asus-maximus-xiii-apex-krotime-core-i7-11700kf-undervolt
Hardware Článek Asus Maximus XIII APEX: Krotíme Core i7-11700KF undervolt

Asus Maximus XIII APEX: Krotíme Core i7-11700KF undervolt

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 4. 2021 03:00 47

Seznam kapitol

1. Přetaktování je na ústupu 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. BIOS
5. Přetaktování Core i7-11700KF 6. Podtaktování Core i7-11700KF 7. Hodnocení

I když deska Apex je určená extrémním taktovačům, my se dnes kromě přetaktování pustíme i opačným směrem. Pokusíme se z nenasytného Core i7-11700KF udělat ještě výkonnější čip, ovšem s nižší spotřebou. Deska Asus Maximus XIII Apex k tomu nabízí mnoho nástrojů.

Reklama

Přetaktování je na ústupu

Asus Maximus XIII APEX: Krotíme Core i7-11700KF undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel, je to tak. A říkám to už několik let zpět. Extrémní přetaktování je v podstatě mrtvé, a málokdo z výrobců jej podporuje, jednou výjimkou je ještě Asus. Dříve byly extrémy ukázkou toho, jak jsou desky a grafiky odolné, že snesou i skutečné extrémy, což marketingově pomáhalo prodejům běžným lidem. Dnes to běžné lidi naprosto nezajímá, komunita, jež se extrémům věnuje, čítá už jen několik lidí po celém světě, a brzy umře zcela. Pro pamětníky je ale stále disciplínou s nádechem nostalgie, zábava, jež zkrátka neurazí. Právě těmto posledním „mohykánům“ přinesl Asus desky série APEX, neboli čistě taktovací desky. Ani řada Z590 pro Rocket Lake o svou APEX nepřišla.

Asus Maximus XIII APEX: Krotíme Core i7-11700KF undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz

Od předchozího modelu s čipsetem Z490 se deska mnoho neliší. Aby se neřeklo, že výrobce jen změnil chladič a prodává loňský model za nový, je přece jen v detailech jiná. Změněn byl chladič na kaskádě procesoru i čipsetu, některá tlačítka a ovládací prvky jsou jinde, ale najdete je tam všechny.

Z podstatných věcí se změnila trochu skladba slotů PCIe. Na druhou stranu je to možná dobře, že deska zůstala stejná, majitel té předchozí generace nebude tápat, jelikož vše už bude znát a orientace bude rychlejší. Přibyla samozřejmě podpora PCIe 4.0 a jeden slot M.2 přímo z procesoru. Hlavní změny jsou v BIOSu a nabídce nových funkcí uvnitř.

Extrémní výbava

Asus Maximus XIII APEX: Krotíme Core i7-11700KF undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz

V pravém horním roku je celá armáda taktovacích pomocníků. Už zaběhnutou výbavou jsou detekční místa pro kondenzaci vody, což je užitečná věc. Zajímavé jsou i paměťové sloty, které nejsou všechny paměťové - ten třetí je rozhraní PCIe pro osazení speciální karty s M.2 diskem. Tentokrát nová verze s chladičem. Potěší také řada portů SATA, rozhraní pro napájení pumpy a další vychytávky, jako sundavací kryt čipu PCH. Nakonec jen zmíním samozřejmé osvětlení AURA, které nesmí chybět ani na čistě taktovací desce.

Undervolt Core i7-11700KF

Dnešní recenze nebude běžná, jak jsme u desek zvyklí. Tahle deska si zaslouží pozornost hlavně u taktování, budeme tedy taktovat. Jak už ale víme, Rocket Lake běží většinou na svém absolutním maximu, taktování už přináší jen hodně málo výkonu navíc. Já se hlavně pokusím udělat z Core i7-11700KF trochu zajímavější procesor, než je na defaultu.

Přetaktuji procesor, kam až to půjde, pouze ale s takovým napětím aby spotřeba neatakovala brutální hodnoty. Pokusím se udržet příkon tak nízko, aby se čip nemusel před Ryzenem 7 5800X stydět za dvojnásobnou spotřebu. Docela se mi povedlo vše nastavit tak, že proti zmíněnému Ryzenu mám v plné zátěži jen o 30 W vyšší příkon a vyšší herní i multivláknový výkon. Byla to pro mne nová zkušenost, vždy jsem se hnal jen za výkonem ze každou cenu, tentokrát jsem se nažil vytáhnout z CPU maximum při zachování solidní spotřeby. Ta je totiž už u Rocket Lake zcela mimo akceptovatelnou úroveň.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama