asus-eee-top-et1602-dotknete-se-budoucnosti
Sestavy Článek ASUS Eee Top ET1602 - Dotkněte se budoucnosti!

ASUS Eee Top ET1602 - Dotkněte se budoucnosti!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 3. 2009 07:00 14

Seznam kapitol

1. Svět ASUS Eee 2. ASUS Eee Top ET1602 3. ASUS Eee Top ET1602 - Bližší pohled 4. Začínáme + Software 5. Výkon ASUS Eee Top 6. Zkušenosti a závěr

Ovládat vše pouhým dotykem je dnes už doslova mánie. Započala se s telefonem Apple iPhone, a narostla do gigantických rozměrů. Většina dotykových displejů a zařízení jsou ale dražší. Nebyl by to ASUS a jeho "lidová" řada Eee, aby jako první na světě nenabídl uživatelům přijatelné a finančně dostupné řešení. Pojďme se dotknout budoucnosti a prohlédnout si plně dotykový displej s počítačem uvnitř.

Reklama
ASUS Eee Top ET1602 - Dotkněte se budoucnosti!
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se poprvé objevila zkratka Eee (Easy to learn, Easy to work, Easy to play), znamenala pro počítačový svět revoluci, srovnatelnou s nástupem Windows nebo levných optických mechanik. Od onoho okamžiku, kdy ASUS předvedl první mini-notebook (netbook) Eee 701, se počítačový trh změnil. Všichni významní, i méně známí výrobci uvedli buď okopírované a nebo originálně vyvinuté netbooky s touto koncepcí. Na trhu jsou v tuto chvíli desítky, stovky podobných produktů, kde se jejich výrobci inspirovali právě prvními netbooky ASUS Eee, ovšem první byl jen jeden.

ASUS Eee Top ET1602 - Dotkněte se budoucnosti!
i Zdroj: PCTuning.cz

Nabídka ASUS Eee netbooků je dnes tvořena 22 modely, které se liší velikostí displeje a výbavou. Osobně se v jejich označení a rozdílech nevyznám, na webu výrobce je ale pěkná srovnávací tabulka. Kromě netbooků, ale výrobce nabízí i malé stylové počítače Eee Box (recenze zde) a novinkově i VoIP videotelefony. Skutečně zajímavou hračkou je i ovladač Eee Stick, který jsme také recenzovali - zde. ASUS neusnul na vavřínech a neutuchající invence jeho inženýrů dnes přináší na trh další (možná) přelomové zařízení Eee Top. Jestli se ujme, poznáme již brzy - podobně levná dotyková PC začnou nabízet další.

ASUS Eee Top ET1602 - Dotkněte se budoucnosti!
i Zdroj: PCTuning.cz

Je budoucnost dotyková?

Touto recenzí bych také rád navázal na sobotní článek Michala Rybky, kde se dotykovým ovládáním počítačů zabýval - čtěte zde. V tomto článku vám Michal představil také dotykový počítač od HP, který by se rád stal domácím zábavným centrem bez potřeby klávesnice a myší. Má jednu zásadní vadu - stojí kolem 40 tisíc s DPH. Dnes testovaný ASUS Eee Top je nejen svižnější, také dobře provedený, hlavně je ale podstatně levnější. ASUS Eee Top pořídíte v ČR pod 15 000 Kč s DPH.

My dnes ale nebudeme řešit otázku, zda je nebo není, budoucnost v dotykových zařízeních a počítačích. Pokud tomu tak bude, tato technologie si prorazí cestu sama. Zatím k tomu ale vše spěje, a vše je dnes na dotyk. Všechny moderní telefony by ani výrobci bez dotykového displeje nemohli vůbec přinést na trh, neujaly by se. Dotykový displej dnes mají i mobily za "pár korun" a ne jenom HTC. Také jsem nyní vybíral nový telefon a zvolil jeden z těch dotykových (nikoli však módní iPhone) a jsem možnostmi celkem nadšen, protože vše funguje tak, jak jsem očekával. Na něco ukazovat prstem je totiž pro člověka velmi intuitivní, a snadno si na to zvyká. Stejný pocit jsem měl i při testování ASUS Eee Top. To se ale neobešlo i bez negativních zkušeností, o tom ale až dále v článku. Pojďme si tedy dostupný počítač uvnitř dotykového LCD představit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama