Asus G752VY: luxusní herní notebook s GeForce GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus G752VY: luxusní herní notebook s GeForce GTX 980M

Asus G752VY: luxusní herní notebook s GeForce GTX 980M

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2016 03:00 26

Seznam kapitol

1. Labutí píseň Maxwellu... 2. Představení, balení a specifikace 3. Asus G752VY - hardware I. (CPU, GPU) 4. Asus G752VY - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-6700HQ) 9. Testy herního výkonu (GTX 980M) 10. Galerie notebooku 11. Závěr

Dnešní recenze bude v jednom směru významná, testujeme naposledy notebook s grafikou postavenou na bázi 28nm čipu Maxwell. Další notebooky s GeForce už budou postavené na Pascalu, od kterého čekáme vyšší výkon při nižší spotřebě. S érou Maxwellu se rozloučíme stylově, krasavcem od Asus.

Reklama

Labutí píseň Maxwellu...

Asus G752VY: luxusní herní notebook s GeForce GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Před mnoha lety uvedla Nvidia Kepler pro notebooky a GK104 kraloval mobilnímu výkonu tři roky, Nejprve se jmenoval GTX 680MX, poté byl přejmenován na GTX 780M. Zvýšily se takty i kapacita pamětí (ze 2 GB na 4 GB). Další rok pak stejný čip čekalo opětovné vzkříšení jako GTX 880M, opět s vyššími takty a dvojnásobnou pamětí (už 8 GB). Tím éra Kepleru skončila a konečně jsme se dočkali Maxwellu. Čip GM204 nabízel 1536 CUDA jader, 4–8 GB pamětí a základní takt nad 1 GHz. Dostal samozřejmě název GeForce GTX 980M. Tento grafický čip byl uveden na konci roku 2014, v tuto chvíli je na trhu rok a půl. Rekordní tříleté vládnutí Kepleru tedy zůstává nepokořeno a zapíše tak do historie.

Momentálnš už není GeForce GTX 980M nejvýkonnějším grafickým čipem do notebooků, tím se před pár měsíci stala verze GeForce GTX 980 bez písmene "M" v názvu. Specifikace a výkon odpovídají desktopové GeForce GTX 980, a výkon je až 40 procent nad GeForce GTX 980M. Ovšem s ohromnou spotřebou, hlučností chlazení a produkovaného tepla. Málokterý notebook také takhle výkonný čip energeticky uživí, a uchladí. Sehnat toto řešení lze jen v několika strojích, extrémně drahých, těžkých a nemobilních. GeForce GTX 980M je stále lepší volbou pro "jakž takž" přenositelný herní notebook, výkon je sice slabší, ale spotřeba a zahřívání významně nižší.

Asus G752VY: luxusní herní notebook s GeForce GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobně si myslím, že Nvidia uvede nástupce střední vyšší třídy GPU pro notebooky hned v první vlně, tedy už během léta. Předpokládám, že první čipy budou výkonově na GeForce GTX 980M stačit, a tudíž ji pošlou do důchodu. GeForce GTX 980 ještě nějaký čas zůstane na vrcholu, na trhu je ostatně teprve krátce. Možná si řekneme, že není důvod testovat notebook, který za pár týdnů už bude možná zastaralý. Ale to není pravda, Asus totiž zcela určitě ponechá šasí a procesor, a vymění pouze GPU. Tedy se s tímto strojem na trhu budeme s novým názvem ještě nějaký čas setkávat. A tak si jej otestujeme, jelikož nástupce procesoru přijde minimálně za půl roku a možná ještě déle. Do té doby, než bude nahrazeno GPU i CPU ve zcela nové řadě, bude tento stroj stále aktuální. V tuto chvíli je možné koupit model G752VY ve dvou verzích, které se liší opravdu brutálním cenovým rozdílem ...

Asus G752VY: luxusní herní notebook s GeForce GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce jsem zvýraznil rozdíly mezi oběma modely. Náš se celým názvem jmenuje G752VY-GC352T. Dražší model nese označení G752VY-GC353T. Šasí a celé tělo počítačů je stejné, rozdíl je pouze ve "vnitřnostech". Osazen je rychlejší procesor o 100 MHz, jeho cena je ale u Intelu stejná, ani Asus by za něj neměl chtít příplatek. Kapacita pamětí je u našeho stroje 16 GB, dražší má dvakrát tolik. Moduly v dvojnásobné kapacitě stojí o 2000 Kč víc s daní. Náš testovaný počítač má jeden 256 GB SSD disk Samsung NVME a 2TB klasický 7200 otáčkový disk. Dražší počítač je vybaven 2x 512 GB Samsung NVME. Cena diskového pole u dražšího stroje je o 9000 Kč dražší.

Grafické jádro je stejné, jen kapacita grafické paměti je rozdílná. Dražší má 8 GB, námi testovaný pouze polovinu. Další 4 GB navíc budou státe něco v řádu stovky dolarů, o moc víc to být nemůže. Teď mi ale vysvětlete, proč stojí dražší model o 34 000 Kč více, když cena odlišných komponent vychází maximálně na 20 000 Kč. Vše ostatní je totiž opravdu stejné, displej je IPS FHD a nikoliv třeba 4K u dražšího. Možná jde jen o chybnou cenu u prodejce, ale je to divné. Nicméně, dnes testovaný stroj má cenu jasnou, 64 900 Kč s daní.

Na českém trhu je pouze několik konkurentů, kteří se mohou tomuto stroji od Asus plně rovnat. MSI má na trhu tři stroje Dominator Pro, se stejným CPU, GPU i kapacitou pamětí. Mají ale odlišnou konfiguraci disků anebo pamětí, takže plně srovnatelnou konfiguraci MSI nenabízí. Obdobné je to u Aceru a jeho Predator 17 s cenou od 59 900 Kč s daní. Všechny další srovnatelné počítače jsou už dražší, včetně MSI a Alienware. Asus je tedy i přes jeho většinou vyšší prémiové ceny v této kategorii vítězem v poměru ceny a výkonu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama