asus-matrix-serie-radeony-jak-maji-byt
Hardware Článek Asus Matrix série - Radeony jak mají být

Asus Matrix série - Radeony jak mají být

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 3. 2009 06:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod - klenot mezi kartami 2. iTracker: chytřejší než ostatní 3. Přetaktování 4. Testovací sestava 5. Testovací hry a metodika
6. Far Cry 2 7. 3DMark Vantage 8. Crysis Warhead 9. S.T.A.L.K.E.R.  Clear Sky 10. Shrnutí výkonu a závěr

Před nějakou dobou uvedl ASUS na trh sérii grafických karet označených "Matrix". První modely byly postavené na jádrech G94 a G92, jednalo se o modely GeForce 9600 GT a GeForce 9800 GT. Tuto sérii karet výrobce rozšiřuje i dalšími dvěma modely z konkurenčního tábora. Dnes si představíme Radeon HD 4850 a HD 4870 z této řady. Díky použití lepšího chlazení a pokročilých funkcí na zvyšování napětí jsou obě nové karty jsou vhodné především pro přetaktování.

Reklama

Kromě klasických modelů, které se mnohdy od referenčních neliší, se občas dostane na trh produkt doslova vymazlený. Inženýři výrobce se všemožně snaží, vybrousit takový klenot k naprosté dokonalosti. Opravdoví experti jsou v tomto směru "hračičkové" ze společnosti ASUS. Jejich invence a nápady jsou v některých odvětvích zcela unikátní, i když ne pokaždé praktické. Své umění a nevyčerpatelnou studnici nápadů, předvedl ASUS již několikrát. Ať už jsou to netbooky a počítače řady Eee, nebo desky série R.O.G. a podobně. V tomto případě nám produkce ASUS nabízí skutečně vypiplané grafické karty, které by neměl žádný fanoušek zajímavých technologických řešení přehlédnout.

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz

O tom, že jsou grafické karty ze speciální série Matrix od společnosti ASUS exkluzivní záležitostí není tedy pochyb. Po Matrix edici GeForce 9600 GT, 9800 GT uvedla na trh tato společnost i exklusivní verze grafických karet s čipy ATI Radeon. Konkrétně se jedná o modely EAH 4850 Matrix a EAH 4870 Matrix. Karty jsou vhodné především pro přetaktování díky použití lepšího chlazení a pokročilých funkcí na zvyšování napětí. Tím ale výčet jejich vlastností zdaleka nekončí.

Chlazení

Na první pohled Vás jistě zaujme tzv. hybridní chladič, kterým se karty odlišují od běžných i vylepšených modelů všech možných výrobců. Jedná se o kombinaci aktivního a pasivního chlazení, jenž se ve chvílích, kdy grafika není vytížena, zcela vypíná. Poté karta tak běží v plně pasivním režimu chlazení. Chladič se zaktivuje opět až v zátěži, kdy akcelerátor produkuje podstatně více tepla. Předpokládám, že tuto vlastnost ocení všichni, co mají rádi tiché PC.

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz


Referenční Radeon HD 4850 a edice Matrix

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz


Referenční Radeon HD 4870 a model série Matrix

Zatímco Radeon HD 4850 využívá jednoduššího designu chladiče, který je typický pro tuto speciální edici. Tak model EAH 4870 Matrix využívá ventilátory hned dva. Každý z nich má jiný průměr a jsou namontovány tak, že umožňují vyfukování horkého vzduchu, který karta produkuje rovnou ven ze skříně. Matrix série znamená i použití kvalitnějších komponent zaručujících menší odběr než mají referenční modely. To je docíleno hlavně automatickým přepínáním napájecích fází, podle vytížení karty.

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro představu Vám postačí názorná ukázka přímo ze stránek výrobce. První obrázek znázorňuje situaci pro 3D prostředí, druhý poté pro 2D prostředí. Princip je jednoduchý, pokud karta není zatížená a ventilátor je vypnutý, stoupá horký vzduch vzhůru perforacemi v chladiči. Když kartu zatížíme a ventilátor se roztočí, je vháněn studený vzduch mezi žebra a ochlazuje jádro karty a paměti.

Frekvence karet

EAH 4850 je v čele pelotonu (foto: pc.sk)
i Zdroj: PCTuning.cz
EAH 4850 je v čele pelotonu (foto: pc.sk)

S lepším chlazením si výrobce pohrál i s frekvencemi grafické karty. Jádro grafiky s označením EAH 4870 MATRIX/HTD/512M běží na 770 MHz a paměti GDDR5 o kapacitě 512 MB na 3680 MHz. To činí proti běžným edicím karet nárůst 20 MHz pro jádro a 80 MHz pro paměti. Není to mnoho, a výrobce si tím dal prostor pro masivní nárůst frekvencí po přetaktování karty.

Druhý Matrixový Radeon EAH4850 MATRIX/HTDI/512M má referenční takty 625 MHz pro jádro a 1986 MHz pro paměti. Obě karty nesou 800 stream procesorů a 512MB paměti s 256-bitovým rozhraním. Už dopředu si troufám říci, že frekvenční rezervy obou karet budou jistě vysoké a můžeme se těšit na pěkné taktování.

Obě karty jsou díky nereferenčnímu chladiči doslova magnetem pro oči. Design se opravdu povedl a jedná se o to nejpovedenější, co je v současné chvíli na trhu. Navíc pomocí softwaru můžete měnit napětí jádra a paměťových čipů, což ocení nejeden „overclocker“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama