Asus P8Z77-V PRO Thunderbolt – solidní univerzální deska
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus P8Z77-V PRO Thunderbolt – solidní univerzální deska

Asus P8Z77-V PRO Thunderbolt – solidní univerzální deska

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 8. 2012 03:00 33

Seznam kapitol

1. Střední třída, velká konkurence 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Hodnocení

Otestovali jsme si už více než deset základních desek pro Sandy a Ivy Bridge. S několika modely jsme zavítali také do střední třídy, kde zůstaneme i tentokrát. Deska řady PRO je vskutku univerzálním produktem – poslouží stejně dobře hráčům jako pro stavbu pracovní stanice nebo domácího multimediálního počítače.

Reklama
 Asus P8Z77-V PRO Thunderbolt – solidní univerzální deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Upřímně, první rozumnější (Z77 Express) základní desky začínají někde kolem cenovky 4000 Kč s DPH. Mám samozřejmě na mysli plnohodnotné ATX modely do běžných počítačových skříní. Zde můžete namítat, že existuje řada "papírově" solidních desek s cenou ještě nižší. Ano, máte pravdu, ale já bych takovou desku určitě nechtěl; ořezané napájení, levné PCB a součástky jsou nedobrým znamením a nevalnou investicí do budoucnosti počítače a jeho stability. Pokud nejste striktně omezeni rozpočtem několika málo tisíc, pro výkonnější CPU Core i5-i7 začínají rozumné volby až nad zmíněnými čtyřmi tisíci korunami. Pomyslná střední třída zde začíná někde nad 4500 Kč s DPH a táhne se až do částky pod 6000 Kč. Ideálním kompromisem jsou modely kolem hladiny pěti tisíc korun. Tam už najdeme hodně zajímavých modelů o jejichž kvalitu se bát nemusíme.

Dnešní deska v testu stojí s DPH 5400 Kč. Není to levná deska, ovšem ani nějak závratně drahý produkt. Za to co nabízí je cena přiměřená a podobně vybavenou desku od jiného výrobce v této ceně neseženete. To byl také důvod k její recenzi: přinést test desky. jež není nijak zajímavá, by nás nebavilo. Tato deska má na trhu pouze jediného vyrovnaného soupeře, za podobnou cenu nabízí i podobnou výbavu. Tímto sokem je deska MSI Z77A-GD80 v nové verzi s rozhraním Thunderbolt. Další podobně vybavené desky s tímto portem nabízí třeba Gigabyte, ale o dva tisíce korun dráž.

Deska, jež vám dnes představíme ,je solidním kompromisem mezi výbavou, možnostmi a cenou. Nejde o úzce profilovaný produkt mířící do určité skupiny zákazníků. Jde o desku univerzální, která najde uplatnění jak v herním počítači, tak i pracovní stanici. Díky WiFi portu a unikátní aplikaci WiFi-Go pak lze desku použít jako komplexní domácí centrum zábavy. Lze na ní postavit výkonný herní stroj a zároveň streamovat multimediální obsah do domácího kina nebo dalších zařízení. Díky mohutné výbavě porty a výstupy lze také desku dost dobře použít jako základ výkonné pracovní stanice s vysokou konektivitou a produktivitou. Deska se nezalekne ani vysokého přetaktování a dobře poslouží i nadšencům a hračičkům, kteří rádi svůj počítač stále nějak ladí. Kvalitní napájení a BIOS jim v tom pomůžou. Deska ale nabízí samozřejmě více, podívejme se hned v úvodu co dnes testovaný model nabízí:

Solidní výbava

 Asus P8Z77-V PRO Thunderbolt – solidní univerzální deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Patří do série "V PRO", což je vyšší střední třída. Asus má nabídku jasně strukturovanou a čitelnou. Nejnižší modely jsou "M PRO", následují "V LE, LX" a "V PRO". Nejvyšším univerzálním modelem je pak řada "V DELUXE". Občas má výrobce ještě v nabídce model s označením "PREMIUM" s maximální výbavou a přibalenou hromadou "zbytečností". V sérii Z77 ji najdeme také. Vyšší desky už jsou jen ty hráčské a pro extrémní taktování. Všechny zmíněné desky míří do různých segmentů trhu a liší se samozřejmě výbavou a cenou. Rozdíl mezi modely PRO, DELUXE a PREMIUM ale tkví jen v maličkostech a z pohledu výkonu / výbavy a ceny jasně vítězí model PRO. Co vše nabízí v základu se podívejme na obrázek.

Výrobce se pyšní hlavně digitálním napájením dodržující standardy Intelu do puntíku (více si ještě povíme). Napájení je důležité, většinu zákazníků ale spíše zajímá výbava. Ta sestává hlavně z WiFi karty, která by byla jen běžnou záležitostí, díky aplikaci WiFi Go ale získává její využití zcela jiných rozměrů. Přibalená je i malá anténa. Deska disponuje čtyřmi výstupy na monitory. Najdeme zde HDMI, DisplayPort (skrze Thunderbolt), DVI a DSub. Ve výbavě nechybí spousta USB 3.0 portů, zmíněný univerzální Thunderbolt a dostatek PCI (e) slotů. K profi výbavě pak patří sériový port a TPM konektor. Zákazníka jistě potěší i osm SATA portů. Jak už jsem řekl, výbava je hodně slušná a od dražších modelů řady DELUXE/PREMIUM se liší jen v drobnostech. Jaká byla praktická zkušenost následuje v dalších kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama