asus-eee-pc-s101-luxusni-netbook
Mobilní zařízení Článek Asus Eee PC S101 - luxusní netbook

Asus Eee PC S101 - luxusní netbook | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

27. 2. 2009 06:00 23

Seznam kapitol

1. Asus Eee PC S101 - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Ačkoliv byly netbooky původně myšlené zejména jako velmi levné a malé přenosné počítače, jejich cena se v poslední době šplhá často za rozumnou hranici. Asi nejkontroverznějším netbookem je v tomto ohledu Asus Eee PC S101, který je obecně považován za netbook pro majetné či luxusní netbook. Nabízí totiž velký flashový disk či displej s LED podsvícením.

Reklama

Baterie

Asus Eee PC S101 - luxusní netbook
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Možná byste čekali, že za 16 tisíc se už výrobce trochu vytáhne baterií, ale není tomu tak. Ta je sice na první pohled hodně velká, ale zase je dost tenká. Ani její kapacita není nijak vysoká, jde pouze o 4článkový kousek s celkovou výdrží 36 Wh. Na pokoření některých ostatních Eee s výdrží 8 hodin proto rychle zapomeňte, reálná by měla být hodnota okolo čtyř až pěti hodin při nenáročné práci.

Zdroj

Asus Eee PC S101 - luxusní netbook
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj je velmi malý, pouze s výkonem 36 Wattů. I tak je při práci většinu času jen vlažný, v zátěži se mírně ohřeje.

Klávesnice

Asus Eee PC S101 - luxusní netbook
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Na klávesnici si nechal výrobce záležet. Je dobře usazená, takže při psaní je tichá, klávesy se neprohýbají apod. Vcelku slušně se na ni i píše, i když jsou samozřejmě znát omezené rozměry, takže lidé s většíma rukama budou muset psát spíše ťukáním než všemi deseti. Větších výtek nemám ani k rozložení kláves, snad jen šipky by mohly být více vydělené a ten Shift bych dal z druhé strany.

Blok s multimediálními klávesami tu nehledejte. Nad klávesnicí je jen jedna jediná, která slouží k volbě výkonnostních profilů.

Touchpad

Asus Eee PC S101 - luxusní netbook
i Zdroj: PCTuning.cz

Po delší době se setkávám s touchpadem, který autor vymýšlel s tím, že by jej někdo mohl chtít používat. Jeho velikost je totiž konečně dostačující a dostupný prostor byl maximálně využit. Oproti klasickým touchpadům došlo ke změně také v systému scrollování. To se už nedělá pomocí proužku na boku touchpadu, ale dvojicí prstů vedle sebe.

Tlačítka jsou z důvodu elegantního designu vyrobena z jediného kusu kovu, takže pohodlně mačkat se dají jen po krajích, uprostřed je vůbec nelze zmáčknout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama