asus-eee-900-hrdy-nastupce-mininotebooku
Mobilní zařízení Článek Asus Eee 900 - hrdý nástupce mininotebooku

Asus Eee 900 - hrdý nástupce mininotebooku | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

11. 6. 2008 01:00 22

Seznam kapitol

1. Asus Eee 900 2. Design, klávesnice... 3. Vstupy/výstupy, webkamera, příslušenství 4. Zvuk, chlazení (rozebrání), záruka 5. Operační systémy - galerie 1/2 6. Operační systémy - galerie 2/2 7. Testy TFT displeje
8. Testy procesoru 9. Testy operační paměti 10. Testy grafické karty - dnes trochu jinak 11. Testy pevného disku 12. Test výdrže baterie 13. Vyhodnocení a závěr

Nejspíše mezi vámi není nikdo, kdo by v životě neslyšel o extrémně levném a extrémně malém notebooku Asus Eee, který koncem minulého roku získal srdce mnoha počítačových nadšenců. Na starší model Eee 701 Asus navazuje novou hračkou Eee 900 se spoustou praktických vylepšení. Stane se ale Eee 900 dobrým nástupcem úspěšné mašinky?Videa z hraní populárních her na mininotebooku uvnitř recenze!

Reklama

Asus Eee 900

Asus Eee 900 - hrdý nástupce mininotebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Eee 900 je hodně netradiční notebook. Jako nástupce Eee 701 razí cestu malého zařízení, které neklade důraz na výkon, ale na to, být malým, praktickým, kdekoliv použitelným. Velikost je jednoznačně hlavní zbraní tohoto stroje. Necelý 1kg vážící notebook se vejde do kterékoliv cestovní tašky a díky přiloženému pouzdru se nijak nepoškodí a malý zdroj už se vejde téměř kamkoliv.

Stejně tak výkon na základní kancelářské věci pod Windows XP bohatě postačí, nechybí ani samozřejmost jakou je Wifi. Naopak chybí optická mechanika. Její role sice pomalu ustupuje do pozadí, nicméně stále ji potřebujete na instalaci OS a podobných věcí, proto bych její koupi zvážil společně s koupí tohoto stroje, těch 1000Kč navíc zahrňte do nákladů na tento stroj.

Nicméně Asus Eee není náhrada stolního počítače a v žádném případě si na to nehraje. Tento stroj je mobilní hračka do terénu, do školy, na ukrácení jízdy autobusem na koncert do Prahy a podobně. Pokud někdo z vás přemýšlí, že by si jej koupil jako svůj jediný počítač, tak je to z mého hlediska nesmysl, tento stroj plnohodnotné PC s veškerým komfortem nemůže nikdy nahradit.

Otázkou je i dostupnost tohoto stroje u nás. Zatímco v Americe se stroj prodává a je k dispozici v každém slušném obchodě, do České Republiky teprve teď oficiálně přichází první Eee 701. Jak jsem psal výše, tak do budoucna to vypadá poměrně dobře a snad se novějších Eee 901 dočkáme už v červenci a dnes testovaného Eee 900 v sprnu, ale jisté to zatím samozřejmě na 100%  není.

Shrnutí

Asus Eee 900 je miniaturní notebook určený téměř výhradně na cesty, jeho použití doma či v kanceláři nemá moc smysl. Za nízkou cenu dostanete stroj, který postačí na základní kancelářskou práci, zahrajete si na něm několik upravených her a vyřídíte na cestách poštu. Nejedná se o stroj, který by chtěl konkurovat plnohodnotným počítačům, ale ukazuje jinou cestu.

Cestu levného miniaturního zařízení, které jakoby chtělo ukázat, že existuje i něco jiného než velké stroje tak, jak je známe dnes. Díky displeji s rozlišením 1024 pixelů na šířku se zdá, že Eee dospěl, že mu už téměř nic nedělá problém (internetové stránky, Word či plocha Windows XP).

Na mě osobně stroj zapůsobil velmi dobře. Na to, k čemu je podle výrobce určen, se notebook hodí prostě skvěle a jako doplněk na cesty ke klasickému stolnímu počítači jej lze jedině doporučit.

Asus Eee 900

Klady

Zápory

+ rozměry a hmotnost- malá kapacita pevného disku
+ velmi nízká cena- na dnešní dobu nízký výkon
+ široká komunita okolo- neprakticky řešené chlazení
+ praktická brašnička- chybí moderní technologie
+ 8,9" displej konečně dostačuje- u nás v prodeji nejdříve v srpnu, Eee 901 v červenci

Orientační cena včetně DPH:  doporučená cena 9 100Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval společnosti Asus, která do testu notebook zapůjčila.

Za zapůjčení externí optické mechaniky děkujeme internetovému obchodu Cybex

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama