Asus Maximus XI Extreme – ultimátní luxus pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus XI Extreme – ultimátní luxus pro Intel

Asus Maximus XI Extreme – ultimátní luxus pro Intel

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 2. 2019 08:00 37

Seznam kapitol

1. Tentokrát opět na vzduchu 2. Výbava desky v detailech 3. Testovací sestava 4. Představení desky (balení a layout) 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku
7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování Core i7-9700K 10. Testy výkonu a rozhraní M.2, SATA a USB 11. Hodnocení

Už jsme dlouho žádnou desku netestovali, tak to dnes napravíme s nejvyšším modelem od Asus pro Intel Coffee Lake. Asus se proti minulé generaci trochu umoudřil, deska už není určená pouze majitelům vodních chlazení, a také cena je o tři tisíce korun nižší než u předchozího modelu. Stále je to ale dělo.

Reklama

Tentokrát opět na vzduchu

Asus Maximus XI Extreme – ultimátní luxus pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace se základními deskami je v roce 2018/2019 hodně nepřehledná, v nabídce se krapet ztrácí i sami výrobci. Mně osobně to připadá, že už je to ani nebaví vydávat, modelů je tolik, že není jednoduché si vybrat. V posledních letech nebylo modelů nikdy málo, ale tentokrát jde o extrém.

Asus v minulé generaci desek (stejný čipset, jen s jiným názvem) nabízel nejvyšší model (Maximus IX Extreme) pro Kaby Lake jen s vodním blokem, neberu mu to, chtěl si to zkusit. V této modelové řadě to už neudělal, takové úzkoprofilové řešení nemohlo mít úspěch. V této generaci je Asus skromnější, vrátil se k roky prověřenému konceptu, kdy si chladič koupí zákazník sám.

Nejvyšší model má tedy klasickou koncepci, u níž je vše v základu chlazené vzduchem. Jak čipset, tak i kaskáda procesoru. Zajímavé je, že vodou lze chladit kaskádu u nižšího modelu Maximus XI Formula, má připravené fitinky. Nejvyšší model je ale vodního chlazení prost.

Výrobce zde počítá s tím, že si v případě vodního chlazení, zákazník vybere všechny bloky své. Výrobců je spousta. Model Extreme je určen hráčům a také taktovačům bez extrémů, těm patří model Apex. Deska je sama o sobě, skromnější a usedlejší než jsem za poslední dobu u Asus zvyklí. Barevné detaily zmizely, deska je čistě černá. Tuhle změnu vítám, deska má mít styl a být černá. RGB samozřejmě ale nechybí, možnost vybarvit si ji máte.

Asus Maximus XI Extreme – ultimátní luxus pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

A jelikož testujeme nejvyšší model je jisté, že tohle je čistokrevný highend. Zapomeňte na poměr ceny a výkonu, pokud hledáte nějakou výhodnou desku, tato pro vás není. Je drahá, exklusivní, maximálně nabušená funkcemi a vůbec není cenově výhodná. Asus má výrazně výhodnější desky s čipsetem Z390, a to ve všech cenových relacích. Tahle deska je demonstrace síly, produkt pro největší nadšence požadující absolutní TOP nabídku za jakoukoliv cenu.

I když tohle platí už roky, připomínám, že stejně dobře pro hraní i domácí taktování poslouží i deska za polovinu ceny. I tak ale Asus trochu ustoupil a nabízí desku za celkem solidní cenu – tedy pokud budeme srovnávat s modelem předchozí generace. Ten stál šestnáct tisíc korun, tentokrát je to tři tisíce levnější.

I tak je to hodně, ale jistý ústupek ze strany výrobce je cítit. Zřejmě i Asus pociťuje slabší prodeje u domácích sestav, kde v nižší cenových třídách ukusuje Intelu znatelně AMD s Ryzeny a levnými deskami.

Extrémní výbava desky

Asus Maximus XI Extreme – ultimátní luxus pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek ukazuje většinu toho, co deska nabízí. Bohužel se na něj nevešlo všechno, takže to vyjmenuji textem. Levá strana je tradiční, k dispozici máme MIMO Wi-Fi, 5G síťový kodek, mnoho USB portů všech formátů a konektorů. Kvalitní je zvuková část desky, nese kvalitní kondenzátory, mosfety i další prvky. Deska je dále vybavená čtyřmi sloty M.2, dva jsou na speciální kartě (ukážeme si). Zkrátka nepřijdou majitelé vodníků, mohou monitorovat i napájet pumpy i ventilátory. RGB je samozřejmostí, interní i externí pomocí RGB portů.

Deska umí měřit průtok vody, její teplotu a detekuje průsaky na několik místech. Je vybavená externím taktovacím procesorem, má silné napájení a pro přetaktování je na ní vše, co nadšenec potřebuje. Nechybí displej, měřicí body napětí, tlačítka pro taktování a dvojice BIOSů. Téhle desce zkrátka nechybí nic, aby také ne, za 13 tisíc korun. Na detailní popis zásadních vlastností pokračujte do další kapitoly.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama