle, je každý kloub vybaven dotahovacím šroubem. Zde bych dodat, že těsnost těchto kloubů by šla zvýšit vložením plastové fólie pod plastový kroužek a „vytěsněním“ mezery - ale v základu to není potřeba, to jen pro případ extrémního opotřebení.

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsou řešeny všechny horizontální otočné prvky, jsme si právě popsali. Co ale vertikální pohyby? Posun na tyči je zajištěn dorazem s možností dotažení, žádná věda. Zajímavější vertikální pohyb v ramenou. Ta jsou vybavena pístem, který poskytuje protichůdnou sílu vůči hmotnosti monitoru. A protože monitory jsou různě velké a hlavně různě těžké, tak tento píst je potřeba seřídit pro konkrétní monitor. To možné díky dalšímu šroubku na imbus. Rozsah je velký, od cca 2 kg do více než 8 kg nosné síly.

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Snad jediný prvek, který není možné na držáku seřídit, je změna orientace monitoru. Zde se asi nepočítá s možným opotřebením vzhledem k naprosto minimálnímu počtu situací, kdy budete točit s monitorem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama