Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii | Kapitola 6

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 3. 2018 03:00 8

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Montáž a návody 4. Nastavitelnost 5. Mechanické vlastnosti a seřizování 6. Závěr

V době ultra-širokoúhlých monitorů se už pomalu zapomíná na klasické vícemonitorové konfigurace. Ty ale zdaleka nejsou mrtvé, zejména pak v profi využití. A když už více monitorů, tak to chce pořádný ergonomický držák. No a my se dnes podíváme na novinku od Arcticu Z2-3D.

Reklama

Arctic Z2-3D je novinkou, která nás zaujala nejen svými parametry na papíře, ale i reálnými vlastnostmi. Doposud jsme probírali technické aspekty od montáže přes polohovatelnost až po seřizování. Nedotkli jsme se ale klíčového tématu – ceny. Z2-3D se prodává s cenovkou okolo tří tisíc korun. To po pravdě není málo, a zatímco dříve jsme při stavbě ultra-širokoúhlé konfigurace monitorů neměli na výběr, dnes se musíme zamyslet nad alternativou. Chcete ultra-širokoúhlý zážitek? Takové monitory existují, 2560×1080, 3440×1440, nebo dokonce i absolutní nudle 3840×1080. Chcete nakombinovat více monitorů do celkově větší úhlopříčky a rozlišení? To se taky dá zařídit, viz všechny možné a nemožné 4K panely. A navíc je to bez rušivých rámečků uprostřed obrazu.

Pokud ale i tak toužíte po kombinaci dvou monitorů, tak Arctic Z2-3D je možná řešením právě pro vás. Cena dvou monitorů včetně stojanu je zatím pořád nižší než jednoho megapanelu a někde ani na výběr nemáte. Co je tedy na Arcticu Z2-3D dobré a kde to vázne?

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Držáky na monitory byly z mé zkušenosti vždycky takové Lego pro dospělé a rychlá montáž nehrozila. To se ale s Z2-3D změnilo, i bez návodu se dá fungovat během 15 minut. S návodem je to ještě snazší. To je výborné. Balení je také šikovné, kompaktnost oceníte při uskladnění pro případ stěhování atd.

Mechanicky je stojan řešen efektivně a s dobrou seřizovatelností. Většina prvků je z kovu, zejména pak hliníku. Pár je plastových, ale jsou dostatečně robustní. Klouby, které přenášejí síly způsobené až 16 kg zátěže, jsou rozměrné a dávají tak naději, že vydrží dlouho. Jejich vůle by mohly být menší, ale pokud se vám budou zdát příliš volné, tak trocha kutilství to dokáže za pár minut vyřešit. Seřizování pomocí imbusů je hračkou, možná by ale nevadilo, kdyby šrouby byly s velkými hlavami pro ruční dotažení.

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

No a nesmíme zapomínat i na bonusy v podobě hubu USB 3.0 v noze stojanu. Zde bych se teda přiklonil k progresivnějšímu chování a osadil i USB C, ale to bych asi chtěl moc. Když už ale řešíme kabely, tak Z2-3D myslí i na to, jak je čistě vést po konstrukci pomocí nacvakávacích klipů.

No a samozřejmě veledůležitá polohovatelnost závěrem. Zde jsou možnosti bohaté, na výšku nad sebe dostanete dva 24palcové panely, vedle se dvě sedmadvacítky. Monitory na ramenou můžete otáčet kolem své osy, individuálně i společně posouvat nahoru i dolů, dopředu i dozadu.

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Arctic Z2-3D je kvalitním produktem, který si za své vlastnosti řekne o trochu vyšší částku. Má i své mouchy, nicméně není to nic, s čím by se uživatel nedokázal srovnat. Pokud hledáte držák pro dva monitory, tak Z2-3D může být řešením pro vás.

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama