Asus představuje kancelářskou myš SmartO, vyzkoušeli jsme si ji
i Zdroj: Asus
Novinka Asus představuje kancelářskou myš SmartO, vyzkoušeli jsme si ji

Asus představuje kancelářskou myš SmartO, vyzkoušeli jsme si ji

David Jiránek

David Jiránek

16. 12. 2022 15:00

Kancelářské myši nemusí být nutně zcela nudné. Asus představil model SmartO, který zaujme třeba PTFE podložkami, bezdrátovou konektivitou a dlouhou výdrží.

Reklama

Myš SmartO MD200 se řadí mezi modely zaměřené na produktivitu. Nechybí proto velmi ergonomický tvar určený pro praváky, pár bočních tlačítek a například velmi tiché kolečko. O konektivitu se stará USB-A přijímač, tudíž 2,4GHz síť a Bluetooth 5.0. Myš lze spárovat skrze Bluetooth až se třemi zařízeními naráz a nezapomnělo se ani na jejich rychlé přepínání tlačítkem na spodní straně.

Uvnitř myši nalezneme jednu AA baterii. Asus slibuje až roční výdrž, což rozhodně není málo. V praxi jsme tuto hodnotu samozřejmě nemohli odzkoušet, nicméně vzhledem k polling ratu do 250 Hz (při Bluetooth připojení max 133 Hz) a střídmém používání nemusí být tato hodnota daleko od pravdy.

V softwaru Armoury Crate lze upravovat DPI až do hodnoty 4200 a funkce celkem šesti tlačítek, přičemž dvě nalezneme na boční straně. Váha je příjemných 85 gramů bez baterie.

Mezi další zajímavosti patří elastické poutko na přední straně. Myšku tak můžete snadněji přenášet. Asus také povrch opatřil antibakteriální ochranou podle standardu SIAA ISO 22196. Podle výrobce se jinak na myších usazuje obdobné množství bakterií, jako na telefonech.

Asus použil u hlavních tlačítek speciální spínače s dlouhou životností. Vydrží údajně až 10 milionů stisknutí, tedy trojnásobek oproti klasickým kancelářským myším.

Myš jsme si mohli na pár dní v redakci odzkoušet. Ačkoliv osobně používám k práci dražší herní modely, SmartO příjemně překvapila. Ergonomicky jde o jeden z lepších modelů. Plasty jsou příjemné na dotek, výkroj u palce zlepšuje držení a například tiché kovové kolečko neruší při otáčení.

Životnost spínačů se hodnotí hůře, ostatně deset milionů kliknutí ještě na kontě nemá. Odezva spínačů je ale precizní, hlasitost stisknutí nízká a celkově jde poznat, že si Asus se spínači a odezvou vyhrál.

Obdobně dobrým dojmem působí i obě boční tlačítka. Ty mají velmi jasný stisk a opět neruší svojí hlasitostí při práci. Umístění pod horním okrajem je takřka perfektní pro ergonomii a nechybí ani lehká textura. Nahmatal jsem je prakticky okamžitě.

Myš zároveň opravdu dobře fungovala na proskleném povrchu. Pokud si chcete vzít notebook do obýváku ke konferenčnímu stolu, nepotřebujete tahat podložku pod myš. To je velká výhoda oproti například herním modelům. Optický snímač zde odváděl perfektní práci.

V Armoury Crate lze snadno nastavit funkce tlačítek i DPI a polling rate. Přepínání mezi zařízeními v rámci Bluetooth připojení je rychlé a bezproblémové. Stejně tak úvodní párování.

Asus představuje kancelářskou myš SmartO, vyzkoušeli jsme si ji
i Zdroj: PCTuning.cz

Onen popruh na přední straně jsem v praxi nevyužil, ve finále se tak jedná o designový prvek. Naopak pochválit mohu 100% PTFE kluzáky. Díky nim a rozumné váze (85 gramů bez baterie, v praxi tedy o něco více) myš klouže po podložce srovnatelné jako herní modely.

Ve výsledku tak jde o sympatickou pracovní myšku. Mezi výhody bych zařadil prakticky bezchybné zpracování a skvělou konektivitu. Pro někoho může být napájení pomocí AA baterie rovněž výhoda. Antibakteriální povrch a 10 milionů stisknutí tlačítek se ověřuje hůře, nicméně je dobré, že se Asus na tyto aspekty zaměřil.

Jedinou citelnější nevýhodou může být absence kabelového připojení a například chybějící naklápění kolečka do stran. Jinak jde o skvělou pracovní myš s cenou okolo 70 euro, tedy asi 1700 korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama