asus-matrix-serie-radeony-jak-maji-byt
Hardware Článek Asus Matrix série - Radeony jak mají být

Asus Matrix série - Radeony jak mají být | Kapitola 3

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 3. 2009 06:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod - klenot mezi kartami 2. iTracker: chytřejší než ostatní 3. Přetaktování 4. Testovací sestava 5. Testovací hry a metodika
6. Far Cry 2 7. 3DMark Vantage 8. Crysis Warhead 9. S.T.A.L.K.E.R.  Clear Sky 10. Shrnutí výkonu a závěr

Před nějakou dobou uvedl ASUS na trh sérii grafických karet označených "Matrix". První modely byly postavené na jádrech G94 a G92, jednalo se o modely GeForce 9600 GT a GeForce 9800 GT. Tuto sérii karet výrobce rozšiřuje i dalšími dvěma modely z konkurenčního tábora. Dnes si představíme Radeon HD 4850 a HD 4870 z této řady. Díky použití lepšího chlazení a pokročilých funkcí na zvyšování napětí jsou obě nové karty jsou vhodné především pro přetaktování.

Reklama

Karty jsou k přetaktování doslova předurčeny a tak jsem byl zvědavý na jaké hodnoty se dostanu. Intuice mi říkala, že se mi podaří pěkně přetaktovat hlavně Radeon HD 4850, a nakonec mne nezklamala. Zkoušel jsem také měnit napětí na kartách, ale do testu jsem uvedl hodnoty na standardních hodnotách. Stabilitu jsme testoval ve vybraných hrách pro testování. Otáčky ventilátoru jsem nechal nastaveno na „auto“, nebylo nutné je fixně nastavovat na vyšší hodnoty.

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz

Radeon HD 4870 se mi podařilo přetaktovat na stabilních 810MHz pro jádro a paměti si daly říct o 80MHz, což také není špatné. Takto přetaktovaná karta byla ve všech hrách stabilní, a testy prošly bez artefaktů. Verdikt tedy zní 810/1000MHz.

To přetaktování Radeonu HD 4850 byla jiná kávička, frekvenční rezervy se ukázaly být opravdu úctyhodné. Ze základních 625MHz/993MHz jsem se nakonec dostal na stabilních 770/1035MHz. To je nárůst frekvence jádra o 23 procent. Grafická karta opět byla stabilní ve všech testovaných hrách. Jak se nám přetaktování promítlo do testů se dozvíte za chvilku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama