asus-eee-701-test-nejmensiho-notebooku-na-svete
Mobilní zařízení Článek ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 12. 2007 01:00 100

Seznam kapitol

1. Jsou ještě menší, ale... 2. Co si přinesete domů 3. Co se skrývá uvnitř 4. Pozor, začínáme
5. Popis aplikací operačního systému Linux 6. Instalace Windows XP na Eee 7. ASUS Eee a Windows 8. Závěr a hodnocení

Mobilita především, to je heslo dnešní uspěchané doby. Až do teď stály ultra lehké a malé náhražky stolních počítačů vysoké částky (tzv. "mobilní přirážka"). S příchodem ASUS Eee se ale do této luxusní kategorie dostává produkt s cenou pod deset tisíc korun, a my si jej v dnešním testu představíme.

Reklama

Možná se vám název dnešního článku zdá nadnesený, opak je ale pravdou. ASUS Eee je opravdu nejmenším plnohodnotným notebookem na této planetě. V této kategorii existuje pouze několik málo "hráčů", jedním jsou "nano-booky" VIA - které jsou ale drahé a hlavně nedostupné. Dalším rozměrově konkurenčním počinem mohou být produkty společností QQQ, ty ale spíše připomínají větší "smartphony" a hlavně se prodávají od ceny 600 dolarů výše. V segmentu malých ultra-mobilních zařízení postavených na plnohodnotných operačních systémech, jako stolní počítače je jich opravdu málo. Často navíc platí, že čím menší zařízení, tím vyšší cena.

Mnozí namítnou, že spousta "smartphonů" a PDA mají mnohem lepší výbavu a použitelnost, než dnes testovaný Eee. To ano, ale chybí jim pro mnoho uživatelů zásadní věc - možnost spustit programy psané pro Windows a nebo také absence USB portů. Velkou nevýhodou je i miniaturní klávesnice u těchto zařízení.

Představte si technika, který potřebuje k práci speciální software (diagnostika automobilů, servis telekomunikačních zařízení, konfigurace průmyslových strojů a zařízení) - mimoto že potřebuje pro běh těchto programů právě Windows, schází mu na lehkých PDA určitě i USB port - místo, kam by připojil komunikační kabel.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Tito pracovníci mají tedy pouze jedinou možnost, nosit velký notebook s Windows a dostatkem portů pro připojení. Každý, kdo má notebook ví, že se takový i když váží jen několik kilogramů, po celém dni práce v terénu opravdu "pronese". Mám velmi podobnou zkušenost, můj "klasický" pracovní notebook Dell se po celodenním přenášení zdá stále těžší a těžší, a na konci náročného pracovního dne jeho váhu opravdu proklínám.

Proto již nějaký čas hledám na trhu zařízení, které by mi posloužilo na pracovních cestách stejně jako velký notebook, ale s podstatně nižší vahou. Už jsem byl rozhodnut si takový sub-notebook od Umax koupit, objevil se ale ASUS Eee a já jsem nyní rád, že jsem si počkal ...

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS se svým Eee ale nechce konkurovat "klasickým" notebookům, to by podrážel nohy své vlastní obrovské notebookové divizi. Určení tohoto produktu je jiné, a vše nasvědčuje tomu, že se z velké části  jedná o "mobilní internet" a "mobilní pracovnu" pro něžnou část lidské populace - důkazem budiž i zvolené barvy modelů Eee (růžové, zelené, modré). To byl od ASUSu geniální tah, na ženy totiž dosud myslel málokterý výrobce hardware.

Vyzkoušel jsem tuto svou myšlenku v praxi a je to tak ... Půjčil jsem nezávisle na sobě Eee dvěma slečnám, jedna pracuje jako sekretářka ve velké firmě a druhá studuje žurnalistiku. Obě byly notebookem skutečně nadšené, a okamžitě si ho chtěly pořídit. Většinu žen totiž nezajímá výkon a technologické "featury". Zajímá je vzhled, čistá použitelnost produktu a v neposlední řadě rozměr (aby se vešel do kabelky). Eee nabízí ještě víc: líbivý design, hry, telefonování a chatování přes internet, zápisník, použitelný textový editor, malé rozměry a jednoduché ovládání.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

V mnohých případech je možné si na internetu přečíst poznámky k Eee ve stylu : "na tom si práci ve Photoshopu nedovedu představit", "tohle se na seriózní práci nehodí" atd. Autorům těchto příspěvků, a jim podobným připomínám, že tento notebook není určen k dlouhodobé práci a už vůbec ne na náročné nasazení, například ve Photoshopu!

S ASUS Eee přichází produkt, který vyplňuje mezeru mezi "smartphony", PDA a klasickými notebooky. Tam kde je práce na miniaturní klávesnici PDA nebo "chytrých telefonů" málo produktivní, a kvůli mobilitě není možné využít "velký" notebook, přichází na řadu právě zařízení typu ASUS Eee. Tento produkt nenahrazuje notebook, on ho naopak doplňuje. V mnoha aspektech ale dokáže malý ASUS Eee plně nahradit klasický notebook, a to s nesrovnatelně menší hmotností a kompaktní velikostí.

Jsem přesvědčen, že tento výrobek bude jedním z největších hitů ASUS, Eee se prodává nesmírně dobře (každých šest vteřin se na světě prodá jeden Eee). Do konce roku výrobce plánuje prodat 3.8 milionů těchto notebooků, a podle americké nákupní horečky (v USA je letos Eee nejkupovanějším vánočním dárkem) se to jistě i podaří. K většímu rozšíření i u nás bude hlavním parametrem cena, v USA stojí 350 dolarů - což činí s DPH 8000Kč. Podle oficiálního distributora bude tato cena podobná i u nás, dražší model s větším displejem a diskem bude stát kolem 10 000Kč s DPH. První kousky se dostanou u nás do prodeje již v lednu, větší dostupnost očekávejme ale až v únoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama